StoryEditor

Jubilejný trnavský „Kamenáč“ v réžii Ferenca a Pribulovej

08.09.2009, 01:00
V lete 1977 sme si, vo dvojici s Jankom Szabom, vymysleli Klub rekreačného behu.

V lete 1977 sme si, vo dvojici s Jankom Szabom, vymysleli Klub rekreačného behu.

V lete 1977 sme si, vo dvojici s Jankom Szabom, vymysleli Klub rekreačného behu. Naša cesta viedla do vtedajšieho Krajského domu pionierov a mládeže v Trnave, ktorému šéfoval bývalý maratónsky reprezentant Anton Javorka z Piešťan a vedúcim telovýchovného oddelenia bol Jozef „Lulo“ Lukačovič, svojho času ďalší popredný športovec (hádzanár). Obom sa naša myšlienka zapáčila, takže na 2. septembra sme zvolali zakladajúcu schôdzu KRB-u, vôbec prvého na Slovensku.

O tri roky neskôr nás napadlo neoslavovať výročie tohto trnavského bežeckého združenia v rokovacej sále, ale v neďalekom lesoparku Kamenný mlyn. A tak sme na 2. 9. 1980 pripravili krosovú premiéru.

Odvtedy vždy sa stretáme začiatkom septembra v rovnakú hodinu na rovnakej trati (8 910 m). Teraz, v stredu 2. septembra bol beh Kamenáčom už tridsiaty raz. Mesto Trnava podalo pomocnú ruku technickým realizátorom z Občianskeho združenia Beh.sk, ktorý v slovenskom Ríme vedie Ľuboš Ferenc (Fešák Team Trnava). Ten si aj prevzal víťazný pohár.

Rovnaká trofej patrila medzi ženami Zuzane Pribulovej zo Suchej nad Parnou. V 49-člennom poli bolo najviac aktérov z Trnavy a okolia. Ani teraz nechýbali nestori v maratónkach, ktorí chodia na tento rodinný festival zdravia od prvých ročníkov – Stanislav Sedmák z Veľkých Kostolian, Matej Holický, Ján Krajčovič, či najstarší účastník Pavol Selecký (všetci traja z Trnavy).

Naopak, ako najmladšia prebehla cieľovou métou 8-ročná Natália Komorníková z Malženíc. No prišli bežci tiež z Bratislavy, Nitry a Nového Mesta nad Váhom. Všetkým bude pripomínať jubilejný „Kamenáč“ pekná účastnícka medaila a tým šťastnejším aj niektorá z tombolových cien.

menuLevel = 2, menuRoute = rungo/aktuality, menuAlias = aktuality, menuRouteLevel0 = rungo, homepage = false
25. apríl 2024 20:52