StoryEditor

Ľadovanie pomáha, ale aj škodí

15.04.2015, 09:30

Rýchlo si daj na to ľad – neopuchne to a zabrániš zápalu. Túto radu najskôr počujete vtedy, ak si urobíte výron či iné zranenie. Lenže ľadovanie bolestivej končatiny ale nemusí byť vždy ideálne riešenie, obzvlášť ak ide o chronický problém.

V prípade výronu či iného akútneho zranenia je ľadovanie naozaj v poriadku, ak sa aplikuje čo najrýchlejšie. Výskumy porovnávajúce použitie tepla a chladu v podobných prípadoch ukázali, že v prípade zahrievania postihnutej končatiny sa vytvorí o 25% väčší opuch a doba liečby sa natiahne na viac ako dvojnásobok.

Na výron ľad – rýchlo

Výskumy tiež potvrdili, že s ľadovaním je vhodné začať čo najskôr. S každou hodinou predĺženia sa jeho účinnosť znižuje. Viac ako nepretržité chladenie je pritom účinnejšie kratšie pôsobenie s prestávkami, ideálne vždy 10 minút  ľadovania nasledované rovnako dlhou pauzou. Na tento účel sa najlepšie hodia špeciálne gélové vankúšiky – aspoň dva by mal mať doma v mrazáku každý bežec.

Problém je však v tom, že aj keď zápal bolí, jeho prítomnosť aspoň v určitej miere je pre proces uzdravenia dôležitá. Ľadovanie navyše bráni vzniku opuchu a zápalu tým, že v danej oblasti obmedzí prietok krvi. A keď na zapálené miesto nepritečie krv, nepritečú ani živiny potrebné pre opravy tkanív a ani sa neodplavia produkty metabolizmu. Ľadovanie má preto zmysel iba prvé dva dni, maximálne tri dni po úraze a zásadne prerušovanie (tj. 10 minút ľad, 10 minút pauza). Potom už je vhodnejšie držať končatinu v teple.

Achilovku do tepla

Veľmi sporné je tiež využitie chladu pri typických bežeckých problémoch, ako je napríklad chronický zápal achilovky alebo plantárna fasciitída. Vedeckých štúdií na túto tému je zatiaľ zúfalo málo. Nádejne vyzerajú tie, ktoré skúmajú využitie celkovej kryoterapie (teda pobytu v kryoterapeutickej komore), a to môže pri chronických ťažkostiach pomôcť pomerne výrazne.

Lokálne ľadovanie však môže za istých okolností problém naopak zhoršiť. Hlavne pri chronických zápaloch. Každý, koho niekedy bolela achilovka, však vie, ako je nepríjemné, keď mu na ňu pri tréningu zafúka zima.

Prečo sa vám v cieli motá hlava?

Možno to poznáte. Dobehnete preteky (zvlášť nejaké dlhšie), zastavíte sa a zrazu sa vám začne tak točiť hlava, že máte problém udržať sa na nohách. Občas sa dokonca nejaký bežec neudrží a naozaj so sebou sekne.

PREČO SA TO DEJE: Keď bežíte, vaše srdce maká naplno, stúpa pulzová frekvencia a krvný tlak sa zvyšuje. Pracujúce svaly navyše uľahčujú návrat žilnej krvi naspäť k srdcu. Ak ale v cieli zastavíte, tieto podporné procesy sa skončia a výsledkom môže byť náhly pokles tlaku, podobne ako keď sa po dlhom ležaní prudko postavíte. Náhly pokles tlaku sa môže prejaviť pocitom točenia hlavy.

ČO S TÝM: Nejde o nijaký závažný stav, zvyčajne pomôže dať nohy hore a doplniť tekutiny. Ak ale príde k pádu či dokonca ku chvíľkovej strate vedomia, je na mieste vyhľadať lekársku pomoc a vylúčiť závažnejšie príčiny.

 

menuLevel = 2, menuRoute = rungo/behy, menuAlias = behy, menuRouteLevel0 = rungo, homepage = false
13. apríl 2024 08:09