StoryEditor

Najpútavejšie maratóny sveta

12.08.2009, 09:00
Viete čo majú spoločné svetové metropoly ako New York, Boston, Chicago, Londýn, Berlín? Každé z nich má svoj vlastný maratón.

Viete čo majú spoločné svetové metropoly ako New York, Boston, Chicago, Londýn, Berlín? Každé z nich má svoj vlastný maratón.

Rok čo rok cestuje nespočetne veľa bežcov, niekoľko stoviek, ba až tisícky kilometrov, aby sa zúčastnili tohto krásneho podujatia a splnili si tak svoj bežecký sen. Najznámejšie maratóny ponúkajú obsadenie svetovou bežeckou špičkou a naživo v uliciach alebo prostredníctvom televízie a internetu ich sleduje množstvo divákov.

V Európe sa môžme pochváliť známym Londýnskym maratónom, alebo maratónom v Berlíne, ktorý začal v roku 1990, presne deň pred zjednotením Nemecka.

Presuňme sa aj do Ameriky - najstarší maratón sveta je v Bostone. Ročne sa ho zúčastní okolo 20 tisíc bežcov a približne pol milióna divákov povzbudzuje pretekárov popri trati.

Maratón v New Yorku láme rekordy sledovanosti – v uliciach je okolo 2 miliónov ľudí, ďalších až neuveriteľných 315 miliónov ho sleduje prostredníctvom televízie, preto sa právom označuje za najväčší.
Chicagský maratón je zas považovaný za najrýchlejší. Rovný povrch bez prevýšení je zárukou výborných výsledných časov.

V nasledujúcom zozname nájdete poradie najpríťažlivejších a najbláznivejších maratónov. Ak ste sa zúčastnili niektorého z nich, pochváľte sa a podeľte sa s ostatnými o svoje dojmy a zážitky.

1. Great Wall Marathon , Čína – trasa vedie cez Čínsky múr a bežci musia zdolať obrovské množstvo schodov.




2. Mt. Kilimanjaro Marathon, Tanzánia – označovaný je za najpriateľskejší amatérsky maratón




3. The Polar Circle Marathon, Grónsko
maratón v snehu a ľade na severnom polárnom kruhu. Bežci
musia byť naozaj vo veľmi dobrej kondícii, keďže teplota vzduchu je relatívne nízka a teplomer ukazuje nie viac ako 10 stupňov pod nulou.




4. Everest Marathon, Nepál
– je zapísaný do Guinessovej knihy rekordov, ako najvyššie položený maratón na svete




5. Safaricom Marathon, Keňa – maratón pre adrenalínových bežcov naprieč africkým Safari. Pre bežcov, ktorým popri trati nevadí nejaká tá zebra, či nosorožec.




6. New York City Marathon, USA
najväčší maratón sveta s počtom 37 tisíc registrovaných bežcov, ktorého popularita každoročne stúpa.




7. Rock ’n’ Roll Marathon, San Diego, USA
– maratón, kde Vám nohy poháňa živá hudba, s viac ako 40 kapelami rozmiestnených popri trati má prívlastok najhudobnejší.




8. Marathon du Médoc, Francúzsko
– trasa behu vedie cez 22 najslávnejších francúzskych viníc, organizátori Vám na občerstvovačkách namiesto iontu nalejú vinko na degustáciu.




9. Dead Sea Ultra Marathon, Jordánskonajnižšie položený ultramaratón. Štartuje sa 900 metrov nad hladinou mora a cieľ sa nachádza 400 pod hladinou mora (áno, rozdiel je 1300 výškových metrov).




10. Athens Marathon, Grécko
– maratón najviac podpísaný históriou.



Inšpirovali sme sa portálom sexiest.com

menuLevel = 2, menuRoute = rungo/aktuality, menuAlias = aktuality, menuRouteLevel0 = rungo, homepage = false
18. apríl 2024 07:51