StoryEditor

Kedy patrí obuv do koša? Výrobcov berte s rezervou

21.06.2014, 00:01

Ako dlho vydržia bežecké topánky? Odporúčania odborníkov a výrobcov sa dosť líšia. Niektorí radia vymeniť obuv už po 500 nabehaných kilometroch, iní tvrdia, že ani po tisícke ešte topánky netreba nevyhnutne vyhodiť.

Keď som bol v dorasteneckom veku, musela si väčšina bežcov vystačiť s veľmi obmedzenou ponukou socialistických výrobcov. Mal som veľké šťastie – môj strýko žil v Kanade, behal a mal rovnako veľkú nohu ako ja.

Občas som od neho dostal ozajstný poklad v podobe bežeckých topánok svetových značiek. On ich, s prepáčením, nosil jedinú sezónu. Bol som medzi kamarátmi za hviezdu a behal som v nich, kým sa úplne nerozpadli.

Dnes si môžeme zadovážiť obuv, akú chceme, ale riešime inú dilemu. Svoje topánky už máme dlho, obľúbili sme si ich, skvele nám sedia a nechceme sa s nimi rozlúčiť, hoci by už teoreticky mali mať svoje odbehané.

Kedy prichádza tá chvíľa, keď by sme im mali dať zbohom? A nie je náhodou odporúčaná kilometráž len výmyslom výrobcov, aby nás donútili zbytočne utrácať na novú obuv?

Zmeny, ktoré neuvidíte

Opotrebovanie topánok nemusí byť na prvý pohľad vôbec zjavné. Nebavíme sa o deravom zvršku či odlepenej podrážke – v tom prípade je všetko jasné. Lenže, je tu časť topánok, ktorú nie je vidieť, ale má na ich funkciu zásadný význam. Je to medzipodošva.

Vedci z univerzity v Tulane testovali bežecké topánky rôznych značiek tak, že pomocou stroja simulovali bežecký krok. Výsledok bol prekvapujúci. Už po sérii nárazov zodpovedajúcich 80 nabehaným kilometrom klesla tlmiaca funkcia obuvi o 25 percent!

Potom sa však pokles spomalil. Po trojnásobnej vzdialenosti (240 km) si topánky uchovali 67 percent pôvodných tlmiacich vlastností a po 800 kilometroch to bolo 60 percent. Rozdiely medzi značkami boli minimálne.

Noha sa prispôsobí

Keď neskôr vedci zopakovali pokus so skutočnými bežcami, ukázalo sa, že tlmiace vlastnosti obuvi neklesajú tak rýchlo. Celkový priebeh však bol podobný. Po prvej stovke kilometrov sa odpruženie výraznejšie zhoršilo, potom sa pokles spomalil.

Iné výskumy zaznamenali aj isté rozdiely medzi jednotlivými značkami a modelmi. Väčší vplyv na životnosť topánok však mali individuálne biomechanické odchýlky bežcov.

Odborníci z Texaskej univerzity testovali opotrebovanie obuvi s rôznymi typmi tlmenia a zároveň pritom merali sily, ktoré pôsobia na pohybový aparát bežcov. Zistili, že aj keď sa tlmiaca schopnosť topánok po 300 odbehaných kilometroch zhoršila zhruba o 20 percent, nohy bežcov sa tomuto postupnému úbytku dokonale prispôsobili.

Zaznamenané boli len veľmi malé zmeny v silách, ktoré pôsobili na pohybový aparát. Sily pôsobiace na kolená a bedrá bežcov boli dokonca úplne rovnaké. To je ďalší argument, aby sme sa odporúčaní výrobcov príliš úzkostlivo nedržali.

A kedy už topánky jednoznačne patria do koša? Poznávacích znamení je viacero – keď sa nám v nich začne zle behať, podrážka je v niektorých miestach nadmerne zodratá, nahmatáme vnútri výraznú priehlbinu, majú roztrhaný zvršok.

Môžete tiež zájsť v starých topánkach do obchodu a tam si vyskúšať tie isté, len nové. Ak pocítite výrazný rozdiel, je čas na výmenu.

Aby vydržali dlhšie

Životnosť topánok môže zásadne ovplyvniť spôsob, ako s nimi zaobchádzame. V prvom rade platí, že obuv treba používať na účel, na ktorý bola vyrobená.

Dokonale odpružené topánky podporujú dopad skôr na pätu. Ak ich budeme nosiť na rýchlejšie tréningy, pri ktorých zákonite došľapujeme viac na špičku, pobeží sa nám nepohodlne a topánky dostanú viac zabrať. Keď v obuvi určenej na cestu vyrazíme do náročnejšieho terénu, rýchlejšie sa opotrebuje podrážka aj menej odolný zvršok.

Dôležitá je aj korekcia prípadných odchýlok dopadu, či už pomocou topánok s patričnou podporou alebo vložkami. Ak napríklad trpíte nadmernou pronáciou a budete behať v neutrálnych topánkach, čoskoro zoderiete podrážku na vnútornej strane. A ak v nich budete behať naďalej, môžete si privodiť problémy s pohybovým aparátom.

Topánky tiež vydržia dlhšie, ak striedate viac párov. Nohy sa naučia reagovať na rôzne podnety, čo prospeje svalom na nohách. Nezhoršia sa odchýlky došľapu, a to sa pozitívne prejaví aj na životnosti obuvi.

Pri striedaní viacerých párov budete mať navyše lepší prehľad o tom, v akom stave topánky sú. Ak sa napríklad jeden pár začne nadmerne zodierať alebo strácať tlmiace vlastnosti, pri striedaní topánok si to ľahšie všimnete.

menuLevel = 3, menuRoute = rungo/trening/zaciatocnici, menuAlias = zaciatocnici, menuRouteLevel0 = rungo, homepage = false
23. apríl 2024 11:55