StoryEditor

10 tipov, ako si udržíte motiváciu

08.09.2015, 11:35

Keď človek začne behať, spravidla má veľký apetít do každého tréningu. Postupom času však začne nadšenie opadávať. Nájsť motiváciu do pravidelnej, často stereotypnej činnosti je na behaní vôbec to najdôležitejšie a zároveň najkomplikovanejšie. Naozaj fungujúce zdroje motivácie si musí nájsť každý sám, vo svojom vnútri. Tu je pár osvedčených tipov, ktoré vám v tom môžu pomôcť.

Majte svoj cieľ

Znie to ako fráza, ale vedomie toho, prečo vlastne beháte, je pre vašu schopnosť motivácie zásadné. Nájdite si preto ten „svoj dôvod“, ktorý je pre vás najdôležitejší- či je to už dosiahnutie určitého času alebo výsledku, schudnutie o určitý počet kilogramov alebo jednoducho len snaha urobiť niečo pre seba a svoje zdravie. Tento cieľ si čo najčastejšie pripomínajte a zaznamenávajte pokroky, ktoré vás k nemu približujú.

Odmeňujte sa

Aj táto rada môže znieť niekomu banálne, v skutočnosti však mozog každého človeka baží po odmenách a táto túžba vám núti robiť neuveriteľné veci. Pre víťaza spravidla býva dostatočnou odmenou, ktorá ho motivuje k ďalšiemu snaženiu sa, vedomie úspechu a obdiv ostatných. Bežci bez víťazných ambícií si väčšinou musia pomôcť sami. Dobrou stratégiou je robenie si drobných radostí po splnení čiastkových cieľov (ženy sa napríklad rady odmeňujú novým kúskom do šatníku po schudnutí určitého počtu kilogramov).

Nájdite si obdivovateľoch aj pochybovačov

„Pošteklenie ega“ niekým druhým pôsobí na váš mozog ako tá najspoľahlivejšia odmena. Určite aj vy vo svojom okolí nájdete niekoho, kto bude obdivovať samotný fakt, že beháte. Motivačne pôsobia aj pochybovači – keď vám niekto neverí, pociťujete túžbu dokázať mu opak.

Dbajte na pravidelnosť

Nebehajte len vtedy, keď máte náladu. To funguje v štádiu počiatočného nadšenia, postupne ale začnete zisťovať, že sa frekvencia vašich tréningov znižuje. Vypracujte si podrobný tréningový plán (aj keď nemáte žiadne výkonnostné ambície), stanovte si podľa svojich možností pevné časy pre behanie a snažte sa všetko starostlivo dodržiavať.

Nevynechávajte

Nejde samozrejme o to, aby ste behali aj v období, keď vás skolí chrípka. Ak ste však len unavení, máte všetkého nad hlavu a jednoducho sa vám len strašne nechce, prinúťte sa. Môžete napríklad namiesto náročného tréningu zaradiť len ľahký výklus, ale robte aspoň niečo. Inak sa vám chvíľková indispozícia zmení na dlhodobý výpadok a nutnosť donekonečna začínať vždy od začiatku.

Obklopte sa pripomienkami

Občas pomôžu drobnosti, ktoré fungujú ako „výčitka“ a pripomenú vám, že by ste naozaj mali behať – napríklad bežecká obuv uprostred predsiene, o ktorú zakopnete zakaždým, keď idete okolo.

Snažte sa o pestrosť

Aj keď nemáte výkonnostné ambície, zostavujte si svoje tréningy tak, aby boli čo najpestrejšie (aj úplný amatér môže občas absolvovať intervalový tréning), hľadajte nové trate, občas zaraďte unú vytrvalostnú aktivitu.

Nájdite si parťáka

Behanie v skupine má samozrejme svoje nevýhody (musíte svoje tempo prispôsobiť), ale ako motivačný prvok pôsobí naozaj perfektne. A navyše je tu tá skvelá možnosť ísť po tréningu na jedno pivoJ.

Pretekajte

Ak ste predtým behali len pre radosť (chudnutie, zdravie, ...) skúste občas vyskúšať aj nejaké preteky. Nevadí, že dobehnete v závere štartového poľa, ako nakopnutie do ďalšieho tréningu to naozaj funguje.

Buďte na seba dobrý

Majte sa radi, pochváľte sami seba za úspech a vytrvalosť a neprepadnite beznádeji, keď sa nedarí. Ak si budete opakovať „som nemožná(ý) a nič nedokážem“, budete sa podľa toho aj správať.

menuLevel = 2, menuRoute = rungo/behy, menuAlias = behy, menuRouteLevel0 = rungo, homepage = false
24. apríl 2024 13:24