Devín – Bratislava
StoryEditor

Blížiaci sa 76. ročník TIPOS Národného behu Devín – Bratislava bude atakovať popandemický účastnícky rekord

10.04.2024, 11:56

Ešte ani poriadne nedozneli emócie z 19. ročníka ČSOB Bratislava Marathon a už sa v hlavnom meste o slovo hlási ďalšie bežecké podujatie. V nedeľu 14. apríla o 10.00 h odštartujú 76. ročník TIPOS Národného behu Devín – Bratislava. Záujem o účasť na najstaršom slovenskom športovom podujatí prejavilo až vyše 4000 bežcov a bežkýň, čo je prísľub prekonania vlaňajšieho počtu 3873 štartujúcich. Registrácia pokračuje až do naplnenia limitu 5000 štartujúcich na „veľký“ a 500 na „malý Devín“.

Správa telovýchovných a rekreačných zariadení hlavného mesta SR Bratislava (STaRZ) opäť prizvala k spolupráci aj Slovenský atletický zväz (SAZ), ktorý sa podieľa na príprave tzv. malého Devína spod Mosta Lanfranconi (2,8 km). Organizačne sa zapojili tiež agentúra Be Cool a Slovenský olympijský a športový výbor (SOŠV). „Som veľmi hrdý, že už štvrtý rok môžeme byť súčasťou tohto exkluzívneho klubu. Devín – Bratislava je klenot slovenskej atletiky a najstaršie atletické podujatie, ktorého kontinuita sa zachovala dodnes. Dátum jeho vzniku 24. apríl 1921 je jedným zo siedmich pamätných dní slovenskej atletiky,“ pripomenul na tlačovej konferencii prezident SAZ Peter Korčok. Národný beh Devín – Bratislava bude zároveň 5. kolom Bežeckého pohára SAZ a po jeho skončení prebehne slávnostné vyhodnotenie uplynulého ročníka seriálu.

„Vzhľadom na úspech ČSOB Bratislava Marathon môžeme predpovedať, že aj Národný beh Devín – Bratislava sa priblíži k rekordným číslam a určite padne účastnícky rekord v období po pandémii,“ dodal šéf slovenskej atletiky.

Vlna bežeckej eufórie, ktorú zdvihol rekordný nedeľňajší ČSOB Bratislava Marathon, sa prejavila aj na zvýšenom záujme o ikonický beh spod devínskeho brala do centra hlavného mesta. „V pondelok sa prihlásilo ďalších 300 bežcov. Ľudia sú síce unavení a vyčerpaní, ale aj motivovaní. Predpokladám, že registrácia sa uzavrie vo štvrtok alebo v piatok, ale neodporúčam nechávať si to na poslednú chvíľu,“ referoval Jozef Pukalovič z agentúry Be Cool.

Štart na parkovisku pod hradom Devín, kam bežcov prepravia autobusmi z troch záchytných bodov (Sandberg, hlavná železničná stanica, Vajanského nábrežie), sa uskutoční v štyroch vlnách. Oproti predchádzajúcim ročníkom bude na bežcov čakať zmena cieľového zázemia pretekov. Tá sa z priestranstva pri Propelleri presunie na Hviezdoslavovo námestie.

V elitnej skupine bežcov sa na štart postavia napríklad dvojičky Michal a Peter Kováčovci, viacnásobní majstri SR v bežeckých disciplínach od 800 m až po kros, aj ich talentovaný kolega z tréningovej skupiny kouča Štefana Mereša, ešte len 18-ročný víťaz Majcichovskej desiatky Filip Jančík. V štartovke figuruje halový exmajster SR na 800 m Alexander Jablokov či bývalý šampión SR na 10 000 m Radovan Tomeček. Uvidíme tiež, koľko síl zostalo medailistom zo slovenského polmaratónskeho šampionátu na ČSOB BAM – už dvojnásobnému majstrovi Martinovi Rusinovi a vicemajstrovi Matúšovi Hujsovi. Na vlaňajšie víťazstvo Keňana Alberta Tonuia (v traťovom rekorde 32:48 min) sa pokúsi nadviazať ďalší jeho krajan z maďarského Benedek Team-u Kennedy Kipkemoi Rono, ktorý pred rokom finišoval druhý.

