StoryEditor

Pred slnečnými lúčmi sa treba chrániť!

16.07.2009, 08:00
S pribúdajúcimi lúčmi na nás nástrahy leta číhajú, či už si myslíme, že sa nás to týka, alebo nie. V prípade, že nie ste práve ranný bežec, kedy slniečko ešte len začína vykúkať, prečítajte si naše rady, ako sa čo najlepšie chrániť pred jeho lúčmi a pritom mať z behu pôžitok.

S pribúdajúcimi lúčmi na nás nástrahy leta číhajú, či už si myslíme, že sa nás to týka, alebo nie. V prípade, že nie ste práve ranný bežec, kedy slniečko ešte len začína vykúkať, prečítajte si naše rady, ako sa čo najlepšie chrániť pred jeho lúčmi a pritom mať z behu pôžitok.

Pred slnkom sa újsť nedá! Neušiel mu ani maratónec Carwyn Sharp, ktorému bol diagnostikovaný malígny melanóm, pričom bol presvedčený, že rakovina kože sa ho netýka a preto sa tým nezaoberal. Carwyn vyrastal v Austrálii a zriedka používal opaľovací krém. Zhubné znamienko, ktoré mal na pravom uchu mu bolo našťastie odstránené ešte predtým, ako sa melanóm stihol rozšíriť.
Žiadna štúdia zatiaľ nepotvrdila, že bežci trpia častejšie rakovinou kože, avšak podľa expertov sú outdooroví športovci viac náchylní a to z jediného dôvodu – pretože vystavujete svoju pokožku prudkému slnku a nechránite sa. Napriek týmto varovaniam, športujúci ľudia nie sú skutočne presvedčení o rizikách behu na slnku. Podľa istej štúdie až 85 percent outdorových športovcov nepoužíva opaľovací krém.

Prinášame vám niekoľko rád, ako si počas slnečných dní užijete beh bez rizika:

Používajte opaľovací krém

Kúpte si krém, ktorý chráni pred UVA a UVB lúčmi a aplikujte si ho minimálne 20 minút pred behom.

Primerane sa oblečte
Akékoľvek tričko je lepšie ako holá hruď alebo športová podprsenka. Biele bavlnené tričko chráni porovnateľne ako krém s ochranným faktorom 3.

Pozor na citlivé miesta
Slnečné lúče dopadajú najviac na pery, ramená, uši a hlavu. Chráňme ich šiltom a tričkom a na pery použite balzám s vysokým ochranným faktorom.

Nedajte sa odradiť
Beh má pozitívny vplyv na na celkový zdravotný stav a v žiadnom prípade vás nechceme od neho odradiť. Pri behaní na slnku však buďte opatrní a snažte sa predchádzať možným rizikám (slnko odrážajúce sa od okolitých okien, či vozovky vás môže oslepiť a vy neuvidíte napríklad prekážku na ceste).

D vitamín
Niektorí ľudia nepoužívajú opaľovací krém, aby sa rýchlejšie opálili a získali viac vitamínu D. Slnko však nie je jediná cesta jeho príjmu. Nenechajte sa preto obalamutiť starobabskými radami. D vitamín získaný z potravín je rovnako účinný.

Prevencia lepšia ako liečba
Nedostatok vitamínu D vedie k zvýšenej lámavosti kostí a k vačšiemu riziku vzniku zlomenín. Denný príjem u dospelého človeka predstavuje približne 2000 IU (50 μg). Je vhodné doplniť jeho príjem vitamínovými doplnkami.

Žiadne výhovorky
Bežci majú veľa výhovoriek prečo nepoužiť opaľovací krém – smrdí ako repelent, je mastný a naviac opálené telo vyzerá oveľa viac sexy. V dnešnej ponuke však určite nájdete veľa výrobkov, ktoré tak príjemne voňaju, že by ich bola škoda nepoužiť. Je to určite lepšia cesta, ako stráviť niekoľko týždňov regeneráciou po operácii a odstránení napríklad takého znamienka.

Informácie sme čerpali zo serveru runnersworld.com

menuLevel = 2, menuRoute = rungo/aktuality, menuAlias = aktuality, menuRouteLevel0 = rungo, homepage = false
27. apríl 2024 01:15