StoryEditor

Test č. 1 - bio energetické gély Honney Stinger – Prvé dojmy

14.07.2013, 01:18

Vyskúšal som si bioenergetické gély Honney Stinger. Minulý víkend som nestíhal dlhší beh (30+ km), takže opisujem zatiaľ prvé dojmy. Postupne tieto gély vytestujem pri rôznych podmienkach, tréningoch, na súťažiach a tak budete mať detailnejšie výsledky o tom, či za niečo stoja a či sa oplatí do nich investovať.

Honney Stinger sa predáva v troch príchutiach – vanilka, príchuť ovocného koktailu (alebo skôr smoothie) a s príchuťou acai a granátového jablka. Ako už aj samotný názov gélu napovedá jeho základom je med.

O benefitoch medu, jeho zdravotných účinkoch a využitia ako sladidla sa rozpisovať nebudem, píšu o ňom kade tade a viac-menej pozitívne. Určite je lepší ako cukor, takže už len to je jeho veľké plus oproti komerčným gélom, ktoré sú bežne dostupné. Avšak s medom majú problém vegáni. Ja osobne som už takmer tiež vegán, ale med ešte konzumujem. Honney Stinger mi zatiaľ nerobí problém.

Tento organický (teda prírodný, bio) energetický gél som skúšal na dvoch behoch. Prvýkrát som ho použil v Piatok 5.7. pri výbehu Košice – Lajoška a späť, čo činí cca 30 km. Táto trasa je každému Košičanovi dobre známa, išiel som po červenej značke. Druhýkrát som ho použil v sobotu 6.7. pri behu Medzev – Smolník (po modrej turistickej značke na Sedlo Jedľovec, potom po červenej ku kaplnke pri Štóskych kúpeľoch a potom krížovou cestou sa zbieha do Smolníka). Ide o 21 km.

Oba behy som išiel celkom svižne v tempe cca (5:00 - 5:30) – v oboch prípadoch ide o prevýšenie cca 900 výškových metrov a viac. Na každom z nich som použil iba jeden gél. Chcel som sa pritlačiť trošku na prah hladu, pretože ako všetci vieme vtedy už telo signalizuje nedostatok „šťavy“ (energie). Chcel som odstopovať čas na aký tento gél vie hlad „zažehnať“ a tak doplniť nutnú energetickú potrebu organizmu. Nepodarilo sa mi dostať do želaného stavu, takže to skúsim testovať nabudúce.

Energetický potenciál tam ale určite je. Pri behu do Smolníka som gél použil v čase 1:45 keď som vybiehal na Štóske sedlo z kúpeľov. Cca 8 minút trvá, kým sa prejaví účinok gélu (resp. kým sa subjektívne pocíti nárast glykémie v krvi). To stúpanie som šiel celkom hladko, čo pripisujem Honney Stinger.

Ochutnal som vanilkovú príchuť a acai s granátovým jablkom. Veľmi sa mi páči, že nie sú až tak sladké. Chutia skôr osviežujúco. To sa určite osvedčí pri ultrákoch. Každý, kto už behal niečo dlhšie v náročnejšom teréne pozná ten pocit ako lezú energetické sladoty hore krkom. Ja osobne pri 50 km behu zjem aj šesť energetických gélov. Po štvrtom je to už trápenie.

Sami o sebe sa mi gély zdali redšie, ale to môže byť aj následok teplého počasia. Testoval som ich v teplotách cca 30 stupňov Celzia.

Zatiaľ som spokojný, avšak testujem ďalej. Viac o mojich dojmoch a skúsenostiach s Honney Stinger sa s vami podelím už čoskoro :-)

Zdroj: http://martinkoval.tumblr.com

menuLevel = 2, menuRoute = rungo/blogy, menuAlias = blogy, menuRouteLevel0 = rungo, homepage = false
26. apríl 2024 07:04