StoryEditor

MMM v Košiciach už po 86-ty krát

01.10.2009, 10:00
Už mnoho desaťročí sú Košice na jeseň svedkom udalosti, ktorá sa postupom času stala neodmysliteľným fenoménom života metropoly východného Slovenska.

Už mnoho desaťročí sú Košice na jeseň svedkom udalosti, ktorá sa postupom času stala neodmysliteľným fenoménom života metropoly východného Slovenska.

Slovo maratón tu skloňujú od roku 1924, kedy 8 odvážlivcov, inšpirovaných olympijským maratónom v Paríži, poslal zakladateľ košického maratónu Vojtech Bukovský v ústrety prvému veľkému dobrodružstvu. Dnes sa tento maratón, najmasovejšie a jedno z najvýznamnejších podujatí na Slovensku, pýši prívlastkom najstarší v Európe a iba americký Boston má medzi kontinuálne organizovanými maratónmi zapísaných vo svojej kronike viac ročníkov.

Klasický maratón má, samozrejme, 42,195 km. Mestský okruh bez výraznejších prevýšení, s tvrdým asfaltovým povrchom, absolvujú maratónci dvakrát. Bežci v polmaratóne absolvujú jeden okruh. Preteky prebiehajú podľa pravidiel IAAF, s vylúčením verejnej dopravy. Trať má platný certifi- kát IAAF/AIMS. V Košiciach môžeme hovoriť o typickom mestskom maratóne so štartom i cieľom v historickom centre mesta.


Rok 2007 – Košice pokorili nielen Kolín nad Rýnom, ale aj chýrne Chicago


Kým takmer neznámy víťaz 84. ročníka Medzinárodného maratónu mieru v Košiciach Keňan William Biama zabehol skvelých 2:09:53 h, jeho krajanovi Danielovi Toovi stačilo na prvenstvo v Kolíne 2:11:05 a ďalší kenský vytrvalec Patrick Ivuti triumfoval na hviezdne obsadenom jubilejnom 30. ročníku Chicagskeho maratónu dokonca ešte časom o šesť sekúnd slabším. Košický Medzinárodný maratón mieru tak prvý raz v histórii pokoril giganta (36 000 štartujúcich) patriaceho medzi päticu najvýznamnejších maratónov na svete.

Pravda, pre korektnosť treba dodať, že bežcom v Chicagu, kde sú traťové rekordy superkvalitné (2:05:42 u mužov, 2:17:18 u žien), počasie vôbec neprialo. Na štarte ráno o 8.00 h bolo už 22 °C a o dve hodiny neskôr dokonca až 31 °C. Doterajší teplotný rekord z roku 1979 bol prekonaný o štyri stupne. „Chceli sme prekonať rekord, ale určite nie tento,“ vravel smutne výkonný riaditeľ Chicagskeho maratónu Carey Pinkowski. Košičanom naopak minulý rok počasie vyšlo. Teplota okolo 13 °C a mierne pod mrakom – lepšie podmienky si ani nemohli želať. „Excelentné počasie a výborná forma keňskej dvojice Biama - Bor boli základom tohto mimoriadne úspešného ročníka,“ prízvukoval riaditeľ MMM Branislav Koniar. „Prvý čas pod 2:10 h je pre celý vyše 800-členný organizačný tím odmenou za dlhoročnú prácu, je to výrazný prelom v histórii košického maratónu. Všetci sme veľmi šťastní, že to takto dopadlo.“

A čo nám priniesol rok 2008?


Víťazom jubilejného 85. ročníka Medzinárodného maratónu mieru v Košiciach sa stal etiópsky vytrvalec Dejene Yirdawe s časom 2:10:51 h, ktorý je druhý najlepší v histórii pretekov. Za traťovým rekordom Keňana Williama Biamu z minulého roka zaostal iba o 58 sekúnd. V súťaži žien videli Košice prvý kenský triumf v histórii. Selina Chelimová si o 2:35 min zlepšila osobný rekord a časom 2:34:23 h dosiahla tretí najlepší ženský čas na MMM. Najlepším Slovákom v cieli bol Imrich Pástor z košického TJ Obal servis, ktorý celkovo dobehol deviaty za 2:26:05 h a obhájil titul majstra Slovenska.

