Zabudnite na instantné polievky, cestoviny či dokonca kaše. Ani pod stanom na horách či pod širákom v lese nemusíte jesť nevábne vyzerajúce a chutnajúce "hotovky".
Portál Lidovky.cz vybral pár receptov z novej Outdoorovej kuchárky Petry Pospěchovej. Nechajte sa inšpirovať a jedzte aj v horách dobre.
Šošovicový kuskus s tuniakom
Je málo surovín, ktoré by boli pre trek tak vhodné ako kuskus. Rýchla príprava, nízka váha a univerzálna chuť, ktorú možno skombinovať s hocičím, z neho robia skoro základnú ingredienciu na večeru pri výšlapoch všetkého druhu.
Dá sa jesť samotný, ochutený len trochou oleja a korenia, ale tiež s mäsom, zeleninou, opečenou slaninou, syrom ... variantov sú desiatky.
Záleží na aktuálnych chutiach a tiež na momentálnych zásobách. Okrem klasického kuskusu sú na trhu aj iné varianty, napríklad chuťovo výraznejšie šošovicové. K tuniakovi sa hodia bezchybne.
(Rozpis na 2 porcie)
• 120 g kuskusu
• 1 konzerva tuniaka v oleji
• 2 strúčiky cesnaku
• 1 mrkva
• čierne korenie, soľ
Mrkvu očistíme a nakrájame na menšie kocky, cesnak ošúpeme a pokrájame na hrubšie plátky. Na dno ešusu nalejeme olej z tuniakovej konzervy a na ňom orestujeme najprv mrkvu a neskôr pridáme cesnak.
Nakoniec prihodíme kuskus, premiešame s obsahom ešusu a zložíme z variča.
Zalejeme horúcou vodou tak, aby hladina siahala asi palec nad vrstvu kuskusu. Necháme niekoľko minút stáť. Rybu zatiaľ rozdelíme na malé kúsky. Keď kuskus zmäkne, primiešame tuniaka, korenie a podávame.