StoryEditor

Náš triatlonista bol vyše hodiny v hre o medailu. V Riu dosiahol životný úspech

18.08.2016, 17:53
Autor:
TASRTASR

Slovenský triatlonista Richard Varga obsadil vo štvrtkovej olympijskej súťaži mužov v Riu de Janeiro jedenástu pozíciu. Časom 1:47:17 hodiny zlepšil 22. priečku spred štyroch rokov.

Suverénnym víťazom sa stal britský obhajca z Londýna 2012 Alistair Brownlee za 1:45:01 hodiny, Varga za ním zaostal o 2:16 minúty. Druhý bol Brownleeho brat Jonathan, ktorý si na predchádzajúcich olympijských hrách pripísal bronz. Ten v Brazílii získal Henri Schoeman z Juhoafrickej republiky.

Štartovalo 55 pretekárov, do cieľa sa nedostala pätorka. Varga rovnako ako v Londýne ovládol plaveckú časť na 1500 metrov, v ktorej dosiahol medzičas 17:18 minúty. "Bolo to o niečo lepšie ako v Londýne, úvodná časť vyšla podľa očakávaní. Vyplával som prvý a nejako som to potrhal, ale neviem presne, aké boli rozdiely. Plávanie bolo ľahšie než som čakal. Dúfal som, že moja skupina bude v menšom počte, no bez vĺn sa ma udržalo veľa pretekárov," uviedol reprezentant SR.

 

Tiež po cyklistickom úseku (38,48 km) priviedol na čele desaťčlennú skupinu lídrov: "Na bicykli všetci dobre spolupracovali. Prvé dve kolá som nemal dobré nohy, vtedy som sa snažil kontrolovať, aby som sa neocitol v problémoch. Postupne sa mi vrátil pozitívny pocit a skúšal som nastupovať, aby sa zvýšil náskok na skupinu za nami, čo aj vyšlo."

Varga klesol v poradí až v záverečnom desaťkilometrovom behu. "Úvodných päť kilometrov som nešiel dobre, ďalších päť som si musel hrýzť do jazyka a bežal som úplne na hrane, aby som sa umiestnil v najlepšej desiatke, no to sa napokon nepodarilo. Chýbalo mi jedno miesto, bolo to blízko, na viac som však vo štvrtok nemal. Veril som, že nájdem silu, v stredu som sa cítil fajn, ale v deň súťaže na rozklusaní som nemal nohy podľa predstáv. Som spokojný, pretože som išiel celý čas naplno," povedal slovenský triatlonista.

Ten si pochvaľoval atmosféru pri svojej druhej účasti pod piatimi kruhmi: "Bola skvelá. Síce to nebol Londýn, kde sa v Hyde parku zhromaždilo pol milióna divákov, ale v Riu sa povzbudzovalo oduševnene. Brazílčania stáli všade, najmä na kopci. Chcem sa poďakovať aj mojim fanúšikom, ktorí boli na tribúne i pozdĺž trate. Prišli ma podporiť tiež rodina a priateľka. Samozrejme, ďakujem aj všetkým priaznivcom doma, ktorí pozerali a dodávali mi veľkú energiu, snažil som sa ich nesklamať."

triatlon - muži:
1. Alistair Brownlee (V. Brit.) 1:45:01 h, 2. Jonathan Brownlee (V. Brit.) +6 s, 3. Henri Schoeman (JAR) +42, 4. Richard Murray (JAR) +49, 5. Joao Pereira (Portug.) +51, 6. Marten Van Riel (Belg.) +1:02 min., 7. Vincent Luis (Fr.) +1:11, 8. Mario Mola (Šp.) +1:25, 9. Aaron Royle (Aus.) +1:41, 10. Ryan Bailie (Aus.) +2:01, 11. Richard VARGA (SR) +2:16

menuLevel = 2, menuRoute = rungo/behy, menuAlias = behy, menuRouteLevel0 = rungo, homepage = false
26. apríl 2024 14:47