Napriek silnému vetru (8 m/s) a chladu (12 °C) zabehli výborné výkony aj ďalší vytrvalci. Za víťazným Yirdawom sa zoradili traja Keňania – Jonathan Kibet (2:12:23), Joseph Mutiso (2:12:25), Sammy Rotich (2:12:31) a dosiahli 4., 5. a 6. najlepší čas v histórii podujatia. Pod 2:20 h sa dostalo v nedeľu 7 bežcov, celkovo ich je na MMM už 264. Yirdawe sa stal len tretím etiópskym víťazom najstaršieho európskeho maratónu, keď pred ním triumfovali v 60. rokoch minulého storočia dvaja skvelí vytrvalci, olympijskí šampióni Abebe Bikila (1961) a Demisse Wolde (1969). Yirdaweovo meno bude celkovo už 71., ktoré sa objaví na známej soche maratónca. Tridsaťročný Etiópčan absolvoval v Košiciach na MMM len tretí maratón v kariére a po 3. mieste vlani v Dubline a druhom v tomto roku v arizonskom Tempe zaznamenal svoj premiérový triumf na najdlhšej vytrvalostnej trati. Za prvenstvo zinkasoval prémiu 12 000 eur. Etiópsky vytrvalec zaútočil na 25. kilometri v areáli na Aničke, keď roztrhal vedúcu 8-člennú skupinku. Ďalších päť kilometrov s ním držal krok už len Keňan Benson Cheruiyot, ale potom ušiel Yirdawe aj jemu. „Až na silný vietor bolo všetko v poriadku – rýchla trať aj výborní diváci. Keby nefúkalo, mohol som zabehnúť aj pod 2:10 h. Naďalej však budem tvrdo trénovať, a ak ma organizátori pretekov pozvú aj na budúci rok, pokúsim sa prekonať hranicu 2:09 h,“ uviedol Etiópčan.

Po šiestich kenských mužských víťazstvách na MMM sa táto bežecká veľmoc dočkala aj prvého triumfu v kategórii žien. Dvadsaťosemročná v Nemecku trénujúca Selina Chelimová potvrdila úlohu favoritky a vyhrala s vyše trojminútovým náskokom pred dvojicou etiópskych maratónskych debutantiek, Firehiwot Dadovou (2:37:34) a ešte len 19-ročnou Radiyou Adelovou (2:39:21). Za prvenstvo zinkasovala Keňanka 6 000 eur. Najlepšia Slovenka v cieli bola Ingrid Petnuchová z BŠK Bardejov, ktorá sa zásluhou výrazného zlepšenia na 2:48:23 h dostala v slovenských historických tabuľkách na šiestu priečku a získala aj svoj prvý titul slovenskej šampiónky. Víťazom mužského polmaratónu v rámci MMM sa stal slovenský vytrvalec Miroslav Vanko (TJ Obal servis Košice) s časom 1:09:53 h s výrazným, viac ako 4-minútovým náskokom pred Košičanom Michalom Lamym (1:14:02). Tretí dobehol vlaňajší víťaz Ukrajinec Anatolij Malyj za 1:14:04 h. V súťaži žien obhájila minuloročné prvenstvo talentovaná Katarína Bérešová z TJ Obal servis Košice časom 1:18:05 h. Dvadsaťjedenročná Trebišovčanka aj v silnom vetre dosiahla o 38 sekúnd lepší výkon ako rok predtým.

Na Košickom maratóne sme v roku 2008 krstili RUN Magazine


Lepšiu príležitosť pre svoj vstup do povedomia slovenskej bežeckej komunity si snáď nemohol ani predstaviť. Aj preto pricestovalo vedenie vydavateľstva Sanoma Slovakia do metropoly východného Slovenska už v piatok. Vďaka premyslenej marketingovej spolupráci a ochote organizátorov, predovšetkým riaditeľa pretekov Braňa Koniara, dostal každý registrovaný účastník košického podujatia v „štartovacom balíčku“ výtlačok prvého čísla a výraznú žltú šiltovku s nápisom RUN. Súčasťou programu bol aj oficiálny krst novonarodeného časopisu. Zúčastnilo sa na ňom viacero známych tvárí z médií, pre ktoré sa beh stal súčasťou životného štýlu – napríklad mediálny mág Fedor Flašík, moderátori Matej Sajfa Cifra, Peter Hollý, či čerstvý šéf mediálneho odboru Úradu vlády SR Braňo Ondruš.

menuLevel = 2, menuRoute = rungo/aktuality, menuAlias = aktuality, menuRouteLevel0 = rungo, homepage = false
26. apríl 2024 11:46