StoryEditor

10 rád, ako nestratiť motiváciu

20.02.2013, 10:51
Autor:
redakciaredakcia

Na každého občas príde nechuť obuť si bežecké topánky. Ako tie chvíle prekonať a znovu objaviť pôžitok z behu?

1. Behajte s niekým

Vyhľadajte miestny bežecký klub či krúžok alebo dajte dokopy kamarátov. V partii je zábava, tréning rýchlejšie ubehne.

2. Píšte si denník

Bežecký denník je skvelý spôsob, ako sledovať svoje napredovanie. Po každom behu si doň zapíšte dátum, odbehnutú vzdialenosť, čas, a pridajte niekoľko slov o tom, ako ste sa cítili. Keď si po čase prezriete staršie poznámky, zistíte, ako ste pokročili a dodá vám to chuť bežať ďalej.

3. Nájdite si bežecké motto

Krátky výrok, ktorý si budete v mysli dookola opakovať, keď sa vám bude bežať ťažko. Napríklad – nikdy sa nevzdávaj.

4. Hovorte s inými bežcami

Môžete sa deliť o podnety, poradiť si, či navzájom sa podporovať. Každý má za sebou obdobie lenivosti, počas ktorého bol beh pre neho bojom.

5. Odmeňte sa

Kúpte si nové bežecké tričko, alebo si doprajte masáž ako odmenu za tvrdú prácu. Dodá vám to chuť do ďalšieho tréningu. Navyše, ak máte nové tričko, nenecháte ho predsa v skrini.

6. Keď nie všetko, aspoň niečo

Ak nemáte čas na celý tréning, ako ste si ho naplánovali, nedržte sa hesla – všetko alebo nič. Vybehnite hoci len na dva – tri kilometre. Dostaví sa aspoň časť benefitov a nebudete sa cítiť previnilo, že ste beh vynechali.

7. Pamätajte na prínos pre zdravie

Keď ste začínali s behom, jedným s cieľov zrejme bolo, aby ste sa cítili a vyzerali lepšie. Pravidelne si opakujte, čo vám beh prináša, koľko energie vám dodáva. Alebo sa postavte na váhu a pozrite, koľko kilogramov ste zhodili.

8. Nevyčítajte si výpadky

Niekedy ostanete trčať v práci dlhšie a na beh vám neostane čas. To je v poriadku. Nevyčítajte si, že ste nedodržali tréningový plán. Vaše svaly neochabnú, naopak, deň voľna vám niekedy urobí lepšie než tréning.

9. Zverejnite svoj cieľ

Vyberte si cieľ, odbehnúť päť kilometrov či polmaratón, a povedzte to priateľom. Umiestnite svoj tréningový plán na viditeľné miesto, aby ste ho mali stále pred očami. A oslávte svoje úspechy, zdieľajte fotografie z pretekov, vystavte medaily.

10. Bavte sa

O tom to celé je. Nerobte z behu ďalšiu stresujúcu vec vo vašom živote. Namiesto hesla – bez bolesti nie sú výsledky – dajte prednosť tomuto – no run, no fun (žiadny beh, žiadna zábava).

(Zdroj: NY Times)

menuLevel = 2, menuRoute = rungo/trening, menuAlias = trening, menuRouteLevel0 = rungo, homepage = false
26. apríl 2024 19:28