StoryEditor

Behanie ako radosť, či cesta k problémom? (II.)

09.12.2009, 08:00
V poslednom článku som popisoval spôsob, akým vznikajú svalové disbalancie a aké je podstatné nevenovať sa len behaniu. Pre tento prípad sme si zaviedli pojem rozmanitosti v tréningovom procese.

V poslednom článku som popisoval spôsob, akým vznikajú svalové disbalancie a aké je podstatné nevenovať sa len behaniu. Pre tento prípad sme si zaviedli pojem rozmanitosti v tréningovom procese.

V poslednom článku - Behanie ako radosť, či cesta k problémom? som popisoval spôsob, akým vznikajú svalové disbalancie a aké je podstatné nevenovať sa len behaniu. Pre tento prípad sme si zaviedli pojem rozmanitosti v tréningovom procese.

Znamená to zaradenie rôznych druhov pohybovej aktivity do tréningovej rutiny. Možno by ste mi vedeli namietať, že ani profesionálni vytrvalostní bežci nepresedia tréning na bicykli , alebo že si nezahrajú tenis... U profesionálov je to všetko cielené. Namiesto zaraďovania náhradného športu kompenzujú jednostranné zaťažovanie posilňovaním.

A už to počujem, sila a vytrvalostné behanie? Nie, nie, u mňa v hlave je všetko v poriadku. Aj behanie je šport v ktorom ide v konečnom dôsledku o centimetre. Ak sa nám podarí vďaka cielenému posilňovaniu predĺžiť krok čo i len o 5 cm a aj čas kontaktu s podložkou môže ostať nemenný, v konečnom dôsledku pri počte 20 000 krokov za maratón (len tak som strelil od boku) nám to dá 1 km k dobru. To nie je na zahodenie, čo vy na to?

Ale to je skôr problém vrcholových športovcov, my sa vráťme k tej rozmanitosti. Ako som už povedal, pri rôznych aktivitách používame svalový aparát rozdielne. Rozsah pohybu je iný, ako aj počet a poradie svalov zapájaných pri danej aktivite. Toto zabraňuje jednosmernému zaťaženiu a vytváraniu svalových disbalancií.

Výhody rozmanitosti v tréningu:
• Zabraňuje jednotvárnosti
• Napomáha k rozšíreniu možností tréningu aj napriek nepriazni počasia
• Napomáha k všestrannému rozvoju kondície
• Rozvíja celý svalový aparát a nie len špecifické svalové skupiny
• Znižuje riziko zranení
• Umožňuje nám trénovať aj počas zranenia
• Rozvíja nové zručnosti a schopnosti

Ktoré cvičenia sú vhodné?
• Aeróbne cvičenia:
o Beh
o Plávanie
o Cyklistika
o Veslovanie
o Turistika
o Skákanie cez švihadlo
o Korčuľovanie (aj inline)
o Lyžovanie (či už bežecké, alebo zjazdové)
o Raketové ako aj iné kolektívne športy

• Silový tréning
o Posilňovanie s vlastným teľom
o Posilňovanie na strojoch
o Posilňovanie s voľnými váhami
o Posilňovanie s expandermi

• Flexibilita (strečing, jóga, pilates)
• Cvičenia na rozvoj rýchlosti, výbušnosti a balančné cvičenia
• Aternatívne športy (horolezectvo, kaňoning, atď...)


Po tom všetkom, čo som napísal, by som len chcel pripomenúť dôvod, prečo vlastne športujeme. Šport by mal hlavne znamenať radosť z pohybu, mal by viesť k zlepšovaniu zdravia a kondície a v neposlednej rade by nám mal napomôcť k zbavovaniu sa stresu z bežného života. Len pred nedávnom som na to prišiel u nás v bootcampe. Po tých rokoch trénovania klientov naháňajúcich sa za výsledkami som znovu videl tú ozajstnú radosť z pohybu a podpory od väčšiny s ľudí. Stojí to za vyskúšanie...

menuLevel = 2, menuRoute = rungo/aktuality, menuAlias = aktuality, menuRouteLevel0 = rungo, homepage = false
25. apríl 2024 00:36