StoryEditor

Pohoda pri behu = Dobré výsledky

04.08.2009, 08:00
Sledovali ste už niekedy šprintérov v spomalených záberoch? Je fascinujúce, keď vidíte súhru svalov a rúk a zároveň si všimnete aj výraz v tvári. K výbornému výkonu je totiž potrebná pohoda.

Sledovali ste už niekedy šprintérov v spomalených záberoch? Je fascinujúce, keď vidíte súhru svalov a rúk a zároveň si všimnete aj výraz v tvári. K výbornému výkonu je totiž potrebná pohoda.

Ak si pozriete atletické súťaže, častokrát vidíte úsmevy na tvárach šprintérov, čo zodpovedá, za psychickú pohodu, ktorú majú. A práve i tá, zohráva dôležitú úlohu.

Päť hlavných oblastí napätia:



Tvár – Na tvári sme schopní najčastejšie spozorovať príznaky napätia. Nezvierajte zbytočne sánky, či nežmúrte oči. Ak je to len otázkou režúceho slnka, použite šilt alebo okuliare s UV filtrom. Bude sa vám bežať ľahšie.

Ruky – Beháte so zavretými päsťami, až vám hánky blednú? Zabudnite na to a bežte s dlaňami otvorenými a prstami vystretými.

Ramená – Ak beháme dlhé trate, máme často vo zvyku, po niekoľkých kilometroch hrbiť sa, čo nás určite unaví viac a preto treba dbať aj na vyrovnanú chrbticu.

WC – Kúzelná to skratka, ktorá je nám každému viac než známa. Bežíme, pijeme, bežíme, cikáme... V takýchto prípadoch nesmieme povedať: „Rýchlo rýchlo, mám málo času!“ Dôležitejšie je byť v pohode, ako nevyprázdnený a nervózny.

Myslenie – Duševné napätie vie byť brzdou tiež. Sústreďte sa, čo váš „žerie“ a čo je príčinou vašej nepohody a snažte sa to odstrániť.

Prečo o tomto všetkom hovoríme?


Každý z týchto „znepríjemnovateľov“ nám môže na dlhšie vzdialenosti spôsobiť problémy. A to nehovoríme o súčte viacerých faktorov.

Ak by sme mali hovoriť o bodoch jedna až štyri, je vedecky dokázané, že každý jeden tento pohodovo zvládnutý faktor, pri behu zvýši činnosť srdca až o 2 - 3 údery za minútu.

Inšpirovali sme sa článkom zo serveru completerunning.com

menuLevel = 2, menuRoute = rungo/aktuality, menuAlias = aktuality, menuRouteLevel0 = rungo, homepage = false
24. apríl 2024 12:13