StoryEditor

Kompresné oblečenie a športový výkon

18.11.2009, 00:00
Moje prvé empirické skúsenosti s kompresnými podkolienkami sa spájajú so ženou, ktorá nimi bola povestná (aspoň pre mňa) – Paula Radcliffe. Neskôr som zaznamenal pár „pionierov“ na pretekoch slovenského pohára v triatlone a duatlone. Od minulého roka ich testujem aj na sebe.

Moje prvé empirické skúsenosti s kompresnými podkolienkami sa spájajú so ženou, ktorá nimi bola povestná (aspoň pre mňa) – Paula Radcliffe. Neskôr som zaznamenal pár „pionierov“ na pretekoch slovenského pohára v triatlone a duatlone. Od minulého roka ich testujem aj na sebe.

V tomto príspevku z rubriky „naštudoval som za vás“ som porovnal výsledky z viacerých výskumov o účinkoch kompresných podkolienok a nohavíc (nie mojich výskumov  ).

Existujú určité názory a diskusie o tom, že nosením kompresného prádla počas zaťaženia (podkolienky, nohavice, tričká...) dochádza k lepšiemu odplavovaniu laktátu zo svalov. Kompresia údajne pôsobí na svaly a tým „vytláča“ laktát zo svalov. Nenašiel som žiadnu štúdiu, ktorá by to potvrdila. Našiel som ale zdroje, ktoré uvádzajú nižšie hladiny laktátu v krvi na danom výkone (Watt), keď mali cyklisti na sebe kompresné oblečenie. To, že je nižšia hladina laktátu v krvi súvisí pravdepodobne s tým, že sval ekonomickejšie pracuje. Znamená to, že mu stačí vytvoriť menej energie, aby dosiahol požadovaný výkon. To sa potom premietne v nižšej produkcii laktátu (nie vo vyššom odplavovaní).

Potvrdzujú to aj výsledky nedávnej štúdie u bežcov (Int J Sports Med. 2006 May). Z výsledkov vyplýva, že nosenie kompresných nohavíc počas behu zvýšilo celkovú cirkuláciu krvi, znižovalo otrasy svalov a zlepšilo ekonomiku behu prostredníctvom zníženia energetického výdaja pri danej submaximálnej rýchlosti.

V inej štúdii (Int J Sports Physiol Perform. 2008 Dec) zisťovali účinky dlhých kompresných nohavíc na priemerný výkon počas cyklistickej hodinovej časovky. V prípade, že mali cyklisti na sebe kompresnú spodnú bielizeň, došlo k zvýšeniu priemerného výkonu o 15 Watt. Okrem toho sa v rámci fyziologických parametrov potvrdilo zvýšenie oxygenácie (okysličenie) pracujúcich svalov.

Zaujímavé sú aj výsledky ďalšej štúdie (J Strength Cond Res. 2009 Jan), v ktorej zisťovali účinky kompresných podkolienok na úroveň aeróbneho a anaeróbneho prahu u rekreačných, pravidelne trénujúcich bežcov. Štúdie zaznamenali zvýšenie aeróbneho prahu o 0,28 km/h a anaeróbneho prahu o 0,22 km/h. V prípade anaeróbneho prahu to bolo zlepšenie o 8 sekúnd na kilometer. Pravdou je, že priemernému bežcovi to bedňu nezaručí, ale zlepšenie na Devíne o cca jeden a pól minúty každopádne poteší.

Domnievam sa, že hlavný účinok kompresie spočíva v tom, že sa znižuje rozklad síl. Pošva (perimysium), ktorá obaľuje svaly je pružná. Zvyšovanie vnútrosvalového tlaku, s ktorým súvisí sila svalu, sa stráca vplyvom elastickej schopnosti pošvy. Práve kompresia prádla (tlak okolo 18 mmHg) čiastočne eliminuje „rozťahovanie“ svalu. V konečnom dôsledku sťahovacie tričká používajú powerliftéri už od nepamäti (aspoň mojej). Apropo o koľko kg drepnete viac, keď si dáte okolo pása opasok?

