StoryEditor

Pre každého bežca na úvod

30.04.2009, 09:00
Pravidelný pohyb na čerstvom vzduchu v prírode pomáha udržať a rozvíjať zdravie človeka. Beh, či už rekreačný, alebo kondičný pre ktorý si sa rozhodol prospieva ústrojenstvu srdcovo - cievnemu, tráviacemu a pohybovému.

Pravidelný pohyb na čerstvom vzduchu v prírode pomáha udržať a rozvíjať zdravie človeka. Beh, či už rekreačný, alebo kondičný pre ktorý si sa rozhodol prospieva ústrojenstvu srdcovo - cievnemu, tráviacemu a pohybovému.

Každý začínajúci bežec, ak chce svojmu zdraviu prospieť a nie uškodiť, by mal dodržiavať tieto zásady:

Pravidelnosť - Kondíciu získate iba dlhodobým tréningom, pri ktorom sa pravidelne striedajú tréningové a odpočinkové dni.
 
Postupnosť - Dĺžku trate a rýchlosť behu prispôsobovať svojej kondícii. Začínajúci bežec by mal najskôr predlžovať čas behu (30 až 60 minút) a až potom môže postupne zrýchľovať tempo.

Primeranosť - Slabé tréningové zaťaženie je neúčinné, a naopak, príliš silné môže byť škodlivé.

Individuálnosť - Tréning musí byť primeraný veku, pohlaviu, telesnej hmotnosti a zdravotnému stavu.

Rozcvička - Súčasťou každej tréningovej jednotky by malo byť rozcvičenie, počas ktorého sa pohybové ústrojenstvo, ako i orgány dýchania a krvného obehu, postupne pripravia na telesné zaťaženie. Odporúča sa preto aspoň 5 minút venovať uvoľňovacím cvičeniam svalstva paží, nôh a chrbta a striedať ich s úsekmi rýchlejšej chôdze, prípadne klusu. Podobne ako na rozcvičenie, potrebuje organizmus určitý čas i na upokojenie.
 
Náhle prerušenie zaťaženia môže viesť k pocitom slabosti, závratom, či dokonca ku krátkodobým mdlobám. Odporúča sa preto prejsť z behu plynule do rýchlejšej niekoľko minútovej chôdze a na záver absolvovať súbor cvičení ako v rámci rozcvičky. Dodržaním tejto zásady je možné predísť mnohým bolestiam pri behu a u mnohých aj "svalovici" na druhý deň.

Rovnomernosť behu - Odborníkmi i praxou je overené, že optimálny výkon sa dosahuje predovšetkým dodržovaním rovnomerného tempa behu.

Vhodnosť prostredia - Pri behu potrebujeme veľa kyslíka a preto je vhodné behať najmä v prírodnom prostredí, napr. po mäkkých lesných a poľných cestičkách, ktoré navyše šetria aj pohybové ústrojenstvo pred poškodením.

Stretnutie so zvieratami - Pri tréningu sa bežec pomerne často stretáva so psom. Pri stretnutí so psom sa treba riadiť trochu doplneným príslovím: Pes je najlepší priateľ človeka a najväčší nepriateľ bežca. A preto nie je hanbou, keď bežec z jeho územia vycúva, kým nie je neskoro. Pozor aj na krotké divo žijúce zvieratá. Strata plachosti môže signalizovať ich vážne ochorenie na besnotu.

Zdravotné prehliadky - Pravidelné zdravotné prehliadky sú potrebné aspoň raz ročne a veteránov odporúčame tieto prehliadky znásobiť.
 
Pravidlá cestnej premávky - Bežci často trénujú a pretekajú na verejných komunikáciách a chodníkoch. Plne sa preto na nich vzťahujú právne predpisy o pravidlách cestnej premávky.

Zdroj: beh.sk

menuLevel = 2, menuRoute = rungo/aktuality, menuAlias = aktuality, menuRouteLevel0 = rungo, homepage = false
23. apríl 2024 20:54