StoryEditor

Slovenský pohár v behu do vrchu 2008

11.05.2009, 07:00
Najatraktívnejšie súťaže zo seriálu podujatí boli v Tatrách.

Najatraktívnejšie súťaže zo seriálu podujatí boli v Tatrách.

V štartovej listine Slovenského pohára v behu do vrchu 2008 pôvodne figurovalo osemnásť podujatí, z ktorých sa po zrušení Behu na Račianske vŕšky v Bratislave nakoniec uskutočnilo sedemnásť.

Seriál sa začal v Komjatnej pri Ružomberku začiatkom apríla 2008 a jeho posledný diel sa konal v novembri v Západných Tatrách na Liptove. Napriek náročným podmienkam, ktoré súvisia s výškovým prevýšením, sa celý seriál u bežcov teší čoraz väčšej obľube. Zúčastňujú sa ho nielen bežci – atléti, ale i lyžiari, biatlonisti, duatlonisti, orientační bežci i cyklisti rôzneho veku a výkonnostnej úrovne. Pre niektorých účastníkov sú tieto podujatia súčasťou prípravy na iné súťaže (napr. pravidelne štartujú slovenskí reprezentanti v behu na lyžiach Martin Bajčičák, Ivan Bátory, Michal Malák...).Väčšina podujatí sa uskutočňuje v nádhernom prírodnom prostredí, preto sa okrem samotných pretekárov a ich sprievodu často o súťaže zaujímajú čoraz viac i diváci.

Podľa počtu štartujúcich je najatraktívnejším dielom celého seriálu Horský kros Gerlach, ktorého trasa vedie z Gerlachova na Sliezsky dom (8 400 m s prevýšením 879 m) – v tomto roku sa na štart postavilo 196 pretekárov v kategóriách dospelých a juniorov. Desiatky ďalších sa zúčastnili sprievodných podujatí, ktorými boli primerane skrátené bežecké trate pre mladších záujemcov o túto bežeckú disciplínu – pre žiakov z Gerlachova k hotelu Hubert (cca 1 600 m) a pre dorast z Gerlachova do Tatranskej Polianky (cca 3 600 m).

Druhou najvyššou účasťou – 171 bežcov – sa môže pochváliť ďalšie z tatranských podujatí Beh na Chatu pri Zelenom plese (7 700 m s prevýšením 626 m). Veľký počet súťažiacich sa stretol aj počas záverečného kola v Západných Tatrách. Trasu z Bobroveckej vápenice k Chate Červenec (3 700 m s prevýšením 600 m) absolvovalo za mohutného povzbudzovania divákov 138 bežcov. Atraktívnym je i Beh na Chopok v Nízkych Tatrách, ale aj ďalšie z celého seriálu podujatí. Po ukončení všetkých dielov Slovenského pohára v behu do vrchu v roku 2008 sa k náročnej práci dostali štatistici, ktorí sčítali body získané jednotlivými účastníkmi a stanovili poradie v jednotlivých vekových kategóriách. Vzhľadom na to, že do celkového hodnotenia sa započítavali body získavané na všetkých podujatiach, okrem bežeckej výkonnosti sa na tabuľkovom umiestnení podieľala i účasť v jednotlivých súťažiach.

Systém bodovania

O body do celoročného seriálu bojovalo spolu 565 pretekárov v mužských a 120 súťažiacich v ženských kategóriách. V hlavnej mužskej kategórii do 39 rokov bolo bodovaných prvých 30 priečok, v kategórii mužov od 40 do 49 rokov i v kategórii 50 – 59 rokov získavala body dvadsiatka najrýchlejších. V ostatných vekových kategóriách bolo bodované iba umiestnenie v prvej desiatke. Okrem Slovákov získavajúcich body sa podujatí zúčastňovali bežci z Poľska a Česka, ktorí sa väčšinou umiestňovali na popredných priečkach. Známou účastníčkou bola i tento rok svetová šampiónka v behu do vrchu Izabela Zatorska z Poľska.

Výsledky Slovenského pohára behu do vrchu 2008

V hlavnej kategórii mužov do 39 rokov spomedzi 227 súťažiacich sa víťazom stal majster Európy v duatlone Martin Urbanovský z AK Baník Prievidza so ziskom 487 bodov pred Ivanom Pavlíkom z Turčianskych Teplíc (356 bodov) a Kamilom Vyhničkom z Beluše (351 bodov).

Medzi ženami do 34 rokov najviac bodov v konkurencii 43 bežkýň získala Katarína Paulínyová z AK ZŤS Martin (194 bodov) pred Martinou Merkovou z AŠK Grafobal Skalica (135 bodov) a Katarínou Kačicovou z AFK Nové Mesto nad Váhom (91 bodov).

