Dlhá atletická sezóna nekončí
StoryEditor

Dlhá atletická sezóna nekončí, na dráhu sa chystá väčšina reprezentantov

31.08.2022, 14:00

Po augustovom európskom šampionáte si väčšina slovenských atletických reprezentantov dopriala iba krátky oddych. Pretože sezóna pre väčšinu pokračuje až do polovice septembra a tretry poriadne prevetrá aj šprintér Ján Volko.

Mníchove síce dúfal, že mu jeho dosiahnutý čas pomôžu v ceste na budúcoročné vrcholné podujatia. Ibaže to sa nestalo. „Myslel som si, že ak (na 100 m) zabehnem 10,13 s, tak sa priblížim k limitom Svetovej atletiky. Ibaže oni potom zabijú limit za 10,00 (limit na MS 2023 v Budapešti). A týmto spôsobom v podstate zabili aj mňa,“ skonštatoval Ján Volko, štvrtý najlepší Európan v behu na 100 m na ME 2022 v Mníchove. Jeho čas 10,13 dokonca nestačí ani na priamy postup na halové ME, ktoré sa uskutočnia začiatkom marca 2023 v tureckom Istanbule. Istotu štartu totiž v tomto momente zaručuje halový čas 6,63 na 60 m, prípadne 10,08 zo stovky pod holým nebom. A Volko žiaľ takéto časy vo svojej tohtoročnej tabuľke nemá. „Takže musím ísť na ďalšie mítingy a získavať body. Využiť proste tú formu, ak ešte nejaká je,“ vysvetlil zverenec trénerského dua Naďa Bendová – Róbert Kresťanko. Na jeseň by sa mal Volko predstaviť aj slovenským fanúšikom. „Začnem zrejme na slovenskej lige (4. kolo Atletickej ligy sa uskutoční 1.9. na mestskom štadióne v Trnave) a potom sa uvidí. Je tam ešte v hre aj zopár zahraničných mítingov,“ dodal Volko. Svojmu klubu Naša atletika by mal pomôcť aj 15.9. na slovenskom ligovom finále v Banskej Bystrici.

Zrejme najdlhšie je v súťažnom kolotoči chodec Miroslav Úradník. Zverenec trénerského dua Martin Pupiš – Ľuboš Machník štartoval už na marcových MS družstiev v Ománe. Následne absolvoval dva štarty (20 aj 35 km) aj MS v americkom Eugene. A v nemeckom Mníchove sa na 35 km tešil zo šiesteho miesta. „Bolo toho dosť, ale doma by som si určite ešte rád zasúťažil. Chcem pomôcť klubu – Dukle v atletickej lige. A uvidíme, ako to pôjde na mojich rýchlostných tréningoch. Podľa toho sa rozhodneme, či sa ešte pripravím aj na nejakú 10 kilometrovú trať, prípadne skúsim aj zájsť niekde aj dobrú dvadsiatku. Pretože mám stále chuť pretekať, baví ma to. Samozrejme uvidíme, ako sa budem cítiť a podľa toho sa rozhodneme,“ prezradil Miroslav Úradník.

V súťažnej fazóne sa udržiava aj dvojica Martin Kučera – Šimon Bujna, ktorá sa pripravuje pod dohľadom trénera Radoslava Ivana. „Ešte máme v pláne niekoľko štartov. Martin Kučera vycestuje počas septembra do Maďarska a možno aj na míting do chorvátskeho Záhrebu. V Českej republike sa na extraligovom finále v Chebe predstaví Šimon Bujna. A obaja by nemali vynechať ani slovenské ligové finále (15.9. v Banskej Bystrici),“ prezradil Radoslav Ivan. Kým Martin Kučera sa sústredí na prekážkovú štvorstovku, Šimon Bujna by mal v závere sezóny testovať najmä svoju rýchlosť na kratších tratiach. V jeho pláne sú totiž už iba štarty na 100 a 200 m.

Chuť na súťažnú atletiku má stále aj prekážkar Matej Baluch. „Plánujem štart na slovenskej Atletickej lige a do kalendára som si zapísal aj české extraligové finále v Chebe,“ prezradil Matej Baluch, semifinalista behu na 400 m pr. na ME v nemeckom Mníchove. Na konci sezóny si určite zabehne prekážkovú štvorstovku. Určite nevynechá ani 110 m pr. a keď bude treba tak na Slovensku Dukle a v Českej republike Ostrave pomôže aj v nejakej tej štafete. Podobne je na tom aj Daniela Ledecká. „Mám pred sebou štart v Chebe a samozrejme aj na slovenskom ligovom finále v Banskej Bystrici,“ povedala ďalšia mníchovská semifinalistka Daniela Ledecká, ktorá sa pripravuje pod dohľadom trénerky Kataríny Adlerovej. Podobné plány má aj jej oddielová kolegyňa (ŠK ŠOG Nitra) a ďalšia mníchovská semifinalistka (100 m pr.) Viktória Forster. „Či nastúpime aj na nejakom zahraničnom mítingu je nateraz v štádiu riešenia,“ doplnila informáciu Katarína Adlerová, trénerka úspešnej dvojice Forster-Ledecká.

Pre chodca Michala Morvaya sa však sezóna 2022 definitívne skončila. „Vzhľadom k tomu, že bola príprava naozaj náročná a aj dlhá, tak už budem najmä oddychovať. Navyše som mal vlani dvakrát operované pravé koleno, ktoré dostalo zabrať aj začiatkom tohto leta. Preto potrebujem najmä regenerovať. Už sa teda sústredím na budúcoročné súťaže, na majstrovstvá sveta a európsky pohár,“ dodal zverenec trénera Mateja Spišiaka, ktorý v Mníchove vybojoval na 36 km skvelé siedme miesto.

01 - Modified: 2024-04-24 11:18:12 - Feat.: - Title: Správna výživa obsahuje dostatočný, nie nadmerný príjem bielkovín 02 - Modified: 2024-04-24 11:10:50 - Feat.: - Title: Zástupcovia športových zväzov diskutovali s najvyššími predstaviteľmi Ministerstva cestovného ruchu a športu SR, zväzy by mali na rok 2024 dostať o 20 percent viac financií 03 - Modified: 2024-04-18 08:03:39 - Feat.: - Title: Z behania v kopcoch bude mať úžitok každý 04 - Modified: 2024-04-18 07:58:19 - Feat.: - Title: Slovenská priorita na MS družstiev v chôdzi v Antalyi – získať miestenky v miešanej štafete na olympijské hry v Paríži 2024 05 - Modified: 2024-04-17 08:23:46 - Feat.: - Title: Sto dní pred otvorením Hier XXXIII. olympiády v Paríži Slovensko len so 14 miestenkami
menuLevel = 2, menuRoute = rungo/aktuality, menuAlias = aktuality, menuRouteLevel0 = rungo, homepage = false
24. apríl 2024 21:51