StoryEditor

Ako vybrať správnu inteligentnú spodnú bielizeň

29.09.2009, 08:00
Neexistuje zlé počasie, len zlé oblečenie – hovorí porekadlo skúsených športovcov. Pri behu v prírode táto stará pravda platí dvojnásobne.

Neexistuje zlé počasie, len zlé oblečenie – hovorí porekadlo skúsených športovcov. Pri behu v prírode táto stará pravda platí dvojnásobne.

Nevhodné oblečenie vám môže nielen pokaziť radosť z behu, keďže vám bude zima, ale niekedy si preň môžete privodiť aj svalové zranenie. Aby ste mohli svoj bežecký šatník zostaviť čo najlepšie, mali by ste sa zorientovať v záplave rozličných produktov a materiálov. Niekedy používajú výrobcovia pre rovnaký materiál rôzne označenia, inokedy zase platí, že čo názov, to iné vlastnosti. Aby sme vám výber uľahčili, pripravili sme v spolupráci s akreditovanou skúšobňou Technickej univerzity v Liberci dôkladné testy funkčnej bielizne. Výsledky skúšok v laboratórnych podmienkach Run doplnil aj subjektívnymi pocitmi, ktoré mali rôzni atléti v tej ktorej bielizni.

Vedieť, čo chcem
Dávno sú preč časy, keď nebolo v športových obchodoch z čoho vyberať, a ak predsa, chýbali určité veľkosti, funkčné materiály či pekné farby. Dnes je ponuka skutočne pestrá a čo si vyberiete, záleží len na vás. Často nie je jednoduché mať prehľad o rozličných materiáloch a technológiách používaných rôznymi výrobcami športových odevov. Jedno však platí určite – ak vám bude predajca spievať ódy na určitý model, neverte mu nikdy úplne všetko. Predovšetkým preto, že ideálny materiál, ktorý by bol vhodný pre všetky aktivity, neexistuje. Vždy ide o kompromis.

„Štúdie potvrdili, že pri výbere bielizne je dôležité uvedomiť si, čo presne od bielizne očakávame, a podľa toho vyberať materiál – buď skôr s chladivým, alebo hrejivým účinkom. Veľmi dôležitá je aj osobná skúsenosť známych, ktorí už danú bielizeň vyskúšali a vedia, či materiál skutočne funguje tak, ako výrobca sľubuje,“ uvádza vedúci štúdie Slávek Vomáčko, ktorý riadi oddelenie turistiky, športu a výchovy v prírode na pražskej Fakulte telesnej výchovy a športu UK. Princíp takzvaného cibuľovitého vrstvenia pravdepodobne dobre poznáte a aj využívate v praxi. Skladanie viacerých tenkých vrstiev pomáha termoregulačnému systému vášho tela plniť jeho funkciu vďaka tomu, že umožňuje lepšie prispôsobiť oblečenie konkrétnej situácii. Pri záťaži sa potom udržiavate na spodnej hranici tepelného komfortu a zbytočne sa nepotíte.

Menej sa už však vie, že strata telesného tepla je za mokra až 32-násobne väčšia ako za sucha. V praxi to spoznáte celkom jednoducho – tričko z iného ako funkčného materiálu sa po určitom čase prepotí a začne nepríjemne chladiť. Tepelný výkon ľudského organizmu v dôsledku toho nestačí udržať potrebnú povrchovú a následne ani vnútornú teplotu.

Zákony prvej vrstvy
Poslaním prvej vrstvy je predovšetkým odvod vlhkosti od pokožky. Kvalitná funkčná bielizeň pomáha termoregulačnému systému udržiavať správnu telesnú teplotu aj napriek striedaniu rôznej intenzity tréningového zaťaženia. Jeho úlohou je udržať telo v optimálnej mikroklíme, bez ohľadu na vonkajšie podmienky, pretože ľudský organizmus správne funguje len vo veľmi úzkom rozpätí vnútornej teploty (v priemere 36,7 °C). Povrchová teplota tela je nižšia a je nastavená tak, aby pomáhala organizmu udržiavať stálu vnútornú teplotu. V prípade, že teplota prostredia je rovná povrchovej teplote, cíti sa človek celkom v pohode, telo sa nemusí ani zahrievať, ani chladiť. Pri zvýšenej intenzite pohybu však vzniká vo svaloch energia, ktorá zvyšuje vnútornú teplotu a telo sa začne potiť, aby sa prostredníctvom odparovania potu ochladilo. Celkom rozdielne požiadavky musí bielizeň plniť v letnom, resp. v zimnom období. V chladnom období je totiž jej úlohou udržať čo najviac tepla, naopak v lete nadbytočné teplo odviesť a prehrievajúce sa telo mierne ochladiť. V každom prípade musí perfektne sedieť, nikde nesmie škrtiť, škriabať. Nekupujte preto unisex oblečenie – to sa síce tvári, že je pre všetkých, ale vyhovovať nakoniec nemusí nikomu. Poprední výrobcovia preto ponúkajú pánsku, dámsku i detskú funkčnú bielizeň, ktorá sa líši predovšetkým strihom. Ploché švy sú samozrejmosťou, časté je tiež komfortnejšie bezšvové oblečenie.

Bavlnu len v teple
Stále sa nájdu konzervatívni atléti, ktorí nedajú na bavlnu dopustiť. Riadne prepotené tričko je pre nich dôkazom správnej námahy a ak niekto z tréningovej skupiny nemá na oblečení škvrny od potu, tak je považovaný za človeka, ktorý zo seba nedal všetko. Mnoho ďalších ľudí však pochopilo, že funkčná bielizeň, ktorá je drahšia ako bavlnená, za tú investíciu stojí. Bavlna je ako prírodný materiál spočiatku veľmi príjemná na nosenie. Problém nastáva pri potení. Bavlnené látky fungujú ako špongia: vlhkosť, ktorá sa vytvorí na povrchu tela, bavlna nasaje a už nepustí ďalej. Zato funkčné materiály dokážu vlhkosť nielen nasať, ale ju aj rýchlo odpariť do okolitého prostredia, a teda zostávajú suché.

Do porovnávacích testov bolo zaradené aj obyčajné bavlnené tričko. Výsledky merania potvrdili, že pri fyzickej námahe funguje ako chladivá (v niektorých parametroch celoročná) verzia funkčnej bielizne. V teplom období si potom môžete pokojne vziať aj bavlnené oblečenie a budete celkom v pohode. S ohľadom na tepelný odpor i tok je však úplne nevhodné pri nižších vonkajších teplotách. Bavlna nie je schopná udržať pri tele teplo, ktoré odchádza od pokožky, a jej veľkou nevýhodou je pomalé vysychanie (v porovnaní s funkčnými materiálmi), čo výrazne znižuje komfort športovca pri väčšine pohybových aktivít.

menuLevel = 2, menuRoute = rungo/aktuality, menuAlias = aktuality, menuRouteLevel0 = rungo, homepage = false
26. apríl 2024 11:21