StoryEditor

Behať, či nebehať? Ľahká odpoveď

22.05.2009, 07:53
V prvom dieli našej trilógie článkov sme si položili básnickú otázku - Behať, či nebehať. Argumentov, prečo behať je čoraz viac. Nájdite si preto chviľu na prečítanie, kým plní nadšenia vybehnete s vetrom o preteky von.

V prvom dieli našej trilógie článkov sme si položili básnickú otázku - Behať, či nebehať. Argumentov, prečo behať je čoraz viac. Nájdite si preto chviľu na prečítanie, kým plní nadšenia vybehnete s vetrom o preteky von.

V prvom dieli našej trilógie článkov sme si položili básnickú otázku - Behať, či nebehať. Argumentov, prečo behať je čoraz viac. Nájdite si preto chviľu na prečítanie, kým plní nadšenia vybehnete s vetrom o preteky von.

Pokračujeme bodom 21:

21. Posilňuje šľachy a väzy

Vďaka behu sa šľachy preťahujú, sú flexibilnejšie, pevnejšie, lepšie znášajú záťaž.

22. Zlepšuje koordináciu svalov a tiež držanie tela

Vyrovnáva svalovú nerovnováhu, ktorá je príčinou svalových bolestí.

23. Pôsobí proti symptómu plochých nôh

Hlavne beh naboso pôsobí preventívne proti prepadu klenby.

24. V neskoršom veku obmedzuje riziko zlomenín

V priebehu starnutia človeka (po štyridsiatke) dochádza k úbytku vápnika v kostiach, resp. k rednutiu ich štruktúry – osteoropóze. Beh v primeranej intenzite posilňuje kosti. To preukázali výskumy, ktoré potvrdili pevnejšie kosti dolných končatín u bežcov v porovnaní s nešportujúcou populáciou.

25. Odbúrava bolesti chrbta

Jogging spevňuje chrbtové svalstvo, a tým odľahčuje chrbticu.

26. Odstraňuje bolesť hlavy

Pri behu sa telo poriadne okysličí a to obmedzuje výskyt bolestí hlavy.


27. Zlepšuje metabolizmus

Vďaka pravidelnému behaniu sa tráviaci trakt vyladí ako hodinky.


28. Zlepšuje imunitný systém

Avšak zaťaženie musí byť pre organizmus primerané a musí sa zvyšovať len pomaly. V opačnom prípade je telo vysilené a podľahne útoku bacilov. Behom za každého počasia posilňujeme imunitný systém, otužujeme a zvyšujeme odolnosť organizmu.


29. Vyplavuje endorfíny

Za istých podmienok beh prináša euforické pocity ohromného šťastia. To spôsobujú endorfíny, látky hormonálnej povahy uvoľňované v mozgu pri krátkodobých intenzívnych alebo naopak vytrvalostných výkonoch miernejšej povahy.


30. Znižuje prah bolesti

Vyplavovanie endorfínov pomáha organizmu lepšie znášať námahu a bolesť.


31. Zlepšuje koordináciu pohybov

Naučíte sa ovládať pohyby tela, už nikdy viac nepoznáte situácie, kedy nie sú ruky a nohy v súlade.


32. Uľahčí vám pohyb vo výškach

Vďaka zvýšenej aeróbnej kapacite prekonáte vrcholy, kde ostatní budú len ťažko lapať dych.


33. Skúsite inteligentnú drogu

Spoznáte netušené zákutia parkov, nádheru behania v snehu a neskutočný kľud zimného lesa, ktorý pôsobí ako (inteligentná) droga.


34. Budete vyzerať lepšie a cítiť sa skvele

Behom spevníte telo a budete vo forme. Nezískate však väčší svalový objem (pozrite sa na maratóncov). Ak ste muž a túžite po väčšej svalovej hmote, budete musieť zaradiť medzi pohybové aktivity aj trošku cvičenia v posilňovni.


35. Je ideálny pre odbúranie nadváhy

Nezabudnite však, že trvalý efekt nepríde, ak nezvolíte zdravú stravu alebo sa budete prejedať.


36. Vyvoláva príjemný stav uvoľnenia

Je dôležitý pre celkovú rovnováhu vášho organizmu, fyzickú aj psychickú. Podľa niektorých bežeckých nadšencov sa môže dostaviť vzácna harmónia tela a ducha, stav, o ktorom sa vo východných filozofi- ách hovorí ako o osvietení.


37. Budete hlava celej rodiny (konečne)

Športom vypracovaná energia vzbudzuje prirodzený rešpekt. Svokra sa bude mierniť, ak uvidí, v akej ste forme.


38. Rýchlejšie sa zbavíte stresu

Vedci zistili, že v boji proti prepracovanosti a stresu je možné urobiť maximum už pravidelným 30-minútovým behom. Napríklad vo Švédsku je medzi rekreačnými bežcami až o 80 % menej sebevrahov, čo potvrdzujú aj tamojšie štatistiky.