V ostatných vekových kategóriách si prvenstvo vybojovali:
Muži 40 – 49 rokov (138 súťažiacich):
Ján Jurčík (KKM Čadca)

Muži 50 – 59 rokov (68 bežcov):
Miroslav Sobek (Matador Púchov)

Muži nad 60 rokov (50 súťažiacich):
Jaroslav Mikuštiak (SCP Maestro Ružomberok)

Ženy nad 35 rokov (27 súťažiacich):
Anna Cígrová (BS Turany)

Ženy nad 50 rokov (10 pretekárok):
Anna Staroňová (Závažná Poruba)

Juniori (82 bežcov):
Marek Litvaj (BS Turany)

Juniorky (40 pretekárok):
Petra Cimingová (AK Baník Prievidza)


Najstarší v atletickej reprezentácii Slovenska 2008

Narodil sa presne polstoročie pred pádom svetoznámych amerických dvojičiek (11. 9. 1951). V októbri 2008 vo veku 57 rokov reprezentoval Slovenskú republiku na svetovom šampionáte v behu na 24 hodín mužov a žien (bez rozdielu veku!) v juhokórejskom Soule. František Gallik, ultramaratónec zo Svitu, člen miestneho atletického oddielu, otec troch detí. Bývalý pedagóg, už štvrťstoročie robotník pracujúci v štvorzmennej prevádzke – čo je zrejme na podujatiach takéhoto rangu celosvetovou raritou.

Pred vianočnými sviatkami, keď sme sa k tejto významnej udalosti vrátili v krátkom rozhovore, netajil očividnú spokojnosť, i keď v štartovnom poli bol siedmy najstarší.
„V konkurencii 108 mužov a 56 žien z 28 krajín som výkonom 202 km obsadil 52. miesto, čo znamená zápis v prvej polovici výsledkovej listiny.“

Aké boli kritériá pre nomináciu na svetový šampionát?
Vstupenkou do širšieho reprezentačného družstva ultramaratóncov bol minuloročný jesenný Sansungsupermaratón Bratislava – Viedeň – Budapešť (v októbri 2007), počas ktorého mali bežci v päťetapovej súťaži absolvovať spolu 320 km. Výkon 32:55:54 hod. znamenal v hodnotení bez rozdielu veku 15. miesto (v kategórii nad 55 rokov dokonca druhé), ktoré bolo najlepším výsledkom slovenského vytrvalca.

Formu a vysokú úroveň vytrvalosti si však musel potvrdiť aj v roku 2008. Kde a ako?
Obe medzinárodné ultramaratónske súťaže som absolvoval v Českej republike. Na oboch sa mi podarilo v absolútnom poradí bez rozdielu veku obsadiť druhú priečku. Koncom mája v Prahe na 12-hodinovom behu výkonom 116,701 km a začiatkom augusta na 48-hodinovom behu v Kladne výkonom 305,082 km. Tieto dva výkony boli nutnou, nie však postačujúcou podmienkou pre účasť. Bolo potrebné ešte financovanieletenkydo Ázie a späť – našťastie, v ústrety mi vyšiel môj zamestnávateľ Chemosvit, a. s. V opačnom prípade by mi účasť unikla pomedzi prsty.

Môžeš čitateľom priblížiť v stručnosti niečo z tréningovej prípravy do Soulu?
Pripravoval som sa prakticky po celý rok – okolie Svitu s jeho lesoparkom Baba a blízkou Lopušnou dolinou a Vápenicou je na bežeckú prípravu ako stvorené. Najviac som však natrénoval koncom augusta a v septembri vo vysokohorskom teréne Tatier, kde som získaval najmä psychickú odolnosť potrebnú počas ultramaratónskych behov. Tréningovej príprave som obetoval i takmer celú dovolenku. Vhodným spestrením bolo absolvovanie súťaží v behu do vrchu v Nízkych Tatrách (beh na Chopok) i vysokohorského behu cez Klin v Západných Tatrách.

V závere tento skromný športovec nezabudol dodať, že celú náročnú prípravu i samotnú súťaž sa mu podarilo zvládnuť vďaka podpore a pochopeniu rodiny, najmä starostlivej manželky.

V zimných dňoch už ultramaratónec František Gallik začal bežeckú prípravu na novú sezónu, o ktorej i napriek blížiacej sa šesťdesiatke verí, že bude aspoň taká úspešná ako v roku 2008.

menuLevel = 2, menuRoute = rungo/aktuality, menuAlias = aktuality, menuRouteLevel0 = rungo, homepage = false
20. apríl 2024 17:43