StoryEditor

Tieto tenisky menia históriu. Unikát, ktorý bol vyrobený pomocou 3D tlače

22.04.2016, 20:36

Ani adidas, ani Nike. Prvé 3D tlačené bežecké tenisky uviedla na trh značka New Balance.

Technológia 3D tlače je vo svete nesmierne populárna a počet produktov, ktoré sa nevyrába, ale tlačí, raketovo stúpa. Tento trend sa nevyhol ani svetu bežeckých tenisiek a zdá sa, že 3D tlačené tenisky budú onedlho bežnou záležitosťou.

Už na jeseň sme písali o Adidase a jeho projektu Futurecraft, ktorý predstavoval až doteraz najpokročilejšiu fázu v honbe za prvými tlačenými teniskami. Výrobcom sa už totiž podarilo 3D tenisky vyrobiť, ale stále sa čaká na uvedenie novinky na trh.

Podobne ako v súboji o to, ktorá z veľmocí dostane prvého človeka na Mesiac, ani tentoraz nechýbal konkurent, ktorý Adidasu dýchal na chrbát. Nebol ním nikto iný ako športový gigant Nike. Svoju snahu zasiahnuť do dostihu však dávala najavo aj ďalšia americká značka - Saucony.

Nakoniec je ale všetko inak. Kým Adidas, Nike aj Saucony na svojich tlačených topánkach stále pracujú, všetkým vypálila rybník značka New Balance, keď v polovici apríla uviedla na trh limitovanú kolekciu prvých 3D tlačených bežeckých tenisiek na svete.

Novinka nesie označenie Zante Generate a nie je náhodou, že sa v mnohých rysoch podobá najobľúbenejším teniskám New Balance minulého roka Fresh Foam Zante.

Technické parametre nie sú známe, ale použitý zvršok je v porovnaní s FF Zante prakticky totožný a aj geometria 3D tlačenej medzipodošvy sa zdá na prvý pohľad veľmi podobná. Dá sa teda očakávať, že pôjde o  extrémne ľahké tenisky atakujúce hranicu 200 gramov s nižším dropom (štyri až šesť milimetrov). O funkčných vlastnostiach však zatiaľ môžeme len špekulovať.

Zaujíma vás, ako sa také bežecké tenisky tlačia? Na ich výrobu je použitá technológia nazývaná selective laser sintering, čiže bodové laserové "vypekanie."

Do špeciálnej pece sa vloží kváder zo elastomérového prachu (podobným materiálom je aj klasická tlmiaca pena EVA, ktorú poznáme z dnešných bežeckých topánok).

Následne sa tepelným žiarením pomocou laserového lúča jednotlivé prachové častice menia vrstvu po vrstve na pevnú hmotu. Vo výsledku z pece vyberiete ten istý kváder, z ktorého sa však vymrští finálny produkt - v tomto prípade medzipodrážka tenisiek.

Najväčšou prekážkou v nasadení tohto výrobného postupu do sériovej výroby je jeho časová náročnosť. Jeden kus tenisiek sa "tlačí" niekoľko hodín a následne je potrebné každú zvlášť ručne skompletizovať a vykonať drobné začisťovacie úpravy.

Vďaka tejto technológii je možné dosiahnuť takého tvaru a funkčných vlastností, o ktorých si môže klasická vstrekovaná pena nechať len zdať. S tým je spojená aj vyhliadka na to, že bežecké tenisky sa budú v neďalekej budúcnosti "vypekať" na mieru podľa skenu vašich chodidiel.

Zatiaľ ide o limitovanú edíciu 44 párov, ktoré budú s astronomickou cenou 400 dolárov skôr zberateľskou raritou než mainstreamovým výrobkom.

Dá sa ale očakávať, že technológia 3D tlačených tlmiacich vrstiev sa čoskoro rozšíri aj do cenovo dostupnejších modelov. Tlačená medzipodrážka svojou štruktúrou pripomína včelí úľ a podľa výrobcu by táto štruktúra mala predstavovať optimálny mix ohybnosti, odolnosti a nízkej hmotnosti.

Vysokú cenu spôsobuje okrem unikátnej technológie výroby aj fakt, že Zante Generate boli kompletne vyrobené v Spojených štátoch. Kúpiť ich môžete v New Balance Experience Store v Bostone.

menuLevel = 2, menuRoute = rungo/behy, menuAlias = behy, menuRouteLevel0 = rungo, homepage = false
24. apríl 2024 17:11