StoryEditor

Na čo dávať pozor pri behu III.: Venujte pozornosť svalom

02.07.2009, 08:00
Do tretice vám prinášame rady, ako zefektívniť svoj výkon na maximum. Stačí pritom tak málo - dbať na svoje svaly a udržiavať ich čo najpružnejsie.

Do tretice vám prinášame rady, ako zefektívniť svoj výkon na maximum. Stačí pritom tak málo - dbať na svoje svaly a udržiavať ich čo najpružnejsie.


Zvyšujte pružnosť


Prečo? Ak nabeháte veľa kilometrov bez strečingu, pohyblivosť a pružnosť vášho tela sa zníži a vy sa nebudete cítiť pri behu tak komfortne. Znížená pohyblivosť sa potom skôr či neskôr podpíše na vašich výkonoch.

Ako? Po každom behu venujte aspoň 5 minút naťahovaniu svalov. Sústreďte sa hlavne na tie partie nôh, ktoré majú tendenciu pri behu tuhnúť – štvorhlavý sval stehna, lýtkové svalstvo, horné úpony stehenného svalu – predovšetkým slabiny.


Striedajte terény aj spôsoby rozcvičenia


Prečo?
Mäkké terény znamenajú všeobecne menšiu záťaž pre nohy, ale pevný podklad má tiež svoje pozitíva: každý krok na pevnom podklade je prakticky rovnaký a pevný poklad je rovnejší, preto hrozí menej často podvrtnutie členku.

Väčšina ciest má mierny priečny sklon a prakticky každá cesta zaťažuje jednu nohu inak ako druhú. Akákoľvek nesymetrická záťaž dolných končatín pritom zvyšuje riziko únavového zranenia. Pri zahrievaní a rozcvičovaní je tiež veľmi nežiadúce podrobovať telo jednostrannej záťaži. Napríklad príliš časté krátke šprinty do ostrého kopca môžu preťažovať vaše achilovky i svalstvo stehien.

Ako? Pevné a mäkké podklady je treba čo najviac striedať. Ale aj keď vaša obľúbená trasa zahŕňa najrôznejšie typy podkladov, nebehajte po nej každý deň, striedajte ju s inými. Okrem toho, že si tým zaistíte rovnomernejšie rozloženie záťaže, neskĺznete do nudnej rutiny, pri ktorej by sa vám vytrácala pozornosť a sústredenie.

menuLevel = 2, menuRoute = rungo/aktuality, menuAlias = aktuality, menuRouteLevel0 = rungo, homepage = false
20. apríl 2024 00:33