Kompresné oblečenie a regenerácia
Vynechajme zložité definície významu tohto slova a obmedzme sa len na lakonickú charakteristiku. V takomto prípade zastávam názor, že význam slova regenerovať znamená “byť schopný ísť znova na plno”. Práve pre tento dôvod hľadáme všemožné prostriedky na skrátenie času únavy z predchádzajúceho zaťaženia.

Zaujímavé sú výsledky štúdie (J Sports Sci. 2008 Sep) v ktorej porovnávali účinky troch rôznych regeneračných prostriedkov (nosenie dlhých kompresných nohavíc, imerzia v studenom bazéne, strečing) počas 3 dňového turnaja v basketbale (29 hráčov). Výsledky z testovacej batérie potvrdili, že nielen imerzia v studenom bazéne, ale aj používanie kompresného prádla poskytuje zlepšenie regenerácie.

V inej štúdii na hráčoch rugby (Int J Sports Physiol Perform. 2008 Dec) sa uvádza, že napriek tomu, že vplyvom kompresného odevu nedošlo k zlepšeniu šprintu na 20m a obnove maximálneho výkonu na vlečnom dynamometri, všetci respondenti potvrdili nižšie pociťovanie svalovej bolesti počas nasledujúcich dní v prípade, keď nosili kompresné oblečenie.

U hráčov kriketu (Br J Sports Med. 2007 Jul) zistili signifikantné zníženie hladiny CK (kreatín kináza – enzým, ktorý môže okrem iného nepriamo vypovedať o miere poškodenia svalového vlákna) vplyvom nosenia kompresných nohavíc. Nižšie hodnoty CK boli zaznamenané v priebehu 24 hodín od skončenia intenzívneho zaťaženia (opakované šprinty, hody, submaximálne zaťaženie). Podobne u hráčov rugby sa zistilo výraznejšie zníženie hladiny CK v krvi počas nosenia kompresného prádla (Br J Sports Med. 2006 Mar).

Mechanizmus eliminácie „svalovice“ vplyvom kompresného prádla môže súvisieť s redukciou opuchu, ktorý sa tvorí v závislosti od zápalových procesov. Svalovica je v konečnom dôsledku zápal mikrotraum svalových buniek. Vytvorí sa opuch, zväčší sa objem a vy cítite, že neviete napchať svoje kvadricepsy do riflí. Kompresia zabraňuje tvorbe opuchu čo vytvára lepšie podmienky pre procesy zotavenia. V konečnom dôsledku poznáte, že pri podvrtnutí členka treba rýchlo priložiť ľad, aby sa redukoval následný opuch. Tá „hrča“ sa potom vstrebe rýchlejšie.

Zdravotný účinok kompresného oblečenia
Určite mávate niekedy pocit ťažkých nôh po namáhavom (u niekoho bežnom) dni. Státie, ale aj sedenie znižuje venózny návrat krvi k srdcu. To sa prejavuje tým, že dochádza k zvýšeniu náplne krvi v žilách dolných končatín. Ten pocit ťažkých nôh nemusí byť len pocit. Odmerajte si obvody lýtka ráno a večer po dni plnom státia, sedenia a nakupovania. Opuchy (aj mierne), ktoré vznikajú zvýšením množstva intersticiálnej tekutiny (tekutina medzi tkanivami buniek) prispievajú k tomu, že noha je ťažšia doslova a do písmena. Večerný tempový beh môže naozaj utrpieť na intenzite, keď má vaša noha o nejaké to deko na viac.

Pri porovnávaní účinkov klasických elasťákov (Lycra), kompresných nohavíc a obyčajných šortiek u rekreačných športovcov (vytrvalci) v pokoji, sa zistil pozitívny efekt kompresných nohavíc na návrat venóznej krvi. Okrem toho sa potvrdilo zlepšenie oxygenácie lýtkových svalov nielen v stoji ale aj v ľahu (J Sports Med Phys Fitness. 2006 Dec).

A na záver ešte zaujímavý poznatok z iného súdka. Podľa jednej štúdie (Med J Aust. 2008 Jan), nosenie kompresných podkolienok počas letu eliminuje opuchy členkov, symptómy bolesti, diskomfort a zlepšuje následný spánok.

menuLevel = 2, menuRoute = rungo/aktuality, menuAlias = aktuality, menuRouteLevel0 = rungo, homepage = false
20. apríl 2024 00:24