StoryEditor

Sagan zvládol úvod Tour. Dostal sa na stupne víťazov

02.07.2016, 18:20
Autor:
TASRTASR

Britský cyklista Mark Cavendish (Dimension Data) sa stal víťazom sobotňajšej úvodnej etapy prestížnych pretekov Tour de France, ktorá viedla z Mont-Saint-Michel do Sainte-Marie-Du-Mont na normandskej pláži Utah a merala 188 kilometrov.

Cavendish uspel v záverečnom hromadnom špurte, ktorý poznačil pád niekoľkých cyklistov, pred Nemcom Marcelom Kittelom (Etixx - Quick-Step) a Slovákom Petrom Saganom.

Úradujúci majster sveta v typickej rovinatej etape vhodnej pre šprintérov bojoval o víťazstvo a obsadil tretí stupienok, vďaka čomu si pripísal štvorsekundovú časovú bonifikáciu. Na prvej tohtoročnej rýchlostnej prémii 69 kilometrov pred finišom skončil tretí za Andrem Greipelom (Lotto Soudal) a Kittelom.

Tridsaťjedenročný Cavendish dosiahol 27. etapové prvenstvo na Tour de France a premiérovo v kariére si obliekol žltý dres lídra celkovej klasifikácie.

"Je to fenomenálne víťazstvo, využil som poslednú príležitosť na zisk žltého dresu. Ani neviem, čo mám v tejto chvíli povedať, splnil som dôležitý tohtosezónny cieľ. Sobota je veľký deň aj pre náš tím Dimension Data, ktorý ukázal progres. Všetci šprintéri sú veľmi dobrí, ovládnuť etapu je neuveriteľné. Som dojatý zásluhou žltého dresu i cieľovej destinácie, kde si pripomíname vylodenie v Normandii," povedal v prvej televíznej reakcii Cavendish. S 56 bodmi vedie tiež bodovaciu súťaž o zelený dres, ktorú v uplynulých štyroch rokoch vyhral Sagan. Ten má na konte 29 bodov a figuruje na treťom mieste.

Slovákov španielsky kolega z tímu Tinkoff Alberto Contador spadol na kruhovom objazde 79 kilometrov pred cieľom a utrpel odreniny na pravej strane tela, na štarte druhej etapy však nebude chýbať. "Odštartovať Grand Tour pádom je nešťastné, nemal šancu vyhnúť sa mu. Zo začiatku sa cítil dobre, ale uvidíme, aké následky mu zostanú," znelo stanovisko Tinkoffu.

V nedeľu na jazdcov čaká 182 kilometrov dlhý úsek medzi sídlami Saint-Lô a Cherbourg-Octeville.

      Výsledky 1. etapy Tour de France:
      1. Mark Cavendish (V. Brit./Dimension Data) 4:14:05 h, 2. Marcel Kittel (Nem./Etixx - Quick-Step), 3. Peter SAGAN (SR/Tinkoff), 4. Andre Greipel (Nem./Lotto Soudal), 5. Edward Theuns (Belg./Trek-Segafredo), 6. Christophe Laporte (Fr./Cofidis, Solutions Credits), 7. Bryan Coquard (Fr./Direct Energie), 8. Alexander Kristoff (Nór./Kaťuša), 9. Daniel Mclay (V. Brit./Fortuneo - Vital Concept), 10. Greg Henderson (N. Zél./Lotto Soudal) - všetci rovnaký čas ako víťaz

      Priebežné celkové poradie po 1. etape:
      1. Cavendish 4:13:55 h, 2. Kittel +4 s, 3. SAGAN +6, 4. Greipel, 5. Theuns, 6. Laporte, 7. Coquard, 8. Kristoff, 9. Mclay - všetci +10, 10. Henderson +13

      Bodovacia súťaž: 1. Cavendish 56 bodov, 2. Kittel 40, 3. SAGAN 29

      Vrchárska súťaž: 1. Paul Voss (Nem./Bora-Argon 18) 2 body

      Do 26 rokov: 1. Theuns, 2. Laporte, 3. Coquard - všetci 4:14:05 h

menuLevel = 2, menuRoute = rungo/behy, menuAlias = behy, menuRouteLevel0 = rungo, homepage = false
16. apríl 2024 09:37