StoryEditor

Behanie je vraj lacné. Platí to? Ako sa dá na výbave ušetriť?

31.01.2014, 23:05

Beh má povesť pomerne lacného športu. Vo všeobecnosti vám stačia bežecké topánky, tričko, šortky, ponožky a môžete vybehnúť. Realita býva o niečo zložitejšia. Napriek tomu sa môžete venovať svojej záľube bez toho, aby ste zruinovali rodinný rozpočet.

Pri počítaní, koľko vás beh stojí (alebo bude stáť, ak s ním len začínate), je dôležité uvedomiť si, aké sú vaše ciele.

Ak si chcete len občas vybehnúť do parku alebo do najbližšieho lesíka, nemá význam investovať do drahých topánok určených vrcholovým športovcom. Na druhej strane sa však neoplatí príliš šetriť na niečom, čo je základom pre záľubu, ktorej sa pravidelne venujete.

Staršie sú lacnejšie

Ambicióznejší bežci, ktorí sa zúčastňujú aj na pretekoch, budú zrejme náročnejší pri výbere obuvi a vzhľadom na absolvované objemy ju budú aj častejšie striedať.

V prehľadoch noviniek na trhu s bežeckou obuvou sa väčšina cien pohybuje v trojciferných číslach. Pri prieskume cien v slovenských športových obchodoch sa mi však podarilo nájsť topánky aj za 15 eur. Nedávno prišiel na Slovensko aj zahraničný reťazec známy extrémne nízkymi cenami. V ňom sa dá kúpiť obuv aj za jednociferné sumy.

Na prvý pohľad to môže pôsobiť nedôveryhodne, ale často ide o staršie modely známych značiek vo výpredaji. Ak si teda nepotrpíte na novinky, takýchto topánok sa vôbec nemusíte báť. Môj najrýchlejší polmaratón som zabehol v obuvi z výpredaja a poslúžila mi veľmi dobre.

Niektoré zlacnené topánky možno kúpiť len cez internet, čo však nie je najvhodnejší spôsob. Kvalitu za rozumnú cenu však nájdete aj v kamenných predajniach.

Nikdy sa neorientujte len podľa ceny. Topánky vám musia sedieť a zodpovedať vašim potrebám, čiže tomu, v akom teréne beháte, na aké vzdialenosti a ako často. Nezabudnite ani na to, aby boli vhodné pre tvar vášho chodidla a spôsob došľapovania.

Zároveň sa však ani nedajte dotlačiť predajcami k nákupu drahých modelov, ktoré sú podľa nich pre vás tie najlepšie. Ich prirodzeným záujmom je zvyšovať si tržby.

Koľko vydrží obuv

Veľké debaty sa vedú o tom, ako často treba bežeckú obuv meniť. Konzervatívne odporúčania hovoria, že po 500 až 800 kilometroch by topánky mali smerovať do koša.

Americký bežec Scott Douglas, autor Malej červenej knihy o behaní a zástanca minimalistickej obuvi, však tvrdí, že tieto čísla sú viac-menej len želaním výrobcov.

"Pred tridsiatimi rokmi nám tvrdili, aby sme menili obuv každých 800 kilometrov. Odvtedy výrobcovia každý rok hovoria, že najnovší model je zlepšený a pravdepodobne sú to najlepšie topánky, aké kedy boli vyrobené. A napriek tomu nevydržia viac ako v čase, keď bol prezidentom Ronald Reagan? No určite!" hnevá sa.

Podľa Douglasa môže byť signálov na výmenu niekoľko. Ak vám topánky spôsobujú nevysvetliteľnú bolesť, nútia vás meniť techniku behu, alebo sa rozkývajú, keď ich položíte na rovný povrch a ťuknete do podrážky blízko zadnej časti, tak ich treba vyhodiť.

Téme výmeny topánok sa nedávno venoval aj denník New York Times, ktorý spomenul niekoľko ďalších metód zisťovania, kedy sú na konci životnosti. Jeden z rád znela: Vložte jednu ruku do topánky a druhou tlačte na podrážku. Ak cítite tlak svojich prstov, topánky už nie sú vhodné na behanie.

Kuriózny spôsob má istá bežkyňa, ktorá vyhadzuje maratónky, keď smrdia aj po tom, ako ich vyperie v práčke.

Predĺžte topánkam život

Európania podľa výskumov vymieňajú bežeckú obuv menej často ako Američania, v priemere raz za tisíc kilometrov. Vedci, ktorí v rokoch 1991 až 2009 testovali 156 modelov, zistili, že kvalitné topánky si aj po tisíc kilometroch zachovávali dobré vlastnosti, takže ich životnosť môže byť oveľa dlhšia.

