StoryEditor

Dbajte aj na techniku behu

05.05.2009, 07:00
I keď beh predstavuje v porovnaní s lyžovaním, plávaním, korčuľovaním, či tenisom relatívne jednoduchú pohybovú aktivitu, neznamená to, že by jeho technike nebolo treba venovať pozornosť.

I keď beh predstavuje v porovnaní s lyžovaním, plávaním, korčuľovaním, či tenisom relatívne jednoduchú pohybovú aktivitu, neznamená to, že by jeho technike nebolo treba venovať pozornosť.

Osvojenie si správnej techniky je pre začiatočníka dôležité i preto, že nevhodná technika vytvára predpoklady pre vznik niektorých zbytočných ťažkostí zo strany pohybového aparátu a môže tak odradzovať od ďalšieho bežeckého programu.

Najčastejšou chybou začiatočníkov býva prehnaná kŕčovitosť pohybov. Nadmerný svalový tonus jednej časti tela má tendenciu šíriť sa. A tak príliš skrčené, k telu pritiahnuté lakte, zodvihnuté plecia a zaťaté päste bývajú sprevádzané i nadmerným napätím svalstva trupu a panvy. Za takýchto podmienok je mimoriadne sťažená, či dokonca celkom nemožná psychická relaxácia, ktorá je jedným z významných účinkov behu.

Základným prvkom techniky behu má byť preto celková uvoľnenosť a prirodzenosť pohybov. Trup má byť pri behu vzpriamený, plecia voľne spustené. Lakte nemajú byť viac ako do 90 stupňového uhla, ruky nie sú zovreté v päsť, ale zaujímajú strednú polohu.

Pri behu sa treba vyhýbať zbytočným výkyvom trupu do strán. Paže sa pohybujú v smere behu, nie šikmo popred hrudník. Príčinou kŕčovitého držania trupu je často nadmerný predklon hlavy. Správne má byť hlava vzpriamená s pohľadom očí šikmo k zemi do vzdialenosti 10 až 15 metrov.

Veľmi dôležité je tiež správne došľapovanie. Častou chybou v začiatkoch býva beh po špičkách (pozn. už počujem ako mnohí atletický tréneri hromžia, čo to tu píšem). Takýto spôsob behu, typický pre šprintérov, je pre rekreačného bežca úplné nevhodný, nakoľko vedie k nadmernému namáhaniu lýtkových svalov a Achillovej šľachy a výrazne tak zvyšuje riziko vzniku ťažkosti z ich preťaženia.

Odporúča sa došľapovať na pätu a váhu tela postupne prenášať cez celé chodidlo na špičku, z ktorej nasleduje odraz do ďalšieho kroku. Došľapovať možno i na celé chodidlo, došľap má byť však mäkký, bez hlasitého dupnutia. Chodidla sa majú klásť rovno, v smere behu. Dĺžku kroku si treba zvoliť prirodzene a nesnažiť sa ho nasilu predlžovať, ani skracovať.

Technike behu by mali venovať pozornosť najmä začiatočníci a často vedome korigovať svoje nedostatky. Je totiž známe, že nesprávne návyky sa časom zautomatizujú a ich odstraňovanie je potom už dosť ťažké.


Lubo Ferenc

menuLevel = 2, menuRoute = rungo/aktuality, menuAlias = aktuality, menuRouteLevel0 = rungo, homepage = false
20. apríl 2024 09:17