StoryEditor

10 tipov, ako mať z preteku radosť

23.06.2009, 11:00
Každá súťaž nám prináša istú dávku adrenalínu. Ten nie práve prospešný adrenalín nám prináša stres, ktorý zažívame, ak napríklad dve minúty pred štartom hľadáme WC. Prinášame vám preto 10 tipov, ako nepanikáriť pred štartom a užiť si beh, čo najviac.

Každá súťaž nám prináša istú dávku adrenalínu. Ten nie práve prospešný adrenalín nám prináša stres, ktorý zažívame, ak napríklad dve minúty pred štartom hľadáme WC. Prinášame vám preto 10 tipov, ako nepanikáriť pred štartom a užiť si beh, čo najviac.

1. Buďte na mieste preteku

Informujte sa o behu v dostatočnom predstihu a zabezpečte si odvoz naň, aby ste boli včas pri registrácii a mali rovnako tak približne hodinu na zahriatie. Nezáleží na tom, či je to trasa dlhšia, či kratšia.


2. Jedzte najneskôr hodinu pred štartom

Nie je možné bežať bez potrebného „paliva“, preto si doprajte stravu bohatú na sacharidy. V prípade, že budete jesť tesne pred štartom, môže sa vám stať, že namiesto dobehnutia do cieľa, sa budete skrúcať v kŕčoch popri krajnici.


3. Zabezpečte a premyslite si pitný režim

Pri pretekoch nad 10 km je potrebné zastaviť sa pri občerstvovačke a doplniť si tekutiny. Veľa pretekov poskytuje mapy, kde sú občerstvovačky vyznačené. Rozhodnite sa teda, či si na štart vezmete fľašu, alebo vám vystačia občerstvovacie stanice popri ceste.


4. Rozhodnite, ako bude prebiehať pretek

Nie je reálne vedieť, ako dopadne beh, ale neznamená to, že nemusíte mať svoj plán. Chcete bežať naplno na začiatku a nakoniec poľaviť, alebo sa rozhodnete pre finishový šprint? Nenechajte sa ovplyvniť ostatnými bežcami a bežte svojim naplánovaným tempom už od začiatku preteku. Začiatočníkom odporučíme, aby nebežali hneď od začiatku príliš rýchlo. Ak totiž budete obiehať v druhej polovici preteku súperov, budete sa cítiť lepšie.


5. Oblečte sa primerane k počasiu

Zistite si, aké by malo byť v deň preteku počasie a oblečte si vaše oťukané oblečenie. Deň závodu nie je práve vhodným dňom na testovanie nových kúskov.


6. Využite ostatných pretekárov k stimulácii vášho behu

Ak ste unavení, sústreďte sa na tempo ostatných bežcov, ktorí vás v konečnom dôsledku podporia v behu.
Ďalšou možnosťou je si vybrať niekoho pred vami a snažiť sa ho dobehnúť, alebo aspoň udržiavať stále rovnakú vzdialenosť.


7. Rozvrhnite si tréning

Predpokladom úspechu je aj dobre rozvrhnutý tréning.


8. Relaxujte

Ak nebudete pred pretekom dostatočne oddýchnutý, adrenalín vás zloží a váš výsledok nebude podľa vašich predstáv. Relaxujte hlavne mentálne a to aj počas preteku. Pýtajte sa sami seba „ako sa cítim“ a podobne.


9. Nezabudnite na fanúšikov

Priveďte si na pretek aj vašich kamarátov, rodinu, známych, ktorí vás podporia výkrikmi a pomôžu vám ľahšie pretek zvládnuť, keď ste najviac unavení. Rovnako tak vám pretek rýchlejšie ubehne, ak viete, že vás niekto v cieli očakáva.


10. Či je to váš prvý, alebo 100-tý pretek, užite si ho!

Bežíte pre radosť a preto ak ste aj sklamaný zo svojho výkonu, nechajte sklamanie odplávať a prihláste sa na ďalší pretek a pokračujte v behaní. Majte však na pamäti, že všetci mávame zlé dni a preto ak sa necháte demotivovať, nebudete dobre bežať nikdy.

Informácie sme čerpali zo stránky asics.sk

menuLevel = 2, menuRoute = rungo/aktuality, menuAlias = aktuality, menuRouteLevel0 = rungo, homepage = false
20. apríl 2024 07:28