StoryEditor

Memoriál Pavla Antala v cestnom behu

03.07.2009, 09:00
Podujatie sa uskutočnilo na trati, ktorá viedla ulicami Svitu v časti Pod skalkou. Na rozdiel od minulých ročníkov, počas ktorých sa predstavili i žiaci a dorast, teraz súťažili iba pretekári v kategórii dospelých, kde víťaz Henryk Szost z Poľska vyrovnal jedenásťročný traťový rekord.

Podujatie sa uskutočnilo na trati, ktorá viedla ulicami Svitu v časti Pod skalkou. Na rozdiel od minulých ročníkov, počas ktorých sa predstavili i žiaci a dorast, teraz súťažili iba pretekári v kategórii dospelých, kde víťaz Henryk Szost z Poľska vyrovnal jedenásťročný traťový rekord.

Klub rozvoja športovej a kultúrnej činnosti občanov Podskalky, mesto Svit a AO Svit usporiadali poslednú júnovú sobotu 15. ročník MEMORIÁLU PAVLA ANTALA V CESTNOM BEHU.

Konkurenciou pre slovenských pretekárov boli výborní vytrvalci z Poľska a z Ukrajiny. V štartovom poli sa objavili i bežci z družobného mesta Knurow.


alebo tiež
galériu Mirka Haninca


Vyrovnaný traťový rekord v hlavnej kategórii mužov


Bežecká súťaž mala veľmi vysokú úroveň, o čom svedčí vyrovnanie traťového rekordu v hlavnej kategórii mužov na 14, 4 km. Čas bývalého slovenského reprezentanta a olympionika Róberta Štefka z roku 1998 dokázal po jedenástich rokoch zopakovať poľský vytrvalec, úspešný účastník svetového šampionátu Henrych Szost z Poľska súťažiaci v drese JM Demolex Bardejov (na fotografii s číslom 4). Dosiahol výkon 44:11 min, čo znamenalo vyrovnanie traťového rekordu.

O takmer tri minúty pomalší bol ďalší Poliak v službách JM Demolex Bardejov Jakub
Burghardt, ktorý trať zvládol za 47:21 min (na fotografii s číslom 2).

Najrýchlejším Slovákom bol Štefan Sumerling (číslo 11) zo Spišskej Novej Vsi, ktorý dosiahol výkon 51:12 min .

Na štvrtej pozícii tesne za stupňom víťazov dobehol neustále sa zlepšujúci Ján Božoň z AK Steeple Poprad časom 53:20 min.
Ďalšie dve priečky patrili poľským bežcom z družobného mesta Knurow: 5. Rafal Gakuszka (54:25 min), 6. Piotr Bielinski (59:22 min).

Ženám dominovala slovenská reprezentantka v orientačnom behu



Ženy absolvovali trať dlhú 9, 6 km. V konkurencii slovenských, poľských a ukrajinských pretekárok bola najrýchlejšia 33-ročná slovenská reprezentantka v orientačnom behu Martina Rákayová (číslo 107) z ATU Košice výkonom 39:19 min. Druhú priečku v absolútnom poradí bez rozdielu veku vybojovala slovenská reprezentantka v behu do vrchu nestarnúca veteránka Ľudmila Melicherová (číslo 101) súťažiaca v drese JM Demolex Bardejov časom 39:39 min. Ukrajinská bežkyňa Natalia Malaja sa musela uspokojiť s tretím miestom výkonom 44:09 min.


Veteráni súťažili vo vekových kategóriách po päť rokov


Organizátori odmenili i trojice najúspešnejších veteránskych bežcov a bežkýň. Zaujímavosťou je, že na štarte sa zišli dvaja medailisti z minuloročného svetového šampionátu v behu do vrchu - majster sveta Vincent Bašista (číslo 74) z Dubnice nad Váhom a vicemajster Július Lupták (číslo 79) zo Štrby súťažiaci za SKI Travel Štrbské Pleso.

V nasledujúcom prehľade uvádzame víťazov jednotlivých kategórií:


Muži od 40 do 44 rokov (14, 4 km):
1. Jaroslav Jakubašek (JM Demolex Bardejov)


Muži od 45 do 49 rokov (14, 4 km):
1. Ondrej Chabada (MK Tatran Spišká Nová Ves)

Muži od 50 do 54 rokov (14, 4 km):
1. Róbert Berky (Prievidza)

Muži od 55 do 59 rokov (14, 4 km):
1. Peter Bačík (KTK Liptovský Mikuláš)

Muži od 60 do 64 rokov (7, 2 km):
1. Milan Palko (Poprad - Stráže)

Muži od 65 do 69 rokov (7, 2 km):
1. Vincent Bašista (Spartak Dubnica nad Váhom)

Muži nad 70 rokov (7, 2 km):
1. Miroslav Chromela (Baník Hôrka)

Ženy od 35 do 39 rokov (9, 6 km):
1. Diana Grexová (Transmontana Banská Bystrica)

Ženy od 40 do 44 rokov (9, 6 km):
1. Ľudmila Melicherová (JM Demolex Bardejov)

Ženy nad 45 rokov (9, 6 km):
1. Zlatica Semanová (Košice - Furča)

Domáci bežci
Usporiadatelia na čele s riaditeľom pretekov Ladislavom Fridmanom vyhodnotili a ocenili športovými trofejami i najrýchlejších domácich bežcov zo Svitu. Boli nimi pretekári súťažiaci v hlavnej kategórii do 39 rokov na 14, 4 km: 1. Tomáš Gemza, 2. Jozef Fedor, 3. Peter Gallik.


Najstarším účastníkom bol 74-ročný Daniel Paško (Tatrakon Poprad).

menuLevel = 2, menuRoute = rungo/aktuality, menuAlias = aktuality, menuRouteLevel0 = rungo, homepage = false
20. apríl 2024 00:42