StoryEditor

Zutekajte pred škaredým počasím

18.09.2009, 02:00
Je to síce z núdze cnosť, ale s prichádzajúcou jeseňou sa nám vonku kazí počasie, častejšie prší a fúka. Pre mnohých je teda lepšie navštíviť fitnes centrum. Tam vám premočené topánky a blato v očiach nehrozí.

Je to síce z núdze cnosť, ale s prichádzajúcou jeseňou sa nám vonku kazí počasie, častejšie prší a fúka. Pre mnohých je teda lepšie navštíviť fitnes centrum. Tam vám premočené topánky a blato v očiach nehrozí.

Technická úroveň bežeckých trenažérov je síce rôzna, ale aj tak väčšina z nich ponúka celkom prijateľnú možnosť, ako si zabehať a pritom zbytočne nehazardovať so zdravím. Iba si strážte pitný režim – vo fitnes centrách je v tomto ročnom období oveľa teplejšie ako vonku.

Na trenažéroch zachovávajte tie isté pravidlá ako pri behu vonku. V praxi to znamená:

  • prvých 10 minút si nastavte nižšiu rýchlosť pásu,
  • postupne pridávajte až na svoje štandardné tempo,
  • posledných 5-10 minút postupne zvoľňujte.
Bonus: Osobný tréner
Keď už vás okolnosti dohnali na bežecký pás, využite to. Pri behaní na páse sa najlepšie naučíte bežať danou rýchlosťou. Ak máte problém pri odhadovaní tempa, nie je lepší tréningový prostriedok k jeho odhadnutiu, ako je bežecký pás. Ak si na tom dáte záležať, okrem toho sa naučíte aj správnemu bežeckému štýlu. V prírode alebo po ulici môžete behať s hornou polovinou tela vo zvislej osi, alebo dokonca mierne naklonení, akoby sa nič nedialo. Pri behu vo fitnes centre zistíte, že vám pás ako prísny tréner podráža nohy. Plynulý pohyb pásu dopredu vyžaduje mierne predklonenie, a potom vám naopak nohy bežia samé.

Vzdušný útok
Ak ste v kľude, vašimi pľúcami prejde 6 až 10 litrov vzduchu za minútu. Pri zvýšenej fyzickej námahe, ktorú pre vás predstavuje beh, prefiltrujú desaťkrát až pätnásťkrát väčší objem (60-150 litrov). Za normálnych okolností vám to svedčí. Avšak beda, ak je vzduch znečistený – potom namiesto toho, aby ste pomáhali svojmu zdraviu, pomaly, ale isto ho otravujete.

Odporúčania RUNu

Pozorne sledujte údaje o rozptylových podmienkach a kvalite ovzdušia. Pokiaľ sa vo vašej lokalite výrazne zhorší, svoj tréning odložte na lepšie časy. Alebo prejdite do čistejších končín.

Čo vám hrozí

Meteorológovia sledujú výskyt nasledujúcich škodlivých látok:

Oxidu siričitého (SO2). Je toxický a vážne poškodzuje zdravie. Spoločne s prachovými časticami a prízemným ozónom vytvára smog.
Prachových častíc (zmes nebezpečných organických a anorganických látok, hlavne splodín spaľovania). Sú karcinogénne.
Ozónu (O3). Jeho vysoké koncentrácie poškodzujú pľúca.
Oxidu dusičitého (NO2). Znižuje odolnosť organizmu proti virózam, bronchitíde a zápalu pľúc.
Oxidu uhoľnatého (CO). Spomaľuje reflexy, znižuje hladinu kyslíka v tele a vyvoláva bolesti hlavy.
Uhľovodíkov (CxHy). Niektoré z nich môžu vyvolať rakovinu (napr. benzén C6H6), rad ďalších spôsobuje malátnosť, dráždi oči a núti ku kašľu.
Olova (Pb). Je vysoko toxické, hlavne si naň musia dať pozor tehotné ženy. Naozaj nie je jedno, kde beháte. Niekedy je lepšie si ísť zafajčiť.

menuLevel = 2, menuRoute = rungo/aktuality, menuAlias = aktuality, menuRouteLevel0 = rungo, homepage = false
26. apríl 2024 11:44