Laura Frličková
StoryEditor

Prekážkarka Laura Frličková zostala pred bránami finále ankety Rising Star Európskej atletiky

09.10.2024, 11:46

Európska atletika zverejnila mená troch finalistiek ankety „Rising Star“ pre vychádzajúce hviezdy starého kontinentu. Žiaľ, slovenská prekážkarka Laura Frličková medzi nimi chýba. Nič to však nemení na skutočnosti, že bola prvým slovenským zástupcom medzi nominovanými na ocenenie pre vychádzajúce hviezdy starého kontinentu.

Dorastenecká majsterka Európy v behu na 100 m prekážok z Banskej Bystrice a držiteľka historicky najlepšieho výkonu do 18 rokov na starom kontinente (12,86) sa uchádzala o hlasy v konkurencii ďalších deviatich najväčších talentov v kategórii dievčat. O poradí rozhodovali rovnakým pomerom (25 percent) hlasy fanúšikov, členských federácií, zástupcov médií a členov panelu expertov EA. Víťazka napokon vzíde z trojice Pheobe Gillová, Jana Koščaková a Adriana Vilagošová.

Iba 17-ročná Gillová bola najmladšou atlétkou v britskom tíme na olympijských hrách od Moskvy 1980, v Paríži postúpila do semifinále na 800 m. Osemnásťročná Chorvátka Koščaková získala na juniorských MS v Lime zlato v sedemboji a o dva roky staršia srbská oštepárka Vilagošová už má na konte dokonca dve seniorské striebra z európskych šampionátov.

„Tri finalistky predviedli tento rok neskutočné výkony a presadzovali sa už aj na vrcholných podujatiach dospelých. V kútiku duše som dúfal, že by sa tam Laura mohla dostať vďaka svojmu fantastickému času z Banskej Bystrice, ale ankety sú už raz také. Nemôžeme ich nijako ovplyvniť. Berieme to tak, že Laura má ešte dva roky na to, aby v juniorskej kategórii skúsila zamútiť vodu,“ reagoval tréner slovenskej nádeje Luboš Komárek. 

„Neskutočné je už iba to, že sa Laura dostala medzi desať nominovaných. Také niečo sa nestáva každý rok. Je to obrovské ocenenie za našu spoločnú prácu. Ona sama neverila tomu, že by dokázala poraziť také baby, ako je Jana Koščaková. Človek však nikdy nevie, ku komu sa kto prikloní,“ vravel Luboš Komárek.

Slávnostné vyhlásenie laureátov vo všetkých kategóriách ankety EA s názvom Golden Tracks bude 26. októbra v severomacedónskom Skopje. Vlani si cenu pre európsku „Rising Star“ odniesla srbská výškarka Angelina Topičová.

V kategórii chlapcov sa medzi finalistov dostali český desaťbojár Tomas Järvinen, cyperský kladivár Iosif Kesidis a tretí rok v rade aj holandský strednotratiar Niels Laros. Prví dvaja sú juniorskí majstri sveta z Limy a tretí finalista na 1500 m z olympiády v Paríži.

Bývalý výškar Luboš Komárek prezradil, že má svojich favoritov: „Môj osobný tip je Phoebe Gillová, ale veľké šance dávam aj Adriane Vilagošovej. Ktorákoľvek z troch finalistiek vyhrá, bude to zaslúžené. Medzi chlapcami je môj favorit Tomas Järvinen, veľmi mu držím palce. V hlavných kategóriách by som to prial svetovým rekordérom – výškarke Jaroslave Mahučichovej a Mondovi Duplantisovi.“

01 - Modified: 2024-10-11 10:45:06 - Feat.: - Title: Ekonomika behu znamená jeho lepšiu efektivitu 02 - Modified: 2024-10-09 09:42:21 - Feat.: - Title: Bez železa to len ťažko udýchate 03 - Modified: 2024-10-07 08:01:07 - Feat.: - Title: Sté narodeniny najstaršieho maratónu v Európe, MMM v Košiciach, ozdobil Tanuiovej traťový rekord 04 - Modified: 2024-10-04 09:45:53 - Feat.: - Title: Ak prežívate panické stavy, dôležité je začať s tým pracovať 05 - Modified: 2024-10-03 11:31:37 - Feat.: - Title: Ako najlepšie zaobchádzať s očakávaním?
menuLevel = 2, menuRoute = rungo/aktuality, menuAlias = aktuality, menuRouteLevel0 = rungo, homepage = false
14. október 2024 14:19