StoryEditor

Behaním si ničím kĺby a šľachy. OMYL. Celé telo vrátane kĺbov ničí hlavne nedostatok pohybu

04.06.2015, 20:39

Máloktoré populárne múdro je tak hlúpe, ako bonmot „Športom k trvalej invalidite“. Platí totiž pravý opak – ľudské telo sa najviac opotrebováva, keď zaháľa. Ak budete svoje kĺby a svalové úpony pravidelným pohybom správne „premazávať“, zájdete oveľa ďalej ako ľudia, ktorí majú tisíc výhovoriek pre vlastnú pohodlnosť. Mali by ste pri tom mať na pamäti niekoľko jednoduchých zásad.

1 Učenie nie je mučenie

Častou chybou bežeckých začiatočníkov je, že sa do tréningu vrhnú ako keby bez hlavy. V snahe dosahovať stále vyšších výkonov totiž vypnú mozog a odmietajú brať na vedomie bolestivé signály, ktoré im vyčerpané telo vysiela. Ak však neposlúchnete prosbu unavených svalov o prestávku, ochabne ich schopnosť vyrovnávať nárazy pri dopade a odnesú to práve kĺby. Beh, rovnako ako ostatné športy, nemá byť utrpenie, ale radosť. Doprajte preto telu čas na regeneráciu.

2 Buďte neverní

Niektorí nadšenci dávajú svetu najavo: „Ja som vytrvalec a kto je viac! Na  prebehlíkov z vlastných rad, ktorí napríklad občas osedlajú bicykel, sa pozerajú skrz prsty. V skutočnosti je občasná „nevera“ bežeckému cechu žiaduca. Vaše telo nie sú iba nohy. Nezabúdajte si preto čas od času zaplávať, skúsiť jogu alebo práve ten bicykel. Uspokojené svaly predtým opomínaných častí tela sa nebudú so svojimi „konkurentmi“ preťahovať, ale znovu pekne spolupracovať.

3 Rozmaznávajte sa

Otužilosť je príma vec, ale behať  v sychravom a veternom počasí s holými kolenami nie je najlepší nápad. Chráňte si preto svoje pohybové súkolie moderným funkčným oblečením, ak si nechcete vykoledovať napríklad reumatický zápal.

4 Bavte sa

V prípade, že beháte ako stroj po stále rovnakej trase, nielenže vás to omrzí, ale navyše hrozí riziko nerovnomernej záťaže. Človek, ktorý napríklad behá prevažne do vrchu a potom strmo dolu, si ničí nohy podobne ako ženy pri chôdzi v topánkach na ihličkových opätkoch. Zmena je život – nachádzajte si nové cesty, kde vás beh bude naozaj baviť.

Gaučová deštrukcia

Čo sa robí v tele ľudí, ktorí „sa šetria“? Dôsledkom sedavého spôsobu života a nedostatku aktívneho pohybu je v prvej fáze ochabovanie svalov. Bežná záťaž začína byť nad ich sily a námaha sa prenáša na kĺby. Časom sa stáva problémom prostá chôdza, nehovoriac už o sklone k nadváhe. Rýchlo sa navyše opotrebovávajú i chrupavky. Ak nie sú pravidelne zaťažované, strácajú pružnosť a schopnosť tlmiť otrasy. „Pohyb je preto pre ich správnu funkciu nevyhnutný,“ upozorňuje známy športový lekár Jan Hnízdil.

 

 

menuLevel = 2, menuRoute = rungo/behy, menuAlias = behy, menuRouteLevel0 = rungo, homepage = false
23. apríl 2024 18:50