Dánska štúdia z roku 2003 nenašla žiadnu súvislosť medzi tým, ako dlho bežci nosia topánky, a rizikom zranenia.

New York Times zakončil svoju úvahu záverom, že nikto vlastne nevie, kedy treba topánky vymeniť, ani čo sa stane, keď tak neurobíme. Je však isté, že by sme nemali čakať, kým nám z nich začnú vytŕčať palce. Hoci, aj takých bežcov som už videl.

Životnosť obuvi sa dá predĺžiť jej pravidelným striedaním. To však, samozrejme, znamená vyššie prvotné náklady na viacero párov (aspoň dva). Z dlhodobého hľadiska je to však rozumná investícia.

Obuv vám tiež vydrží dlhšie, ak sa o ňu dobre staráte. Medzi základné odporúčania patrí nechať topánky poriadne vyschnúť najmenej 24 hodín, skladovať ich na chladnom suchom mieste, pravidelne ich čistiť, minimalizovať hromadenie baktérií a húb a nepoužívať ich na iné športy. Potom vám takmer určite vydržia v dobrom stave dlhšie, ako tvrdia výrobcovia.

Zima je drahšia

Topánky patria k najdrahším položkám výbavy bežca. Ostatné základné súčasti bežeckého oblečenia (tričká, šortky, ponožky) stoja oveľa menej.

Ak aj pri ich kúpe budete hľadať vhodnú rovnováhu medzi cenou a kvalitou, tak sa vám možno podarí investovať do nich spolu približne desať - pätnásť eur. Pravdepodobne to bude o niečo viac, a ak si potrpíte na značky a novinky, môže to byť poľahky aj desaťnásobok.

Pochopiteľne, nikto nebehá stále v tom istom oblečení, takže náklady si musíte vynásobiť počtom kusov, ktorými sa chcete zásobiť.

Zaujímavým zdrojom nových tričiek môžu byť preteky, na ktorých sú tričká súčasťou štartovného, prípadne sa dajú dokúpiť. Ich kvalita môže byť rôzna, ale rýchly pohľad na štartové pole ktoréhokoľvek behu napovedá, že sú veľmi obľúbené.

Problémom v našich klimatických podmienkach je, že so základnou bežeckou výbavou si vystačíme len zopár týždňov v roku. Celoročné behanie si vyžaduje ďalšie kúsky oblečenia.

Obzvlášť zimné mesiace sú náročné. Podľa teploty môže mať na sebe bežec niekoľko vrstiev oblečenia. K tomu treba prirátať čiapku, rukavice, v extrémnejších prípadoch aj kuklu. Každá z týchto položiek niečo stojí a vo všeobecnosti sú o dosť drahšie ako bežné letné veci.

Keďže ide o sezónne oblečenie, obchody ich zvyčajne skladujú v menších množstvách a v obmedzenom čase, takže výber nie je taký bohatý ako v prípade obuvi. To môže znamenať, že vhodnú veľkosť nenájdete hneď na prvý pokus, a teda aj cena bude menej výhodná.

Lacné či nie?

V lete toho síce na sebe nosíte menej, ale treba sa chrániť pred slnkom, takže do rovnice pribúdajú slnečné okuliare a pokrývka hlavy. Samozrejmosťou by mala byť (nielen v lete) bežecká fľaša, ale tá sa dá kúpiť za tri eurá, takže náklady zvyšuje minimálne.

Istý bloger, ktorý si vo svojom príspevku kládol otázku, či je behanie drahá záľuba, medzi náklady zahrnul napríklad aj vyššiu spotrebu vody pre častejšie sprchovanie a viac jedla, keďže bežec potrebuje extra kalórie na dobitie energie. Aj keď je otázne, či sedavé typy toho v skutočnosti nezjedia viac.

Jednoznačná odpoveď na to, či je behanie lacný šport, neexistuje. Vždy záleží na individuálnych potrebách a predstavách. Ak si vystačíte so základným vybavením, behanie je naozaj lacné. Veď už len náklady na kvalitný bicykel by mnohým rekreačným bežcom postačili na niekoľko sezón.

Ak sa však zúčastňujete aj na pretekoch a investujete do štartovného, cestovania, výživových doplnkov a gélov, prípadne máte aj športtester alebo hodinky s GPS, tak to vaša peňaženka dosť pocíti. To je však už osobná voľba, a nie podmienka toho, aby ste behali.

menuLevel = 3, menuRoute = rungo/trening/zaciatocnici, menuAlias = zaciatocnici, menuRouteLevel0 = rungo, homepage = false
19. apríl 2024 19:54