StoryEditor

Moje prvé salomony: Päť hviezdičiek (test)

02.12.2013, 04:30

Keďže v zimnom období sa pre väčšinu bežcov začína prípravné obdobie na nasledujúcu sezónu, v ktorom prevláda objemová príprava (množstvo nabehaných kilometrov) prevažne v teréne, vybrala som si na testovanie značku SALOMON - konkrétne model XR CROSSMAX NEUTRAL CS.

Priznám sa, že počas svojej dlhej športovej kariéry som s touto značkou nemala skúsenosti. Takže najvyšší čas vyskúšať ju. Samozrejme, je mnoho bežcov, ktorí točia svoje kilometre po asfalte, ale myslím si, že nohy by sa mali šetriť. A ak je taká možnosť, treba behať čo najviac po mäkkom povrchu. I keď v mrazivom období sa asi ťažko dá hovoriť o mäkkom povrchu. Tak aspoň v teréne. Predpokladám, že vzhľadom na tieto podmienky bola voľba obuvi opodstatnená.

Botasky som testovala dva mesiace, počas ktorých som nabehala zhruba 750 kilometrov - a prežili to bez ujmy. Snažila som sa ich preveriť komplexne a v akýchkoľvek podmienkach. Vyrovnajú sa s blatom i so snehom.

Príjemne na mňa zapôsobili už pri otvorení škatule. Sú dizajnovo nápadité a moderné. Zelenkasté farebné vyhotovenie v kombinácii s čiernou a trochu aj s ružovou sa mi zdá ideálne na povzbudenie do niekedy nelichotivého počasia.

Samozrejme viem, že ide o nemalú investíciu, takže výber nespočíva len vo farbe. Na prvý pohľad na mňa pôsobili trochu robustne, ale myslím si, že je to pre takýto typ obuvi normálne. Tento pocit navyše po obutí úplne zmizol.

Prispôsobili sa nohe, sadli ako uliate. Výborne držia a majú nízku hmotnosť. A čo je dôležité, poskytujú nohe komfort aj pri dlhšom tréningu. Oceňujem ich pohodlnosť aj vďaka zvýšenej klenbe a dostatku miesta pre prsty. Taktiež sú dostatočne vykrojené okolo členku či achilovky, takže neobmedzujú pohyb a netlačia ani v tejto oblasti.

Kladne hodnotím inovatívny, rýchly a spoľahlivý systém šnurovania. Odpadá problém s rozväzovaním šnúrok, po obutí a utiahnutí obopnú nohu a nie je potrebná ďalšia manipulácia.

Prekrytie prednej časti botasky zabezpečuje zvýšenú ochranu pred nepriaznivým počasím (dážď, sneh, prípadne mokrá tráva). Navyše, vrchný materiál rýchlo schne. Plusom je aj to, že obuv je dobre odvzdušnená, dýcha a zároveň je odolná proti vode.

Podrážka je pevná a spolu s dezénom poskytuje stabilitu, odpruženie i priľnavosť na rôznych povrchoch. Ide o topánky špeciálne do terénu. Nehovorím, že sa v nich nedá behať aj po asfalte, ale na moje gusto sú pre takýto povrch tvrdé. Dokonca na mokrom asfalte pri vyššej intenzite behu prešmykujú - ale ako som už spomínala, je to obuv určená do terénu.

Oceníte ju predovšetkým pri behu v prírode, v teréne. Ide o obuv v strednej cenovej kategórii, čomu zodpovedá kvalita na solídnej úrovni. SALOMON ako známy špecialista na outdoorovú obuv ma nesklamal.

Verím, že vám to pri nákupe novej bežeckej obuvi pomôže s rozhodovaním. Pripomínam, že ide o moje subjektívne hodnotenie. Pri výbere treba, samozrejme, zohľadniť vaše osobné požiadavky. Mne sa tiež stávalo, že mi niekto ospieval istý model, no po odskúšaní som s ním nebola stotožnená. Tak veľa šťastia pri výbere a hlavne množstvo spokojných kilometrov. Cena obuvi udávaná výrobcom je 140 eur.

Autorka je 31-násobnou majsterkou Slovenska na tratiach od 3 000 m až po maratón a cezpoľný beh

menuLevel = 2, menuRoute = rungo/trening, menuAlias = trening, menuRouteLevel0 = rungo, homepage = false
20. apríl 2024 11:08