StoryEditor

Ponožky pre každého bežca a do každého počasia

30.07.2009, 08:00
Veľa bežcov určite ani netuší, aké sú ponožky pre beh dôležité. Pár nekvalitných ponožiek nám dokáže pokaziť radosť a pôžitok z behu. Buď sa zošuchujú alebo padajú a strácajú schopnosť chrániť nohu pred odretím a otlakmi.

Veľa bežcov určite ani netuší, aké sú ponožky pre beh dôležité. Pár nekvalitných ponožiek nám dokáže pokaziť radosť a pôžitok z behu. Buď sa zošuchujú alebo padajú a strácajú schopnosť chrániť nohu pred odretím a otlakmi.

V americkom Oregone testovalo 86 bežcov 26 druhov ponožiek s cieľom pomôcť im zorientovať sa v širokej ponuke a nájsť pre nich ten pravý pár.

Bežci testovali ponožky za každého počasia – slnka, zimy, dažďa, vysokej vlhosti. Často museli dávať pozor, ktorú ponožku natiahnuť na ľavú a ktorú na pravú nohu, keďže niektoré páry sú špeciálne anatomicky navrhnuté.

My vám preto prinášame inšpiráciu, podľa ktorej si nabudúce v obchode vyberiete ponožky práve pre vás a váš beh vám bude robiť už len radosť.


Spoločne sa pozrime na výsledky ich testov:


zdroj: asics.com
  Anatomické ponožky pre ženy
  Na trhu dostanete kúpiť špeciálne tvarované ponožky pre
  ženské chodidlo, ktoré poskytujú oporu klenbe. Podľa slov
  jednej z bežkýň, ponožky vyrobené z bambusových
  a recyklovateľných polyesterových vlákien sú mäkké,
  pohodlné a nezošuchujú sa z nohy.


Odolné ponožky do každého počasia
Vlnené ponožky udržia chodidlá v teple aj napriek mokrému povrchu. Kombinácia ťažšej tkaniny na chodidle (ponúkajúca to *pravé* tlmenie) a ľahšieho materiálu navrchu napomáha správnej ventilácií. Vynikajúce sú nízke ponožky so spevneným pásikom.



zdroj:
runningwarehouse.com
  Ochrana pre otlakmi
  Robia sa Vám pri dlhých behoch otlaky? Ak áno,
  vyskúšajte ponožky z vlákien vyrobených na báze
  teflónu, ktoré limitujú trenie. Maratón odbehnete
  bez nepríjemných pľuzgierov.


Ponožky na preteky
Zabudnite na ponožky navlečené ako rukavice, tie v ktorých budete pretekať Vám musia výborne sedieť. Mali by byť ako Vaša druhá koža, pekne lemovať prsty, aby ste aj napriek dlhým behom necítili bolesť.

zdroj:
altrec.com
  Ponožky odvádzajúce pot
  Na niekoľko kilometrové behy sú odporúčané ponožky
  obsahujúce zmes bambusových a pot odvádzajúcich
  vlákien. Noha ostane suchá aj po 20km behu.

Ponožky pre zaneprázdnených
Na trhu sú dokonca ponožky voňajúce aj po 3 dlhých behoch v horúčavách bez toho, aby prišli do kontaktu s vodou a mydlom. Ponožky obsahujú karbón získaný zo škrupín kokosových orechov. Podľa slov výrobcu má karbón prírodné antimikrobiálne vlastnosti, zabezpečuje dostatočné tlmenie a čo je dôležité ponožky nesmrdia (...hm teda všetko vrámci normy).

Inšpiráciu sme čerpali z runnersworld.com


menuLevel = 2, menuRoute = rungo/aktuality, menuAlias = aktuality, menuRouteLevel0 = rungo, homepage = false
23. apríl 2024 12:57