StoryEditor

Sú energetické nápoje hrozba? Pozrite sa, ako ovplyvňujú ľudské telo

03.05.2017, 19:37

V roku 2013 za ne na celom svete konzumenti minuli 39 miliárd dolárov. Energetické nápoje ako by boli symbolom dnešnej doby - a vsádzajú na ne aj mnohí športovci. Ich účinky na organizmus však môžu byť aj škodlivé.

Medzi odborníkmi na zdravú výživu majú zlú povesť. "Môžu predstavovať nebezpečenstvo," varuje Svetová zdravotnícka organizácia. Americká akadémia detských lekárov informáciu upresňuje: "Deti by ich vôbec nemali konzumovať."

Podľa CNN sú však energetické nápoje pod starostlivým dohľadom Americkej asociácie výrobcov nápojov - a tá pripomína, že mnoho ich zložiek nájdete aj v bežných kontrolovaných potravinách.

Väčšina energetických nápojov obvykle obsahuje veľké množstvo kofeínu, pridaných cukrov a vitamínov ako napríklad vitamínu B.

Nájdete v nich aj stimulanty, ako je guarana (rastlina rastúca v Amazónii), taurín (aminokyselina vyskytujúca sa v mäse a v rybách) a L-karnitín (látka v našom tele, ktorá pomáha spaľovať telesný tuk na energiu). "V kombinácii s kofeínom môže byť účinok týchto látok zvýšený," hovorí Katherine Zeratská, klinická dietetička na Klinike Mayo.

Odborníci upozorňujú na to, že je potrebné preskúmať vzájomné pôsobenie kofeínu, cukrov a stimulantov na ľudský organizmus a to, či má táto kombinácia negatívne účinky na zdravie. Zatiaľ to nie je možné vylúčiť.

Ako energetické nápoje ovplyvňujú ľudské telo?

Srdce

Po vypití nápoja vám pravdepodobne stúpne srdcová frekvencia. Rýchlo bijúce srdce môže predstavovať zdravotné riziko, zvýši sa aj krvný tlak - rovnako ako pri strese.

Pri cvičení sa obvykle cievy roztiahnu, aby nimi mohlo prejsť viac krvi a aby mohli dopraviť kyslík k svalom. Kofeín môže mať spolu s ďalšími zložkami nápojov protichodný účinok, a toto rozšírenie naopak pribrzdí.

Mozog

Veľké množstvo kofeínu môže ovplyvniť nielen vaše srdce, ale aj mozog. Podľa časopisu Journal of Health Sciences môže už 200 alebo viac miligramov kofeínu spôsobiť intoxikáciu s príznakmi ako je úzkosť, nespavosť, podráždenie žalúdka, svalové zášklby, nepokoj a obdobie nevyčerpateľnosti. Tiež môže zvýšiť riziko prepuknutia psychických problémov, ale na to zatiaľ nie je dostatočné množstvo dôkazov.

Deťom zrovna nesvedčí

Do 12 rokov by sa deti mali vyhnúť konzumácii kofeínu úplne. Deti od 12 do 18 rokov by nemali podľa odporúčania Americkej akadémie detských lekárov konzumovať viac ako 100 miligramov kofeínu denne. Vyššie množstvo je u mladistvých spájané s výskytom vysokého tlaku.

V súčasnosti neexistuje žiadna regulácia trhu energetických nápojov zameraných na mladých dospelých. Niektorí rodičia a deti si nemusia byť rizík spojených s pitím energetických nápojov vedomí, samozrejme aj vďaka atraktívnemu spôsobu, ktorým sú uvádzané na trh.

A aké sú odporúčania lekárov? Zdraví dospelí ľudia, keď už chcú piť energetické nápoje, by nemali prekročiť množstvo jednej plechovky za deň," hovorí doktorka Zeratská z Kliniky Mayo.
 

menuLevel = 2, menuRoute = rungo/behy, menuAlias = behy, menuRouteLevel0 = rungo, homepage = false
23. apríl 2024 10:01