StoryEditor

Prečo beháme? Aj preto, že sme leniví a lakomí

12.05.2014, 11:27

Patrím ku generácii, ktorá v detstve zbierala známky, servítky, plechovky od koly, chodila na ryby, lepila lietadlá a lode, hrala sa s bábikami a angličákmi, športovala. A len tak bezstarostne pobehovala. K behu sa mnohí opäť vracajú v produktívnom veku. Prečo?

Máme to v génoch

Človek sa kedysi živil predovšetkým zberom plodín (ženy) a štvaním zveri (muži). Preto ženy rady nakupujú všetko pekné a nepotrebné vo vysvietených obchodných centrách a muži - obrazne - prenasledujú korisť.

Na spresnenie, ľudský genóm sa do dnešnej podoby vyvíjal dvadsať- až tridsať-tisíc rokov. Takže beh máme hlboko v DNA ako neoddeliteľnú súčasť života a prežitia. Preto sú pre nás, hlavne v detstve, normálne naháňačky a bláznenie.

Sme leniví

Ľudská lenivosť je motorom pokroku. Keby sme neboli leniví, naši predkovia by nevymysleli koleso, elektrinu, motory, lietadlá, lode a vôbec všetko, čo dnešná civilizácia ponúka a čo nám uľahčuje prácu a život.

Pokrok si však vybral svoju daň v podobe civilizačných chorôb. Jednou z možností, ako im čeliť, je návrat k striedmosti. Individuálne poľnohospodárstvo sa zmenilo na „rastlinnú a živočíšnu výrobu”, a my sa smelo ládujeme poloplastovými rybami, geneticky upravenými hranolčekmi, hormónmi a antibiotikami.

Aby náš metabolizmus dokázal fungovať, potrebuje len toľko energie, koľko telo spotrebuje. Inak sme obézni, bolia nás kĺby, rednú nám kosti, pribúdajú infarkty a mŕtvice, o alergiách ani nehovoriac. A pritom väčšinu života presedíme v kanceláriách.

Sme lakomí

„Na začiatok netreba mať veľa. Stačí, že sme majiteľmi cieľa,” napísal Pavol Hammel v úplne inom kontexte, ale na to, aby sa ktokoľvek rozbehol kamkoľvek, naozaj netreba veľa.

Väčšina dnešných moderných športov si vyžaduje značné investície do výbavy. Na beh nás už vopred vybavila príroda alebo stvoriteľ (nech si každý odpovie podľa svetonázoru).

Nejaké trenky, tričko a topánky má naozaj každý. Vôbec to nemusí byť najmodernejší de luxe model. Pri behu, predovšetkým kondičnom a rekreačnom, je to totiž úplne jedno.

Zákazy lekárov

Súčasný systém zdravotníctva tejto krajiny nepotrebuje zdravých ľudí. Zdravý a uvedomelý človek za sebou nezanecháva stopy, alebo, ak je začlenený v spoločenských štruktúrach, snaží sa zanechávať stopy čo najmenšie. Tým však tlmí vlastnú spotrebu a oberá systém o výživu, rozumej dane a poplatky.

Preto v zdravotníctve dominuje intervencia nad prevenciou. Zdraví totiž nepotrebujú výkony od špecialistov ani množstvo dotovaných, a často zbytočných liekov či diagnostických úkonov. Len tých zdravých niet, lebo prevláda názor – keď sa telo pokazí, doktori ho opravia.

Duševný život

Beh ako harmonický vytrvalostný pohyb odbúrava stres a čistí myseľ. Je formou meditácie. Podvedome nie sme pri behu limitovaní ničím, okrem vytýčeného cieľa.

Pri behu neplatia žiadne pravidlá. Utekaj, kedy chceš, ako rýchlo vládzeš, a kade sa ti páči. Pohyb stimuluje vylučovanie endorfínov, ktoré prospievajú nálade, správaniu sa aj kvalite spánku.

Je to IN

Z istej americkej štúdie z osemdesiatych rokov vyplynulo, že čím je ekonomická situácia horšia, tým viac ľudí sa venuje rekreačnému behu.

Časť z nich je zvyknutá na pohyb a beh je naozaj lacný a dostupný šport aj v čase uťahovania si opaskov. Ďalší vidia v behaní trend a módnu vlnu, na ktorej sa chcú zviezť. Kde presne je pravda, je v zásade jedno. Treba si len spomenúť na toto: Run, Forrest, run!

menuLevel = 2, menuRoute = rungo/blogy, menuAlias = blogy, menuRouteLevel0 = rungo, homepage = false
25. apríl 2024 07:25