39. Budete lepšie spať

Všetci poznáme známe nepríjemné pocity, keď sme podráždení, precitlivení a bez energie, pretože sme spali, ale iba „napol“. Ak trpíte syndrómami nekvalitného spánku, ktorý býva spôsobený nadmerným zaťažením, resp. nezvládnutou tenziou, pomôže vám kondičný beh, ale musíte bežať strednou až vysokou intenzitou a týždenne ubehnúť 30 až 50 kilometrov. Je dôležité, aby si človek išiel zabehnúť pokiaľ možno hneď po práci. Vďaka fyzickej námahe sa dostaví prirodzená únava organizmu. Usínanie je potom oveľa jednoduchšie, výrazne sa zvyšuje aj kvalita spánku.


40. Zbaví vás nudy

Nie je pekný pohľad na ženy postihnuté syndrómom opusteného hniezda, po tom čo si ich deti založili vlastné rodiny, alebo na mužov váľajúcich sa doma pri televízii. Ak vám toto môže hroziť, aplikujte si protijed a pravidelne behajte.


41. Zlepšuje schopnosť dlhodobo sa koncentrovať

Posledné výskumy škandinávskych odborníkov priniesli nečakané odhalenia. Študenti, ktorí pravidelne behajú, sa lepšie a dlhšie sústreďujú na výklad učiva ako ich spolužiaci s obmedzenejším aktívnym pohybom.


42. Zrýchľuje mentálne reakcie

Vďaka fyzickej aktivite sú ľudia pohotovejší, rýchlejšie riešia aktuálne situácie.


43. Zvyšuje flexibilitu

Fyzicky aktívni ľudia majú schopnosť lepšie sa prispôsobovať novému prostrediu, sú adaptabilnejší.


44. Rozvíjajú húževnatosť

Podľa kalifornských vedcov sú fyzicky aktívni ľudia vytrvalejší pri riešení zložitých a dlhodobých duševných úloh a nevzdávajú sa tak ľahko ako osoby, ktoré sa venujú málo športovým aktivitám.


45. Inšpiruje

Pri behu dochádza k intenzívnemu okysličovaniu mozgu. Psychické uvoľnenie bežcom umožňuje získať väčší odstup od denných problémov a kompenzovať stresové situácie.


46. Urobíte niečo pre charitu

Kanaďan Terry Fox trpel rakovinou kostí, preto mu lekári amputovali nohu už v 18 rokoch. Rozhodol sa bežať naprieč Kanadou a usporiadať zbierku finančných prostriedkov na výskum rakoviny. Po intenzívnom tréningu a dôslednej príprave sa 12. apríla 1980 vydal z východného pobrežia na trať „maratónu nádeje“. Za 143 dní ubehol 5565 km. Choroba jeho heroický zápas o život nakoniec zastavila 28. júna 1981. Z „maratónu nádeje“ vznikla tradícia, ktorá prenikla aj za hranice Kanady. Dnes je Beh Terryho Foxa významnou športovo-spoločenskou humanitárnou akciou, ktorá sa koná v desiatkach krajín sveta. Oficiálny prvý ročník Behu Terryho Foxa na Slovensku sa uskutočnil v roku 1997. Pridajte sa.


47. Vedie k racionálnosti

Testy austrálskej univerzity v Sydney odhalili, že bežci riešia kritické situácie racionálnejšie a kľudnejšie ako nešportujúci ľudia.


48. Prehlbuje sebareflexiu

Podľa výskumov na univerzite v Madride šport vedie ku komplexnému vývoju osobnosti v emocionálnej rovine. Pravidelne športujúci jedinci sú údajne schopní lepšej analýzy vlastných skutkov.


49. Zvyšuje schopnosť presadiť sa

Beh, predovšetkým na kratšie trate, rozvíja pocity súťaživosti. Bežci sú schopní vydať zo seba maximum v krátkom čase, čo zvyšuje ich šance presadiť sa v súčasnom uponáhľanom svete.


50. Zlepšuje pamäť

Beh prehlbuje schopnosť učenia a pamäti, pretože stimuluje rast nových mozgových buniek. To zistili vedci z amerického lekárskeho inštitútu Howarda Hughesa pri výskume na hlodavcoch.


Pravdepodobne sa už obúvate a chcete si vybehnúť, avšak prečítajte si ešte:
 
Dôvody navyše pre dámy: Dôvody navyše pre pánov:
Zaistí vám úspech na konkurze. Budete vo forme, vyzerať mladistvo. Pri konkurze budete jasná voľba. Zbohatnete. Ak budete behať pravidelne, môžete sa behaniu venovať profesionálne, napríklad ako kondičný tréner. V Hollywoode sú títo chlapci výborne zaplatení.
Obohatíte si šatník. Zistenie, že sa korzety opäť vracajú do módy, vás nechalo chladnou? Nechcete míňať za nový a ten, čo ste mali naposledy pred rokmi na plese, už nezapnete? Ak začnete behať už dnes, stihnete si znovuobjavené korzetové šaty užiť ešte túto sezónu. Spoznáte dievča od vedľa. Už dlho sa vám páči, ale nemáte šťastie ju stretnúť? Skúste pravidelne behať okolo domu, raz to vyjde.

menuLevel = 2, menuRoute = rungo/aktuality, menuAlias = aktuality, menuRouteLevel0 = rungo, homepage = false
20. apríl 2024 18:25