StoryEditor

4 poistky vašej vytrvalosti

06.12.2009, 23:00
Ľudia majú vrodené dispozície na behanie, ale podmienkou ich schopnosti udržať si tieto vlohy čo najdlhšie sú správne tréningové návyky. Niet sa čomu čudovať – čo napríklad vedeli naši predkovia o záťaži kĺbov a šliach pri behu po betóne?

Ľudia majú vrodené dispozície na behanie, ale podmienkou ich schopnosti udržať si tieto vlohy čo najdlhšie sú správne tréningové návyky. Niet sa čomu čudovať – čo napríklad vedeli naši predkovia o záťaži kĺbov a šliach pri behu po betóne?

1. Vybudujte si solídne základy
Pevne stavané dolné končatiny a svaly zabezpečujúce stabilitu členkov vám pomôžu vytrvať na celoživotnej bežeckej trase. Úspech vám zaistia dva spoľahlivé cviky: a) Zdvihnite prstami bosej nohy z podlahy drobný predmet, prípadne s pätou na podlahe pod dosku nohy narovnanú šatku. Všetko opakujte asi 10-krát v troch sériách za sebou. Cvičiť môžete napríklad aj pri sledovaní televízie. b) Postavte sa bosými nohami na podlahu, jednu z nich prednožte asi 30 cm vysoko a pohybujte ňou ako pri písaní veľkých písmen – a nevynechajte žiadne písmenko z abecedy.

2. Nažeňte rýchlosť chôdzou
Americký propagátor behu Jeff Galloway dosiahol u svojich cvičencov až prekvapujúce zlepšenie maratónskych časov, keď podľa jeho rád vždy po súvislom behu na jednu míľu (1,6 km) prešli na čas 30 sekúnd až dve minúty do chôdze. Svaly si vďaka tomu stačili odpočinúť a na záver trasy pretekári netrpeli svalovým vyčerpaním natoľko, ako to u nich bolo zjavné predtým.

3. Budujte silu
Dlhoročných bežcov a bežkyne na dlhú trať väčšinou spoznáme už na prvý pohľad podľa veľmi štíhlych nôh. Kondičným bežcom však fyzioterapeuti odporúčajú, aby sa aspoň jeden týždeň v mesiaci venovali posilňovaniu svojich svalov (a to nielen na nohách), celkovo hodinu až deväťdesiat minút. Pri cvičení sa posilní rast svalov a šliach, čo zvýši odolnosť vášho pohybového aparátu.

4. Poznajte sami seba
Predísť fyzickým problémom pomohla už mnohým bežcom návšteva špeciálnych laboratórií, v ktorých profesionálni odborníci pomocou moderných prístrojov odhalia aj tie najmenšie rezervy v bežeckej technike či fyzickej kondícii. Tieto služby poskytuje napríklad Fakulta telesnej výchovy a športu Univerzity Komenského v Bratislave, Ústav telovýchovného lekárstva pri Fakultnej nemocnici na Mickiewitzovej ulici v Bratislave či Pedagogická fakulta Univerzity Mateja Bela v Banskej Bystrici.

menuLevel = 2, menuRoute = rungo/aktuality, menuAlias = aktuality, menuRouteLevel0 = rungo, homepage = false
18. apríl 2024 20:46