StoryEditor

NA POLMARATÓNSKE MS VO VALENCII LEN „KEŇAN“ TIBOR SAHAJDA, KATARÍNA PEJPKOVÁ (BEREŠOVÁ) BUDE MAMIČKA

21.03.2018, 20:03
Na sobotný 23. svetový šampionát v polmaratóne v španielske Valencii sa prihlásil rekordný počet vytrvalcov – až 176 mužov a 139 žien z dovedna 87 krajín. Medzi nimi ako sám vojak v poli aj jediný Slovák Tibor Sahajda, ktorý už reprezentuje klub BMSC Bratislava.

Dvadsaťsedemročný vytrvalec pochádzajúci z Raslavíc v okrese Bardejovv bude mať svetovú premiéru, európsku zažil vlani v decembri na krosovom šampionáte v x-bionic® sphere v Šamoríne, kde skončil zo Slovákov najlepšie – 59.

„O nejakom poprednom umiestení je zbytočné premýšľať, Európania v silnej africkej konkurencii nemajú nárok. Chcem však jednoznačne zaútočiť na svoj osobný rekord,“ načrtol svoj cieľ Tibor Sahajda.

Polmaratón zatiaľ zabehol najrýchlejšie za 1:06:26 h v novembri 2016 v talianskom Riva del Garda. V sobotu vo Valencii (štart je o 17.30 h) však túži bežať oveľa rýchlejšie.

„Odhadujem, že mám v nohách čas okolo 1:04 h. Môj kenský tréner Edward Rono tvrdí, že z toho, čo som v zime natrénoval, musím dosiahnuť spomenutý čas. Inak sa vraj so mnou nebude baviť,“ prezradil. „So smiechom mi ešte vravel, že nebude predsa trénovať ďalšiu ženu, v skupine ich má dosť.“

Kouč zrejme narážal na fakt, že už aj najlepšie svetové bežkyne zvládnu polmaratón tesne pod 1:05 h… „Cítim sa dobre, s utorkovým testom som spokojný. Myslím si, že mám na to, aby som si výrazne zlepšil osobný rekord. Nerád však prognózujem, až preteky ukážu, čo vo mne naozaj je,“ podotkol skromne Tibor Sahajda.

Momentálne najlepší slovenský vytrvalec, ktorý sa vlani na jeseň blysol zlepšením sa v maratóne na 2:18:44 h a limitom na augustové ME v Berlíne, sa na novú sezónu pripravoval v Keni. Tesne po šamorínskych  ME v krose sa zbalil a na dva a pol mesiaca sa podobne ako pred rokom vybral do tréningového strediska v Itene. V bežeckom raji prežil Vianoce i Silvester, domov sa vrátil až na začiatku marca.

„V Keni som trénoval neskutočne tvrdo. V živote som nič podobné neabsolvoval. Už len pretaviť to do nejakého zaujímavého výkonu.“

Koľko presne nabehal v Afrike, Sahajda nevedel povedať spamäti. Naisto však vie, že každý týždeň mu do tréningového denníka pribudlo minimálne 200 kilometrov.

„Odhadujem, že priemerná týždňová dávka bola aj o 30 kilometrov vyššia. Trénoval som vo väčšej skupine Keňanov a občas s Európanmi, keďže v Itene sa pripravovali napríklad Holanďania či Briti. Nájsť si sparingpartnera nebol nijaký problém. Najťažšie tréningy som však odbehal sám,“ prízvukoval slovenský „Afričan“.

Tibor po návrate domov chvíľku bojoval s drobným prechladnutím, no nebolo to nič vážne. Z tréningov má dobrý pocit, do Valencie letí fyziky i mentálne oddýchnutý.

Sahajdov výkonnostný vzostup, ktorý mu zabezpečil nomináciu na polmaratónske MS vo Valencii, ocenil i šéftréner Slovenského atletického zväzu Martin Pupiš.

„Tibor na MMM v Košiciach ukázal, že je na dobrej ceste stať sa úspešným maratóncom. Pokročil aj mentálne, na rozdiel od iných nebežal hocikde a hocičo, čo mu napadlo, ale sústredil sa na maratón a vďaka nemu máme teraz vytrvalca na vrcholnom podujatí,“ chválil Sahajdu šéftréner. „Na polmaratónskych MS vo Valencii sa dá očakávať výrazne teplejšie počasie ako u nás, Tibor však absolvoval prípravu v Afrike, a preto verím, že sa vyrovná aj s klimatickými podmienkami. Keďže vieme, aká konkurencia ho čaká, je asi zbytočné plánovať nejaké umiestnenie. Verím však, že si zlepší osobný rekord a pobeží rýchlejšie ako je ženské svetové maximum 1:04:51. Ak mu to vyjde, bude to výborný odrazový mostík k maratónu na ME v Berlíne.“

Martina Pupiša mrzí, že sa k Sahajdovi nepridali ďalší slovenskí  vytrvalci, ktorí v posledných rokoch dostali od zväzu zvýšenú podporu a mali všade otvorené dvere, keďže SAZ organizoval ME v krose. „Žiaľ, namiesto toho, aby pochopili, že len dostali väčšiu šancu a podporu, viacerí akoby uverili, že sú už neuveriteľne dobrí,“adresoval šéftréner kritiky do radov vytrvaleckej komunity.

V súťaži žien vo Valencii Slovensko nebude mať zastúpenie. Na predošlých dvoch MS v polmaratóne v Kodani 2014 (53. za 1:15:03) a Cardiffe 2016 (62. za 1:16:20) štartovala Katarína Berešová, dnes po vydaji už Pejpková. Už v olympijskej sezóne 2016 zápasila so zranením úponu pod achilovkou a maratón pod piatimi kruhmi dokončila len so sebazaprením. V októbri ju potom operovali a v súčasnosti sa pripravuje na úlohu mamičky, no do začiatku marca ešte chodila dvakrát v týždni do fitnescentra na elyptický trenežér.

„Katka počas tehotenstva pribrala len asi 5,5 kila, takže po aprílovom pôrode – ak jej pravda, bude držať noha – môže začať trénovať. Zatiaľ vyzerá tak, že v atletickej kariére chce pokračovať. Záleží však na tom, ako zvládne starostlivosť o dieťatko a ako bude reagovať jej problematická achilovka,“ informoval Pejpkovej dlhoročný kouč Gabriel Valiska.

01 - Modified: 2022-09-07 12:47:50 - Feat.: - Title: Historický štvrtý triumf Sahajdu na Telekom Night Run 02 - Modified: 2021-10-27 14:40:36 - Feat.: - Title: Etiópčanka Gideyová zabehla svetový rekord v polmaratóne 03 - Modified: 2021-10-01 11:59:41 - Feat.: - Title: MMM opäť v klasicej podobe, hlavný favorit je Etiópčan Tesfaye Abera, Sahajda sa vracia 04 - Modified: 2021-09-30 16:55:20 - Feat.: - Title: MMM v Košiciach sa blíži: Tibor Sahajda chce ďalší titul, najlepší bežci môžu zarobiť až 20-tisíc 05 - Modified: 2020-02-21 18:58:26 - Feat.: - Title: Nový svetový rekord v polmaratóne, postarala sa o neho Etiópčanka Yeshanehová
menuLevel = 2, menuRoute = rungo/aktuality, menuAlias = aktuality, menuRouteLevel0 = rungo, homepage = false
25. apríl 2024 15:50