StoryEditor

Jeseň: Super sezóna

12.10.2009, 08:00
Vraj neexistuje zlé počasie, existujú iba zle oblečení bežci. Jeseň je snáď najlepším obdobím, kedy môžete začať s pravidelným behaním. Teplota aj vlhkosť vzduchu sú zväčša optimálne. Jediné, čo vám môže pokaziť náladu, je dážď.

Vraj neexistuje zlé počasie, existujú iba zle oblečení bežci. Jeseň je snáď najlepším obdobím, kedy môžete začať s pravidelným behaním. Teplota aj vlhkosť vzduchu sú zväčša optimálne. Jediné, čo vám môže pokaziť náladu, je dážď.

Zvláštnosti zimného štýlu

V zime je vhodnejšie robiť kratšie kroky, do ktorých nevkladáte príliš veľa energie. To platí hlavne vtedy, keď bežíte po zasneženej alebo zľadovatenej ceste. Tak znížite riziko pošmyknutia.

V prípade, ak budete pri behu používať návleky, mení sa i štýl behu. Hlavne vtedy, ak bežíte z kopca, je vhodnejšie dopadať na celú plochu chodidla alebo mierne na špičku, kde sú umiestnené protišmykové hroty.

Strážte si podvozok

Vo vašej skrinke na obuv by mali byť aspoň dvoje bežecké topánky. Na obdobie mimo letnej sezóny sa vám oplatí mať ešte tretie. Prečo toľko topánok?

1. Topánka najlepšie vyschne v prirodzených podmienkach, to znamená nie na ústrednom kúrení, za dva až tri dni.

2. Striedanie topánok pôsobí na váš pohybový a oporný aparát, hlavne vtedy, keď musíte rátať s nepredvídateľným terénom. Inak povedané, striedaním topánok sa môžete vyhnúť niektorým zdravotným problémom.

Môžem sa prekonať a behať v mokrej obuvi a oblečení?

Rozhodne to nie je najlepšie riešenie. Pokiaľ to trvá maximálne 10 – 15 minút, väčšinou to váš imunitný systém zvládne, ale je lepšie uprednostniť behanie na bežeckom páse niekde vo fitnescentre, ako sa 14 dní liečiť z prechladnutia.

Návleky

Aj vy nebeháte v zime preto, že sa to šmýka? Teraz sa už nemusíte obávať. Postačí, ak si kúpite návleky. Rozšírené sú hlavne dva typy: reťazové, ktoré sa navliekajú na obuv ľubovoľnej veľkosti. Ich nevýhodou je, že vám pri behu občas spadnú. Ich cena je však polovičná oproti špeciálnym návlekom, ktoré vyzerajú ako gumové topánky s titánovými hrotmi v podrážke. Tento typ je však výhodnejší pre pretekárov alebo bežcov, ktorí sa chcú aj v zime prebehnúť rýchlejšie.

Priedušný obal

Pri behu vaše telo potrebuje poriadne dýchať. Dokonca aj v chladnom počasí môžete svoj organizmus prehriať a doslova pridusiť, pokiaľ sa nabalíte do teplého oblečenia.

Správne sa obliecť znamená niekedy aj trošku alchýmie, ale neobávajte sa toho, nie je to až také ťažké.

Nie je nič príjemné, ak sa trochu rozbehnete, zohrejete a okamžite ste celý spotený. Ak si naplánujete napríklad hodinový beh, potom to znamená kúpať sa vo svojom pote minimálne trištvrte hodiny. Našťastie, máte na výber z rôznych druhov športového oblečenia. Záleží však na vašich finančných možnostiach, pre ktorú značku sa rozhodnete.

Vidieť, aj byť videný

Veľa bežcov behá na jeseň, v zime a na jar omnoho radšej ako v lete. Je predsa len jednoduchšie sa trochu obliecť ako mať chuť sa vyzliekať na rozpálenom slnku. Toto ročné obdobie má ale jednu nevýhodu – krátke dni. Musíte preto viacej dbať na svoju bezpečnosť vtedy, ak ste väčšinu času bežeckého tréningu na ceste. A súčasne nezabúdajte, že pri návrate v tme si nemusíte všimnúť prekážky na trati.

Základná výbava: Bežecká obuv s reflexnými prvkami, oblečenie s reflexnými pruhmi, cyklistické blikačky, baterka v ruke, čelové svetlo. Celoreflexná bunda (môže byť aj cyklistická), najlepšie žltej farby. V nej zistíte, že aj slovenskí vodiči vedia byť ohľaduplní. Zaregistrujú vás už v dostatočnej vzdialenosti (300 – 200 m) a navyše sa väčšina z nich zľakne, že narazili na policajnú hliadku.

Pokračovanie nabudúce

menuLevel = 2, menuRoute = rungo/aktuality, menuAlias = aktuality, menuRouteLevel0 = rungo, homepage = false
27. apríl 2024 06:47