StoryEditor

Piva sa netreba báť, len dajte pozor na načasovanie a množstvo

05.07.2014, 00:04

Pivo a všeobecne alkoholické nápoje ovplyvňujú regeneráciu zásadným spôsobom. V prvom rade záleží na množstve požitého alkoholu a tiež na jeho druhu. S narastajúcim množstvom bude jeho vylučovanie z tela zložitejšie.

Pečeň, ktorá musí alkohol rozštiepiť, je v procese regenerácie pre športovcov najdôležitejším orgánom. A keďže sa alkohol v ľudskom tele hlási ako jed, organizmus zaujme najskôr obrannú funkciu a všetky ostatné procesy vrátane regeneračných zastaví, kým nebude alkohol z tela preč. Tým odpovedám všetkým, ktorí stále ticho dúfajú, že tri - štyri pivá po tréningu sú v poriadku.

Na druhej strane treba povedať, že v rámci pitného režimu sa tretinkové pivo denne všeobecne považuje za vhodné nielen pre bežnú populáciu, ale aj pre športovcov. Úplne ideálny je takmer nulový obsah alkoholu v nealkoholickom pive, čo má, samozrejme, vplyv na chuťové vnemy konzumenta.

Zvyčajne nám tento druh piva natoľko nechutí. Obsahuje síce chmeľ, pivovarnícke kvasnice, obilný slad a vodu ako klasické pivo, ale v procese jeho výroby je buď zastavené kvasenie, aby alkohol už ďalej nevznikal, alebo sa dodatočne odstraňuje.

Aké je ideálne množstvo?

Rad štúdií dokazuje, že výhody pivného moku v adekvátnom množstve prevažujú nad negatívnymi vplyvmi alkoholu. Otázkou ale je: Aké je ideálne množstvo? U každého je to individuálne, rozdiel je výrazný najmä z hľadiska hmotnosti a pohlavia.

Pre odbúravanie alkoholu z tela je však rozhodujúci predovšetkým obsah enzýmu alkoholdehydrogenáza. Ženy ho majú menej, preto majú po požití rovnakého množstva vyššiu hladinu alkoholu v krvi. Osemdesiat kilogramov vážiaci chlap si môže dovoliť dve pivá, kým žena so 60 kilogramami skôr jedno, aby prevažovali pozitívne vlastnosti piva.

A aké to vlastne sú? Za vôbec najužitočnejšie pre športovcov považujem komplexnosť zastúpenia vitamínov skupiny B, ktoré sú pre bežcov nutnosťou. Podporujú imunitný systém, posilňujú nervovú činnosť a pomáhajú pri kožných či tráviacich problémoch.

Pivo obsahuje až 92 percent vody, preto sa často používa na uhasenie smädu. Navyše je nutrične vyvážené čo do obsahu minerálnych látok, vody a glukózy, čím spadá do kategórie izotonických nápojov. Pomer medzi týmito látkami je najbližšie krvnému séru, preto by sa mohlo povedať povedať, že pivo je ideálny nápoj počas dňa.

Skutočnosť je však iná. Pre bežné pitie pri rekreačnom športe (dlhšie trvajúca záťaž miernej intenzity) sú oveľa lepšie nápoje hypotonické, ktoré majú nižší obsah minerálnych látok ako v našej krvi. Pri behu miernej intenzity nie je pot natoľko koncentrovaný, preto nie je nutné tlačiť do tela viac nadbytočných minerálnych iónov, než sa stratilo.

Izotonické nápoje sa používajú spravidla až po záťaži na doplnenie potrebných minerálov a energie, alebo pri stredne vytrvalostných športoch, kde je záťaž vyššej intenzity v kratšom časovom úseku (zhruba do 60 minút). Doplniť ich treba preto, že pri akejkoľvek fyzickej aktivite dochádza k poteniu, pri ktorom sa zbavujeme minerálov dôležitých pre správnu funkciu nervov a svalov, predovšetkým sodíka a draslíka.

Pivo je prospešnejšie ako džúsy či limonády

Pivo sa môže pochváliť tiež antioxidačnými vlastnosťami. Vďaka polyfenolom likviduje voľné kyslíkové radikály, ktoré telo produkuje pod vplyvom oxidačného stresu. To je veľmi dôležité pri prevencii proti ateroskleróze, nádorovým ochoreniam a pri odbúravaní toxických látok z tela, teda aj tých vznikajúcich po tréningu.

Ďalšou významnou látkou, ktorú prepožičiava pivu chmeľ, sú fytoestrogény. Sú nevyhnutné pre fyzickú i psychickú pohodu u žien. Pomáhajú tiež pri problémoch s menštruáciou, ktoré sú u bežkýň časté. Chmeľ zasa podporuje trávenie, preto pitie piva pomáha telu vyrovnať sa s tučným jedlom.

Nesmieme zabudnúť ani na výhodne zastúpené sacharidy - rýchle, ktoré dopĺňajú energiu v tele okamžite, aj tie pomalé, s ktorými si telo vystačí na dlhšiu dobu. Súčasne však kalorická hodnota jedného pollitra piva zodpovedá zhruba rovnakému množstvu džúsu a je nižšia ako u akéhokoľvek kolového nápoja. Stručne povedané, mierna konzumácia piva je výrazne prospešnejšia ako džúsy či sýtené sladké nápoje preplnené sacharidmi.

Keď si môžete vybrať, nájdite si také pivo, ktoré nie je sýtené oxidom uhličitým, ale vzduchom. Síce nebude mať ten správny šmrnc, ale trávenie bude po ňom jednoduchšie. Výborné sú aj nefiltrované pivá. Sú síce viac zakalené a hustejšie, ale obsahujú o to viac aktívnych látok. Priemyselne vyrábané pívá obsahujú aj látky, ktoré predlžujú trvanlivosť, preto sú menej vhodné.

Držte sa pravidla - všetko s mierou. Hoci vám jedno pivo denne môže prospieť, neznamená to, že vám sedem pív na jeden šup neublíži. Takýto špás vás zastaví nielen v procese regenerácie, ale alkohol v tak výraznom množstve zabije všetky benefity z predošlého tréningu. Zhrnuté, podčiarknuté - piva sa netreba báť, je však dôležité vhodné načasovanie a správne množstvo.

Autorka je trénerka a výživová poradkyňa, bývalá česká reprezentantka v behu na 800 m

menuLevel = 2, menuRoute = rungo/trening, menuAlias = trening, menuRouteLevel0 = rungo, homepage = false
14. september 2024 22:44