StoryEditor

Jeseň: Super sezóna II.

22.10.2009, 08:00
Ak sme vás v poslednom článku predsa len nepresvedčili, že jeseň je super sezónou pre beh, skúste si prečítať dnešný článok.

Ak sme vás v poslednom článku predsa len nepresvedčili, že jeseň je super sezónou pre beh, skúste si prečítať dnešný článok.

Ak sme vás v poslednom článku predsa len nepresvedčili, že jeseň je super sezónou pre beh, skúste si prečítať dnešný článok.

Dobehnite rozmarné slnko
Z chladničky do sauny....

V zime sa vám dosť často prihodí, že vo chvíli, keď vybiehate, bude mrazivo a navyše bude fúkať aj ostrý vietor. Po chvíľke však vyjde slniečko, severák stíchne a teplota okamžite vystúpi aj o 10 stupňov. Čo teraz?

Riešenie: V tejto chvíli zvlášť oceníte, ak máte na sebe viacej vrstiev oblečenia z moderných materiálov. Tieto textílie výborne odvádzajú pot z tela a sú veľmi ľahké a skladné. Preto stačí, ak si vrstvu navyše dáte do ľadvinky alebo bežeckého batôžku, v horšom prípade uviažete len okolo pásu.

...a naopak
Omnoho horší môže byť prípad, ak vás zastihne opačný jav. Chystáte sa vybehnúť, pretože je vonku slnečno a barometer sľubuje, že pekné počasie vydrží. Podľa toho sa oblečiete a vyrazíte von. Vtom sa objavia mraky, zdvihne sa mrazivý vietor. Niekedy stačí, keď zbehnete do údolia, kde neprenikne toľko slnečných lúčov, pretože im v tom bránia vysoké kopce alebo les.
Nemusíte byť žiadna padavka, aby váš organizmus nestíhal zareagovať na prudkú zmenu teploty. Výsledok? Niekoľko nasledujúcich dní vás možno bude trápiť nádcha.

Riešenie: Naučte sa predvídať a nešetrite na minimálnej záťaži – jedno tričko z nepriedušného materiálu a pre každý prípad aj čelenka, ktorú si dáte do ľadvinky, vás nezaťaží.

Rieďte si krv
Veľa ľudí má pocit, že keď je vonku chladno, netreba pri tréningu piť a tiež si odpustia povinnosť nosiť so sebou fľašu. Vy sa však tohto omylu vyvarujte. Prehriatie a dehydratácia hrozia aj v zime. Okrem toho – v zime nenatrafíte na toľko otvorených stánkov s občerstvením ako v lete.

Riešenie: Pitie si berte so sebou, hlavne naň nezabudnite pri dlhších trasách. Na jeseň a v zime by to nemala byť fľaša s vodou, oveľa lepšia je termoska s teplým nápojom. Niekto uprednostní čaj, iný napríklad horúcu šťavu z čučoriedok. Záleží na vás – hlavne ale pravidelne pite! V zime nedostatok tekutín spôsobí zahustenie krvi. Jej prúdenie sa spomaľuje a nedostane sa potom s potrebnou dávkou kyslíka do okrajových zakončení. Môžete sa stále potiť, ale nedostatočne prekrvená tvár alebo prsty vám môžu omrznúť. A to je niekedy iba to najmenšie postihnutie, ktoré vás môže postretnúť v prípade vašej nepredvídavosti.

Ako na posledné metre

Na záver bežeckého tréningu, aspoň posledný kilometer, doplňte už len ľahké vyklusanie (na úrovni najviac 60 % maximálnej pulzovej frekvencie). Máte na to najmenej dva pádne dôvody:
• upokojiť pulz a tlak,
• v organizme naštartujete regeneračné pochody, ktoré potom prebiehajú nezávisle na tom, čo budete robiť počas niekoľkých ďalších hodín.

Cieľom sa to nekončí

Dobehli ste, je vám výborne. Ale pretože už vás naháňa čas, hneď nastúpite do auta a odchádzate za svojimi povinnosťami. Ani ste nemali čas sa prezliecť do suchého oblečenia a vaše telo náhle prešlo z usilovného výkonu do úplnej fázy pokoja.

Vaše penále:
• V aute bola zima, a tak vám hrozí silné prechladnutie.
• Náhla zmena telesnej aktivity z maxima na minimum spôsobí prudkú zmenu tlaku, a preto vám môže zlyhať srdce. Toto zlyhanie môže nastať aj v prípade, ak po skončení tréningu nastúpite do výťahu. V tomto prípade je lepšie tých niekoľko poschodí vyjsť ešte v rámci tréningu.


menuLevel = 2, menuRoute = rungo/aktuality, menuAlias = aktuality, menuRouteLevel0 = rungo, homepage = false
26. apríl 2024 11:39