StoryEditor

5 šikovných pravidiel o jedení

15.04.2013, 16:27
Autor:
redakciaredakcia

Ako dopriať telu dostatok energie na behanie? Dodržiavajte tieto jednoduché pravidlá zdravého stravovania.

1. Čerstvé potraviny

Zelenina, ovocie, ryby, chudé mäso či celozrnné potraviny obsahujú dôležité látky potrebné pre zdravé stravovanie. Nemali by preto chýbať vo vašej chladničke či špajze. Snažte sa obmedziť na minimum nákup polotovarov a potravín, ktoré predtým prešli úpravou.

2. Malé porcie

Tri veľké jedlá počas dňa? Tieto tradičné predstavy hoďte za hlavu, pri bežcoch príliš nefungujú. Doprajte si malý pokrm každé tri – štyri hodiny. Zbavíte sa pocitu hladu a zároveň vám menšie porcie pomôžu udržať si energiu počas celého dňa. Potrebujete jej viac ako ľudia so sedavým zamestnaním a bez pohybu.

3. Neodopierajte si jedlo, ktoré milujete

Všetci dobre vieme, čo sa stane, keď si zakazujete milovaný pokrm – jedného dňa podľahnete a napráskate sa ním až po krk. Je lepšie dopriať si malé porcie obľúbeného jedla, a zároveň sa nenútiť nasilu jesť pokrmy, ktoré vám vôbec nechutia (aj keď sú zdravé). S predstavou, že vás po tréningu čaká nenávidené jedlo, si beh vôbec neužijete. Skrátka – jedzte striedmo a s mierou.

4. Kombinujte a striedajte

Nedovoľte, aby sa zo stravovania stala rutina, nejedzte každý deň to isté. Cestoviny bývajú základom bežeckej stravy ako významný zdroj uhľohydrátov, tie však môžete telu dodať aj v iných zdravých potravinách (ryža, kuskus). Rôzne druhy ovocia a zeleniny obsahujú rozdielne výživné látky, preto je dôležité, aby ste ich na svojom tanieri obmieňali.

5. Nezabúdajte na proteíny

Bežci sa pri stravovaní často sústredia na uhľohydráty natoľko, že zabúdajú na prísun proteínov. Tie pritom pomáhajú pri obnove tkanív poškodených pri behu. Proteíny by mali tvoriť 15 percent dennej dávky živín, ktoré skonzumujete. Dbať by na to mali najmä maratónci a bežci na dlhé vzdialenosti. Vhodným zdrojom proteínov sú ryby, chudé mäso, hydina, strukoviny, orechy, celozrnné pokrmy, vaječné bielky, nízkotučné mlieko a syry či niektoré druhy zeleniny.

Zdroj: NY Times

menuLevel = 2, menuRoute = rungo/trening, menuAlias = trening, menuRouteLevel0 = rungo, homepage = false
19. apríl 2024 18:02