StoryEditor

Doprajte svojim kĺbom zaslúžený oddych

11.08.2009, 09:00
K aktívnemu a kvalitnému pohybu na trati je potrebná aj regenerácia. Preto by ste mali dbať na to, aby ste ju nezanedbávali.

K aktívnemu a kvalitnému pohybu na trati je potrebná aj regenerácia. Preto by ste mali dbať na to, aby ste ju nezanedbávali.

Dobre spite

Pri spánku odľahčíte chrbticu a pohybové ústrojenstvo. Zlepší sa látková výmena v kostiach a kĺboch, uvoľnia sa väzy. Limbická časť mozgu podporí prípravu na ďalší tréning.

Merajte si podpätky

Podľa štúdie uverejnenej minulý rok v Lekárskych listoch majú príliš vysoké podpätky devastujúce účinky. Kritická výška je 4 centimetre, pre kĺby na prstoch nôh môže mať ničivé účinky už opätok vyšší ako 2,5 cm.

Choďte k zubárovi

Stačí absces v oblasti čeľustí a môže vás postihnúť zápal kĺbu kdekoľvek v tele. Možno to znie absurdne, ale vedzte, že aj dentista môže napomôcť vašej bežeckej kondícii.

Kontrolujte si náladu

Vyvarujte sa pretrénovania, ktoré potom často sprevádza nechutenstvo a poruchy zažívania. V krvi sa vám dokonca môže zvýšiť hladina močoviny, ktorá signalizuje prílišnú svalovú záťaž. Tento stav prezradí vysoká podráždenosť, nespavosť, no aj zlá nálada.

Jedzte selén

Tento minerál pomáha preventívne saturovať potreby pohybového ústrojenstva. Je obsiahnutý v morských rybách, para orieškoch, či fazuli.

Odkyslite sa

Kyselina mliečna vo svaloch je nevyhnutnou daňou za športový výkon. Zbaviť sa jej vám pomôže vitamín E alebo bikarbonát sodný.

Neponáhľajte sa do práce

Ochorenie horných dýchacích ciest postihuje tiež vaše kĺby. Ide však o dôsledok imunitnej reakcie organizmu, keď zvýšená teplota, prekrvenie a niekedy aj opuchy majú za úlohu zlikvidovať pôvodcu choroby. Tréning v tejto fáze zvyšuje nebezpečenstvo nákazy a súčasne sa pri ňom nadmerne opotrebovávajú kĺby.

menuLevel = 2, menuRoute = rungo/aktuality, menuAlias = aktuality, menuRouteLevel0 = rungo, homepage = false
19. apríl 2024 23:15