EYOF 2022
StoryEditor

EYOF 2022: Talenty na Slovensku máme, no nesmieme ich strácať!

01.08.2022, 17:19

Desať slovenských atlétov sa dostalo do ôsmeho miesta. A medailu si domov vezú dve dievčatá. Bronz patrí Anne Šimkovej v skoku o žrdi a striebro uchmatla celkom nečakane Lenka Gymerská. Na štart sa postavilo celkovo 28 reprezentantov a pre väčšinu to bolo doteraz ich najväčšie atletické podujatie.

„A sú to športovci, ktorí vyrastajú v kluboch od východu na západ. A to je pre atletiku veľmi dobrá správa. Navyše je to aj skvelá vizitka pre trénerov v jednotlivých kluboch,“ pripomenul šéftréner reprezentácie U18 Milan Laurenčík. „A nejde iba o profesionálnych trénerov. Pretože dobrá polovica tých, ktorí pripravili na EYOF aspoň jedného reprezentanta, sú v podstate dobrovoľníci. Atletika je ich koníčkom, pretože nemajú žiaden profesionálny plat,“ poznamenal Laurenčík. Pri troške šťastia mohla byť medailová bilancia o niečo lepšia, ale na keby sa v športe nehrá.

Oveľa dôležitejšie však je, že väčšina mladých reprezentantov si dokázala na najvýznamnejšom podujatí v sezóne prepísať svoje osobné maximu. A v tomto svetle potom vyzerá aj konečné umiestnenie mimo najlepšej desiatky oveľa hodnotnejšie. „Navyše aj neúspech treba vnímať ako skúsenosť. Patrí to k športu a netreba to hneď baliť. Že mne sa to nepodarilo, tak sa na tú atletiku vykašlem. Práve naopak. Tí mladí to nesmú brať ako tragédiu. Neúspech je z môjho pohľadu podnetom do tvrdšej práce. Balia to len tí najslabší,“ poznamenal Laurenčík. Generácia atlétov do 17 rokov je navyše presne tá, kde sa stráca najväčšie množstvo talentov. Dokonca aj tí úspešní nemajú vždy snahu a chuť pokračovať a napredovať. „Je to celosvetový trend, že len zhruba 20 – 25 percent sa dostane až do tej dospeláckej kategórie a tam sa tiež zaradia medzi úspešných,“ vysvetlil šéftréner SAZ Martin Pupiš. Veľmi podobne to je aj na Slovensku. Pretože nie všetci, ktorí boli v minulosti na nejakej medailovej pozícii na podujatí EYOF, vydržali pri atletike až do dospelého veku. „Musíme sa preto snažiť, aby sme udržali čo najviac talentov,“ doplnil Martin Pupiš. Na mládežníckych šampionátoch niekedy dominujú reprezentanti, ktorí sú vývojovo o niečo pred svojimi rovesníkmi. Ale nebýva to pravidlom. Napríklad v zostave Slovákov, ktorí sa dostali v Banskej Bystrici do finálovej osmičky nie je ani jeden atlét tejto kategórie. „Naozaj to vyzerá tak, že toto sú atléti, ktorí patria k takzvaným prírodným talentom. Nemajú za sebou ani žiadne špeciálne tréningy. A presne toto je ten dôležitý odrazový mostík k tomu, aby sa uplatnili aj medzi staršími,“ doplnil Martin Pupiš.

Slovenským objavom šampionátu je štvorstovkárka Lenka Gymerská. Šokovala nielen výsledkom, ale najmä svojim bežeckým prejavom. Pretože k svojmu striebru sa predrala až v záverečných desiatkach metrov. A vo svojich pätnástich rokoch sa výrazne zlepšeným osobný rekordom (55,23 s) katapultovala medzi najlepšie slovenské štvorstovkárky v sezóne. Čo je po odchode aj na medzinárodnej scéne úspešnej Ivety Putalovej veľmi dobrá správa. „Vyzerá to naozaj dobre. Na prekážkovej štvorstovke máme naozaj dobrú zostavu (Zapletalová-Ledecká-Slezáková) a teraz sa ukazuje ďalší talent na štvorstovke,“ dodal Pupiš.

01 - Modified: 2024-04-18 08:03:39 - Feat.: - Title: Z behania v kopcoch bude mať úžitok každý 02 - Modified: 2024-04-18 07:58:19 - Feat.: - Title: Slovenská priorita na MS družstiev v chôdzi v Antalyi – získať miestenky v miešanej štafete na olympijské hry v Paríži 2024 03 - Modified: 2024-04-17 08:23:46 - Feat.: - Title: Sto dní pred otvorením Hier XXXIII. olympiády v Paríži Slovensko len so 14 miestenkami 04 - Modified: 2024-04-15 07:57:55 - Feat.: - Title: Rekreačný a výkonnostný beh 05 - Modified: 2024-04-15 07:52:40 - Feat.: - Title: Kenské triumfy na TIPOS Národnom behu Devín – Bratislava
menuLevel = 2, menuRoute = rungo/aktuality, menuAlias = aktuality, menuRouteLevel0 = rungo, homepage = false
19. apríl 2024 08:35