StoryEditor

Do tretice o behaní: Pravidelne a s radosťou

02.06.2009, 09:00
Zrejme netreba moc približovať náš trojdielny seriál dôvodov, prečo behať. Ak sme vás však doposiaľ nepresvedčili, prečítajte si aj dnešný článok, ktorý vás isto sedieť pred počítačom, či televíziou nenechá.

Zrejme netreba moc približovať náš trojdielny seriál dôvodov, prečo behať. Ak sme vás však doposiaľ nepresvedčili, prečítajte si aj dnešný článok, ktorý vás isto sedieť pred počítačom, či televíziou nenechá.

Pre tých, ktorí predošlé články nečítali:


Treticu ukončíme bodmi 51-70:

51. Prinúti vás siahnuť na dno psychických aj fyzických síl

Konečne poznáte, čo vo vás naozaj je.


52. Odstráni problém s obliekaním

Budete mať konfekčnú postavu, žiadne problémy so šírkou v páse či cez hrudník. Ušetríte si nervy s vyberaním vhodnej veľkosti.


53. Poznáte pocit, ktorý poznajú iba skutoční víťazi

Ako? Musíte zvíťaziť nad svojím pohodlnejším ja! Prekonáte seba samých, objavíte v sebe odhodlanie a elán.


54. Posilní to vaše sebavedomie

Až ubehnete kilometer v dobrom čase alebo dokončíte beh na dlhú trať, bude vám svet ležať pri nohách. Ten váš... na tom ale predsa nezáleží!


55. Dá vám odpovede

Spomeňte si na Forresta Gumpa a jeho niekoľkoročný beh z východu na západ Spojených štátov, zo severu na juh a zasa naspäť. Dlhé behy sú ako život, tak trocha s nádychom filozofie, plné skúseností a odpovedí na najzložitejšie otázky.

56. Zvýši váš sex-appeal

Pravidelné behanie posilňuje sexuálny apetít a schopnosť milovať sa. Výskumy potvrdzujú, že behajúci ľudia sú sexuálne aktívnejší a majú lepšie zmyslové vnímanie.


57. Vypestujete si vzťah k ekológii

Budete menej jazdiť autom, bude vás baviť chôdza, pretože vás neunaví.


58. Dá vám večnú mladosť a silu

Kto pravidelne behá, ten môže mať štyridsať ešte ďalších dvadsať rokov.


59. Vytrhne vás zo zimného spánku

Ten je možno vhodný pre medvede, ale nie pre vás. Zima trvá na Slovensku aj štyri mesiace. Chcete prísť ročne o 120 dní života?


60. Zbližuje rodičov s deťmi

Spoločná aktivita rúca generačné bariéry. Behať s deťmi nie je ľahké, kto to skúsil, ten vie. Deti väčšinou nemajú radi pravidelnosť, chýba im motivácia dospelých. Pre deti treba vymýšľať rôzne hry, ak ich zaujmú, vydržia behať neuveriteľne dlho. Nie je dobré deti preťažovať, to im môže šport znechutiť na dlhú dobu. Tréning napr. kvôli chudnutiu by mal byť prirodzený a mal by trvať asi 15 minút, je potrebné striedať tempo, kombinovať beh s precvičením a dodržiavať pitný režim. Tip: zoberte niekedy svoje dieťa na spoločný pretek rodičov a detí. Súťaž môže v dieťati prebudiť túžbu po víťazstve.


61. Premôže jesenné depresie

Vaše telo potrebuje v zimných mesiacoch viac ako inokedy hormóny dobrej nálady endorfíny, ktoré produkujeme behaním.


62. Budete aktívnejší v práci

Šéf vás bude mať radšej, možno si aj viac zarobíte (aj keď na to radšej nevsádzajte).


63. Naučí vás prekonávať prekážky

Koľkokrát budete mať pocit, že už ďalej nevládzete, potom sa však prinútite bežať ešte rýchlejšie k ďalšiemu stromu, potom k ďalšiemu a ďalšiemu. Bodanie v boku prekonáte, prekročíte vlastné hranice.


64. Urobí z vás človeka do nepohody

Ak beháte cez zimu, nie ste žiadna padavka. Ukazujete ostatným, ale predovšetkým sami sebe, že je vo vás viac, ako si druhí myslia.


65. Je návykový, nepriberiete počas sviatkov

Prečo máte byť po Vianociach vždy tučnejší ako inokedy? Behaním spaľujete stovky kilokalórií za hodinu, budete preto štíhlejší a pevnejší, a to v tom období, kedy tí ostatní s hrôzou sledujú, ako sa im stále horšie doťahujú zipsy na sukniach, či nohaviciach.


66. Naučí vás vyzrieť na tepelný šok

Keď sa po behu v chladnom počasí vrátite domov, neprilepte sa hneď k radiátoru a so saunou radšej aspoň hodinku počkajte. Chvíľu sa prechádzajte, omyte si tvár vlažnou vodou, aby sa vaše telo mohlo v kľude vrátiť na svoju pôvodnú teplotu.


67. Odnaučí vás fajčiť

Pokiaľ patríte k takto postihnutým ľuďom. Pochopíte totiž, že bez dychu nie je možné behať, ale ani poriadne žiť.


68. Uvidíte nevídané

Orientačné behy poskytujú výbornú príležitosť pre pobyt v prírode. Pri nich opustíte vyšliapané cesty a možno aj za vaším domom môžete nájsť nádherné zákutia, o ktorých ste nemali ani tušenia. Usporiadatelia vypisujú preteky pre všetky vekové kategórie – od desiatich rokov až po osemdesiatročných bežcov. Výhoda je, že sa tomu hovorí preteky, ale nikto vám nešliape na päty a tempo si môžete zvoliť podľa seba.


69. Upevňuje partnerský vzťah

Ako prežiť v manželstve? Odpoveď je jednoduchá – spoločné záujmy a koníčky. Beh je tou najjednoduchšou záľubou, ktorú môžete mať spoločnú.


70. Zmení sa vám celý život - K LEPŠIEMU !!!!!!

Rozhodnutie začať pravidelne trénovať je výrazným zásahom do vášho zavedeného životného štýlu. Jeho hlavným prínosom je nový, oveľa aktívnejší prístup k životu.

Dôvody navyše pre dámy: Dôvody navyše pre pánov:
Užijete si dovolenku. Niektoré ženy sa cítia odložené, keď sa ich muž a dospievajúce deti vydávajú na bežky alebo na dlhú túru, ktorú oni nezvládnu. Nabudúce budete tempo udávať vy. Stretnete stovky ďalších žien. V maratónoch behá každoročne niekoľko tisíc pretekárok. Stačí sa len zúčastniť. Čím lepšiu formu budete mať, tým dlhšie pobežíte, a tým bude väčšia šanca, aby ste sa s niektorou z nich zoznámili bližšie.
Budú vám závidieť. Na abiturientskom večierku tridsať rokov po maturite sa budú diviť vaše niekdajšie sokyne z obdobia prvých lások, čo medzi nimi chce tá mladica, ktorá práve prišla. Znížite riziko, že zomriete pri sexe. Vedci zistili, že beh až o 70 % zmenšuje nebezpečenstvo zlyhania srdca pri sexuálnych hrách, a to vďaka pozitívnemu vplyvu na kardiovaskulárny systém.

menuLevel = 2, menuRoute = rungo/aktuality, menuAlias = aktuality, menuRouteLevel0 = rungo, homepage = false
19. apríl 2024 05:42