StoryEditor

Tragická podoba pol/maratónu: Smrť

20.10.2009, 00:00
Správa, ktorá posledné hodiny obieha svet zamrazí asi každého – smrť troch bežcov na maratóne v americkom Detroite v nedeľu 18. októbra 2009.

Správa, ktorá posledné hodiny obieha svet zamrazí asi každého – smrť troch bežcov na maratóne v americkom Detroite v nedeľu 18. októbra 2009.

To, že smrť je nevyspytateľná, mi okrem prednášok z patológie vo veľkej miere pripomenula aj správa o troch mŕtvych účastníkoch maratónu v Detroite vo veku 26, 36 a 65 rokov.

Na štart Detroitského maratónu sa postavilo niečo cez 19 000 bežcov. Teplota sa pohybovala od rána okolo 0 - 4 stupňov celzia.



26-ročný Jon Fenlon skolaboval tesne po dobehnutí polmaratónu v čase 1:53:37 a 36-ročný Daniel Langdon a 65-ročný Rick Brown, ktorý pri skolabovaní padol a udrel si hlavu, skolabovali približne v 17. kilometri. Na trati bolo celkom 6 pohotovostných jednotiek, ktoré v priebehu pár sekúnd zasiahli a okamžite skolabovaných bežcov previezli na urgentný príjem do Detroitskej nemocnice, kde boli následne vyhlásení za mŕtvych. Súdna pitva bola nariadená na pondelok – deň po tragickej udalosti, avšak najpravdepodobnejšou príčinou kolapsu je srdcový infarkt.



Táto udalosť prináša častokrát nezodpovedané otázky, či a hlavne ako zistiť, či sme skutočné na takýto výkon pripravení. Pomôže nám k tomu, ak poznáme svoju kondíciu, absolvujeme preventívnu prehliadku u lekára, či odborné vyšetrenie u lekára športového. Nepodceňujme to a vážme si svoje zdravie.

Každý bežec podpisuje vyhlásenie, že štartuje na vlastnú zodpovednosť, avšak nezabudnite, že tento podpis vám život nezachráni!

menuLevel = 2, menuRoute = rungo/aktuality, menuAlias = aktuality, menuRouteLevel0 = rungo, homepage = false
11. máj 2024 05:45