StoryEditor

Spestrite svoj beh doplnkovou záťažou

12.01.2010, 08:00
Ak si trúfate, jednou z efektívnych foriem posilnenia svalového a šľachového odrazového aparátu je aj beh s doplnkovou záťažou.

Ak si trúfate, jednou z efektívnych foriem posilnenia svalového a šľachového odrazového aparátu je aj beh s doplnkovou záťažou.

Stále treba mať na pamäti jednoduchú zásadu – doplnková záťaž by nemala byť ťažšia ako 5 kg, inak hrozí, že dosiahnete práve opačný efekt, namiesto posilnenia príslušné svaly preťažíte. Beh s doplnkovou záťažou by mal byť maximálne na úrovni 70 % vašej obvyklej dávky, čo sa týka dĺžky trate, ale aj rýchlosti. Dôležité je, aby ste sa pri takejto forme behu ešte viac ako zvyčajne sústredili na správnu techniku, pretože inak si môžete zafixovať nesprávne pohybové stereotypy, ktorých sa budete len ťažko zbavovať. Radšej pomalšie a menej, ale technicky precízne!

Alternatívou voči behu s doplnkovou záťažou je aj beh do kopca. Aj pri ňom dochádza k práci proti väčšiemu vonkajšiemu odporu, čo núti svaly k vyššiemu výkonu a v konečnom dôsledku dochádza teda k ich posilňovaniu. Pri behu do kopca treba dať pozor na prácu s ťažiskom, ktoré sa posúva dopredu tým viac, čím je kopec prudší. Tým dochádza aj k zaťaženiu pozdĺžnych svalov chrbta, ktoré udržujú rovnováhu hornej polovice tela a musia pracovať proti výrazne väčšiemu odporu. Preto pri behu do kopca nebuďte prekvapení, ak vám ako prvé „neodídu“ nohy, ale skôr chrbát.

menuLevel = 2, menuRoute = rungo/aktuality, menuAlias = aktuality, menuRouteLevel0 = rungo, homepage = false
27. apríl 2024 03:47