StoryEditor

Ako dlho vydržia bežecké topánky? To nikto nevie

10.04.2013, 14:05
Autor:
redakciaredakcia

Keď zháňate informácie o tom, po koľkých kilometroch by sa mali vymeniť obnosené bežecké topánky za nové, narazíte na pomerne protichodné informácie.

Nebavme sa o špeciálnych súťažných maratónkach, ktoré sa po jednom či dvoch pretekoch hádžu do koša. Pri štandardnej bežeckej obuvi hovoria výrobcovia, skúsení bežci či tréneri o životnosti v rozmedzí 500 až 1000 kilometrov, zriedkakedy viac. Závisí to aj od sprievodných faktorov ako technika behu či hmotnosť bežca.

Beh ohľadu to sa však životnosť obuvi odporúčaná (nielen) výrobcami drží dlhé roky na približne rovnakej úrovni. Napriek kadejakým supermoderným technológiám a revolučným materiálom topánka vydrží rovnako dlho ako pred dvadsiatimi rokmi.

Je to naozaj tak? Koľko kilometrov môžete v obuvi odbehnúť, kým nestratí potrebné parametre? A ako rozpoznať, že obuv je už „vybúchaná“ a treba ju vymeniť?

Denník New York Times uverejnil zaujímavý článok s rôznymi pohľadmi na túto tému. Napríklad jeden z najlepších svetových bežcov na dlhé vzdialenosti Ryan Hall kedysi hrdo vyhlasoval, že topánky mení, až keď ich úplne zoderie. To je však minulosť. Teraz ich strieda po zhruba 500 kilometroch. Potrebuje dva páry na mesiac.

„Viem, že by vydržali ešte pár stoviek kilometrov, ale zdravie je pre mňa natoľko dôležité, že chcem mať na nohách neobnosenú obuv,“ tvrdí.

Pochopiteľne, topánky má od sponzora. Rekreační bežci si ich však musia kupovať za nemalé peniaze a stále počúvajú, že „vybúchané“ topánky im môžu spôsobiť vážne zranenia.

Jen Davisová nabehá týždenne viac ako 150 kilometrov, podobný objem ako spomínaný Hall. Že sú topánky na konci životnosti rozpozná, keď smrdia aj po vypratí v práčke. Odhaduje, že v jednom páre odbehne zhruba 750 kilometrov.

Tréner a predajca bežeckých potrieb Henry Klugh tvrdí, že v niektorých modeloch odbehne aj 3000 kilometrov. Vraví, že často behá po špinavých cestách, ktoré neničia podrážku tak rýchlo ako čistý asfalt.

Iný tréner Tom Fleming má svojskú metódu – strčí ruku do topánky a prstami druhej ruky tlačí na podrážku. Ak prsty cíti, tlmenie je v háji a obuv treba vymeniť.

Dánsky lekár Jacob Schelde skúmal, či obnosená resp. netlmiaca bežecká obuv zvyšuje riziko zranení. Jeho výskum však nič také nepotvrdil. Téza, že ak beháte vo vybúchanej obuvi, tak sa zraníte, je teda prinajmenšom sporná.

Podľa rôznych štúdií bežci v Európe menia obuv v priemere po 900 kilometroch. Rovnaké štúdie pritom naznačujú, že obuv vydrží ešte dlhšie.

Samozrejme, výrobcovia udávajú nižšie čísla a snažia sa, aby ľudia menili obuv častejšie. Hovorkyňa firmy Brooks Kira Harrisonová hovorí, že štandardné topánky vydržia 600 až 750 kilometrov. „Biomechanické štúdie naznačujú, že potom strácajú svoje vlastnosti. Každý v tomto priemysle to vie,“ tvrdí. Gavin Thomas z Nike hovorí o 450 až 600 kilometroch.

Golden Harper, dlhoročný bežec a vývojár obuvi značky Altra, tvrdí, že o životnosti bežeckých topánok sa natára veľa nezmyslov. „Väčšina bežcov cíti, kedy je potrebné obuv vymeniť. Vypestujete si pre to cit. Nič vás síce nebolí, ale tušíte, že čoskoro začne,“ vysvetľuje.

Kto má teda pravdu? Kedy treba staré topánky vymeniť za nové a čo sa stane, ak tak neurobíte? „To nikto v skutočnosti presne nevie. Ak navyše vezmete do úvahy všetky špecifiká, ako typ topánky, hmotnosť bežca, jeho techniku, povrch, na ktorom trénuje, tak k jasnej odpovedi sa možno nikdy nedopracujete,“ píše New York Times.

menuLevel = 2, menuRoute = rungo/trening, menuAlias = trening, menuRouteLevel0 = rungo, homepage = false
26. apríl 2024 01:36