Z elitných žien sú prihlásené víťazka z roku 2022 Silvia Valová, vlani siedma a majsterka SR v behu na 50 km Monika Kubáková, celková víťazka Bežeckého pohára SAZ 2020 Radka Roháčová či Zuzana Durcová, účastníčka ME v krose a ME do 23 rokov. Zranenie vyradilo obhajkyňu prvenstva Žofiu Naňovú, ktorá vlani senzačne zdolala o 9 sekúnd Keňanku Philice Kipkemoiovú. Tentoraz bude v úlohe hlavnej favoritky jej krajanka Kipkerio Philice-Cheboriotová, ktorá však má v nohách víťazný polmaratón na ČSOB BAM.

V deň štartu bude chýbať presne 103 dní do otvorenia Hier XXXIII. olympiády v Paríži. Slovenský olympijský a športový výbor pripravil pri príležitosti blížiaceho sa míľnika – 100 dní do začiatku hier – štafetový beh s názvom Naše farby, naše srdcia. Odštartuje práve na Národnom behu Devín – Bratislava a na úvodnom úseku sa predstavia jeho ambasádori – olympijskí víťazi Elena Kaliská a Matej Tóth. V cieli potom symbolicky odovzdajú pochodeň zástupcom 25 olympijských klubov z celého Slovenska.

Tohtoročný „Devín“ bude mať aj prominentných atletických ambasádorov, najlepších slovenských vytrvalcov v histórii Róberta Štefka a Miroslava Vanka. Martinský rodák Vanko triumfoval na podujatí šesťkrát (1994, 2002, 2004, 2005, 2007, 2008), košický  rodák Štefko, ktorý momentálne žije v Černoliciach pri Prahe, zvíťazil na najstaršom slovenskom atletickom a zároveň bežeckom podujatí v roku 1997.

Tradičné bežecké podujatie po útlme spôsobenom pandémiou Covid-19 očividne znovu rastie. Je to aj zásluha spolupráce osvedčených partnerov. „Prajem si, aby sa Národný beh Devín – Bratislava ďalej rozvíjal, ale udržateľným spôsobom,“ prízvukoval riaditeľ STaRZ Ladislav Križan. Ako riaditeľ pretekov predstavil aj jednu novinku – súťaž o najoriginálnejšieho bežca. Jej víťaz bude mať garantovaný doživotný bezplatný štart na pretekoch. „Teším sa na všetky zážitky, ktoré presahujú športový rámec tohto úžasného podujatia,“ dodal Ladislav Križan.

Generálnym partnerom NB Devín – Bratislava je TIPOS, národná lotériová spoločnosť, a. s., ktorá je dlhodobo najväčším podporovateľom športu na Slovensku, atletiku nevynímajúc. „Šport nás učí disciplíne, porozumeniu a odvahe, pomáha nám dosahovať najlepšie výsledky a tie máme aj my v Tipose veľmi radi,“ poznamenal člen predstavenstva a výkonný riaditeľ právnej a vnútornej správy TIPOS, a. s., Richard Messinger.

01 - Modified: 2024-04-08 13:30:23 - Feat.: - Title: V maratóne na ČSOB BAM triumfy Poliaka Koseka a Chorvátky Šustičovej, Rusina obhájil polmaratónsky titul majstra SR 02 - Modified: 2024-04-08 13:25:13 - Feat.: - Title: Peter Ďurec ôsmy z Európanov na polmaratóne v Berlíne 03 - Modified: 2024-04-05 12:33:54 - Feat.: - Title: Predchádzajte nepríjemnému poraneniu členkov 04 - Modified: 2024-04-05 12:27:55 - Feat.: - Title: Beh sa na 90% odohráva v hlave 05 - Modified: 2024-04-04 07:37:56 - Feat.: - Title: MS v krose v Belehrade: Uganďan Jacob Kiplimo a Beatrice Chebetová z Kene obhájili tituly
menuLevel = 2, menuRoute = rungo/aktuality, menuAlias = aktuality, menuRouteLevel0 = rungo, homepage = false
10. apríl 2024 11:57