StoryEditor

Bublinky síce zaženú smäd, ale športovcom neprospievajú

12.07.2014, 00:07

Kvalita tekutín a ich priebežný príjem v správnom množstve sú dôležitým predpokladom pre zdravie, duševnú pohodu a výkonnosť každého športovca. Dostatok tekutín zaisťuje látkovú výmenu a správnu funkciu obličiek - teda vylučovanie škodlivých látok, ktoré sa do tela dostávajú potravou.

Jednou z hlavných látok, ktorých sa náš organizmus musí zbavovať, je oxid uhličitý (CO2), ktorý je spolu s vodou konečným produktom nášho metabolizmu.

Napriek tomu často konzumujeme nápoje obsahujúce CO2. Stále viac ľudí pije balené vody, pre mnohých z nich je dokonca jediným zdrojom tekutín perlivá voda.

Koncentrácia CO2 v balených vodách sa líši podľa typu vody a jej pôvodu. Čo vlastne znamená označenie "sýtená minerálna voda"? Pridáva sa do nej oxid uhličitý iného pôvodu, ako je zdroj, z ktorého voda pochádza. Takže obsah oxidu uhličitého je vo vode rovnaký alebo vyšší, než bolo v zdroji.

Minerálne vody s koncentráciou oxidu uhličitého vyššou ako 1000 mg/l sa pre špecifickú kyslastú chuť nazývajú kyselky. Boli obľúbené už v stredoveku, ale pre ich masívnu konzumáciu začali byť v posledných rokoch spájané s obavami o ľudské zdravie.

Nápoje obsahujúce oxid uhličitý ovplyvňujú funkciu mnohých orgánov. Všetko sa začína už v ústach, vďaka bublinkám môžeme cítiť mierne brnenie na jazyku, ktoré znižuje citlivosť chuťových receptorov. Využíva sa to na zakrytie nepríjemnej chuti niektorých minerálnych vôd.

V žalúdku spôsobuje CO2 zvýšené napätie a zrýchľuje peristaltiku čriev. U citlivejších ľudí môže spôsobiť zvýšená konzumácia týchto minerálok hnačku. Mohlo by sa zdať, že rýchlejšie vyprázdňovanie žalúdka po vypití sýtenej vody je výhodné, pravdou je však opak. Potrava totiž odchádza zo žalúdka nedostatočne strávená. Po vypití sýteného nápoja môžete tiež pociťovať tlak v nadbrušku.

Na absorbovanie prijatého oxidu uhličitého v nápoji má vplyv spôsob prehltnutia. Pri rýchlom požití nápoja s bublinkami sa vytlačí prebytočný CO2 z tela odgrgnutím. Pri pomalom pití nedôjde k odgrgnutiu vôbec, alebo minimálne. Dá sa teda s nadsádzkou povedať, že zdravšie je vypiť pohár bublinkovej vody čo najrýchlejšie.

Pitie nápojov s bublinkami tiež zrýchľuje dychovú frekvenciu, zvyšuje tlak aj pulzovú frekvenciu. Pre športovca, ktorý sa snaží všetky mechanizmy v tele šetriť, to nie je príliš prospešné.

Na činnosť dýchacieho centra má vplyv predovšetkým zmena zloženia krvi pretekajúcej pľúcami. Dýchacia sústava silne reaguje na obsah oxidu uhličitého v krvi, ktorý spôsobuje zmeny pH krvi a tým zapríčiňuje acidózu. Nie všetci dokážu tento stav vykompenzovať. Z pohľadu obličiek pôsobí CO2 ako spúšťač rýchlejšieho vylučovanie vody, a teda aj minerálnych látok, ktoré sú pre telo prospešné.

Dôležité fakty

• Smäd uhasíme rýchlejšie sódou než vodou, ale ide len o dočasný pocit. Pocit smädu nastáva až v okamihu dehydratácie. Teda to, že zaženiete pocit smädu, nerieši doplnenie chýbajúcich tekutín.

• Občasná konzumácia prírodných kyseliek alebo kvasených nápojov nie je na škodu. Ojedinelý vyšší obsah oxidu uhličitého telo zvládne.

• Perlivé vody nie sú v žiadnom prípade vhodné na každodennú konzumáciu.

menuLevel = 2, menuRoute = rungo/strava, menuAlias = strava, menuRouteLevel0 = rungo, homepage = false
19. apríl 2024 12:14