StoryEditor

Kompresné oblečenie: Trénovať za vás nebude, ale svalom pomôže

25.04.2014, 09:45

Časy širokých džogingových súprav a tričiek vo veľkosti XXL sú nenávratne preč. Dnes sa už aj kondiční bežci obliekajú do priliehavých odevov, ktoré ešte pred pár rokmi patrili výlučne športovcom. Vrcholom v ponuke je kompresné oblečenie.

Mnohé štúdie preukázali, že primeraná a cielená kompresia určitých svalových partií vedie k ich lepšej činnosti. Mierne stlačený sval sa totiž lepšie okysličuje a prekrvuje, takže pracuje výkonnejšie a neskôr sa unaví.

Vďaka lepšiemu prekrveniu sa zo svalov rýchlejšie odplavuje kyselina mliečna a ďalšie metabolické produkty, čo predlžuje ich výkonnosť.

Okrem toho vo fáze uvoľnenia, keď pracujú iné svalové partie, nedochádza k rozvibrovaniu a vnútornému poškodeniu uvoľnených vláken. Určite poznáte, ako bolia stehná pri behu dolu prudkým kopcom.

Obtiahnuté odevy sú navyše mimoriadne aerodynamické, čo oceníte hlavne pri dlhšom behu proti vetru.

Kompresia svalov má priaznivé účinky aj po športovom výkone. Lepšie prekrvený sval sa totiž aktívnejšie a rýchlejšie regeneruje a drobné poškodenia jednotlivých vláken sa rýchlejšie zahoja.

Každá štúdia či odporúčanie sa dá spochybniť. Kompresné oblečenie má svojich skalných prívržencov, iní však jeho vlastnosti spochybňujú.

Z vlastných bežeckých skúseností môžem potvrdiť jeden fakt - ani 300-eurový kompresný komplet od najrenomovanejšieho výrobcu namiesto vás na maratón nenatrénuje, len vám pomôže k lepšiemu výkonu.

Kde začať?

U bežcov najčastejšie vidno kompresné podkolienky či návleky na lýtkach. Kŕč lýtkového svalu je totiž dôvodom častého prerušenia pretekov.

Okrem toho sú kompresné podkolienky cenovo asi najdostupnejšie. Dajú sa kúpiť v rozpätí 10 až 25 eur. Ich životnosť je však obmedzená ponožkovou časťou v topánke. Na nich si najjednoduchšie odskúšate, ako sa v kompresnom odeve budete cítiť.

Drahšou, ale trvanlivejšou alternatívou sú kompresné návleky na lýtka. Tie bývajú spravidla šité, nie pletené. Môžete ich kombinovať s ľubovoľnými ponožkami podľa teploty, povrchu či konkrétnych topánok.

V prípade, že sa v kompreskách cítite ako ryba vo vode, odporúčam zaradiť do šatníka trojštvrťové elasťáky. Ak chcete naozaj to naj, pripravte sa na investíciu okolo 80 eur. To isté sa týka aj oblečenia na hornú časť tela, tričiek a nátelníkov.

menuLevel = 2, menuRoute = rungo/vybava, menuAlias = vybava, menuRouteLevel0 = rungo, homepage = false
24. apríl 2024 03:11