StoryEditor

Starajte sa o svoje svaly

24.01.2010, 23:00
Snáď každý niekedy zažil nepríjemný pocit kŕča v nohe. Sval okamžite stuhne, končatina sa stane neovládateľnou, objaví sa prudká bolesť. Je to nevyhnutná nepríjemnosť?

Snáď každý niekedy zažil nepríjemný pocit kŕča v nohe. Sval okamžite stuhne, končatina sa stane neovládateľnou, objaví sa prudká bolesť. Je to nevyhnutná nepríjemnosť?

Svalový kŕč môže trvať od niekoľkých sekúnd až po nekonečne dlhé minúty. Potom väčšinou prudká bolesť sama od seba ustane, ale aj po krátkodobom kŕči vám v nohe ostane pocit, akoby ste ubehli celý maratón. Únava, napätie a pocit tupej bolesti väčšinou pretrváva v nohe ešte veľmi dlho.

Syndróm ťažkých nôh
Aký je mechanizmus vzniku týchto problémov? Vo svojej podstate ide o samovoľné sťahy lýtok a chodidiel. Nastupujú nečakane a bez varovania, najčastejšie pri športe, po prechladnutí alebo pri natiahnutí v spánku. To je len všeobecný popis. Pre skutočne úspešné liečenie svalových kŕčov je potrebné dobre rozlíšiť ich príčiny, ktoré môžu byť veľmi rôznorodé. V každom prípade by ste mali zájsť na odborné vyšetrenie, ak sa vaše problémy často opakujú. Je totiž nevyhnutné, aby praktický lekár vylúčil interné a neurologické ochorenie. Ak by bol nález pozitívny, mali by sa na ďalšej liečbe vrátane liečby sprievodných kŕčov podieľať špecializovaní lekári. Samozrejme, treba zistiť aj to, či príčinou nie je natrhnutie časti svalových vlákien. K tomu dochádza predovšetkým po predchádzajúcej, aj keď minimálnej traume.

Z uvedených interných ochorení prichádzajú na prvom mieste do úvahy niektoré cievne ochorenia. Ak máte kŕčové žily, potom môžete zažívať práve svalové kŕče a pocit ťažkých nôh. K tomu dochádza predovšetkým v teplom ročnom období a po dlhom státí či sedení. Pri sklonoch k trombóze krvná zrazenina zužuje prietok žily alebo dochádza k jej úplnému uzáveru. V dôsledku toho sa môže zhoršovať návrat krvi z dolných končatín. Preto môžete pociťovať svoje nohy ako ťažké a zažívať už zmieňované kŕče vo svaloch. Ak dochádza k aterosklerotickému uzáveru tepny, pri námahe môže vznikať prudká a silná bolesť (klaudikačná bolesť), ktorá po odpočinku opäť zmizne.

Príčinou svalových kŕčov v dôsledku ochorenia nervového systému sú polyneuropatie, ktoré väčšinou vznikajú na podklade iného interného ochorenia, najčastejšie diabetu (cukrovky).

Dopĺňajte ionty a vitamíny
Jedným z najznámejších a najbežnejších dôvodov, prečo vznikajú svalové kŕče, je nedostatok horčíka a vápnika. Obidva ionty majú jedinečnú a nevyhnutnú úlohu v metabolizme svalových buniek. Ich nedostatok môže vzniknúť po veľmi silnom potení, napríklad práve pri vytrvalostnom športe, pri chronických hnačkách alebo zvracaní, pri nedostatočnom príjme tekutín, dlhodobom hladovaní či jednostranne zameraných diétach. Niekto si ho môže privodiť častým užívaním preháňadiel alebo močopudných, tzv. diuretických prostriedkov. K úbytku iontov pod kritickú hranicu prispieva, ak podstupujete jednostrannú fyzickú námahu alebo žijete pod stálym vyčerpávajúcim stresom. K minerálnemu rozvratu dochádza aj u chronických alkoholikov.

Významnú úlohu pri naštartovaní ich mechanizmu má nedostatok niektorých vitamínov (B6 = pyridoxín, vitamín E a kyselina listová) a nedostatok železa. Tieto vitamíny a železo môžu chýbať alkoholikom, ľuďom prežívajúcim dlhodobo vysokú mieru stresu alebo ľuďom podstupujúcim jednostranne zamerané diéty. Je treba brať do úvahy aj užívanie niektorých liekov, ako je napríklad hormonálna antikoncepcia, kyselina acetylsalicylová (Aspirín, Acylpyrín, Anopyrin), chemoterapeutiká a methotrexat, používa sa pri liečbe reumatoidnej artritídy.

Necvičte nad mieru
Svalové kŕče, ktoré vznikajú aj na podklade vyčerpania metabolických zásob svalu, môžu byť vyvolané dlhodobou alebo extrémne vyčerpávajúcou svalovou prácou. Na to, aby sval dobre pracoval, je nutná dokonalá súhra medzi ním a nervovým systémom. Svalový mechanizmus sa dá do pohybu, až keď dostane impulz z nervovej sústavy. Ten sa potom šíri celým vláknom a spúšťa vlastnú mechanickú prácu svalu. Sval pracuje na princípe premeny mechanickej energie v procese napätie (tenzia) – sťah (kontrakcia) – uvoľnenie (relaxácia). Na to, aby došlo ku svalovému sťahu, t. j. ku kontrakcii, je potrebné, aby sa do akcie zapojil obrovský počet svalových buniek. Ide o vysoko koordinovanú súčinnosť nervového a svalového systému. Únava svalu sa prejavuje poklesom výšky svalového sťahu a predĺžením obdobia latencie (to je čas od podráždenia svalu po odpoveď v podobe kontrakcie svalu), vo fáze kontrakcie a relaxácie. Pri dlhodobej alebo extrémne silnej svalovej práci dochádza k vyčerpaniu metabolických zásob svalu a postupne vystupňovaná únava sa môže prejaviť svalovým spazmom (dlhodobým svalovým sťahom) spojeným s kŕčmi.

Kŕč nerozchodíte
Ak vás kŕče postihnú práve pri tréningu, nemá význam sa pokúšať „zaťať zuby“ a pokračovať. Tento stav už nie je efektívny pre ďalšiu svalovú prácu. Zásadne ďalšie zaťažovanie prerušte a doprajte si primerane dlhý odpočinok, pri ktorom znova dôjde k doplneniu metabolických zásob svalu.

Ku svalovým kŕčom môže dôjsť aj preto, že vykonávate pohyb, ktorý je z hľadiska telesných a pohybových funkcií nevhodný – tomu sa hovorí funkčná porucha riadenia pohybu. Funkčná porucha sa dá prirovnať k softvérovej chybe. Nejde o porušenie štruktúry systému (hardvéru), ale o pochybenie programu, ktorý riadi pohybový systém. Pri tomto druhu poruchy pohybového systému môže dôjsť k izolovanému narušeniu relaxácie niekoľkých svalových vlákien. Tieto vlákna sú potom trvalo kontrahované, tuhšie a ťažšie prekrvované, čo následne vedie k dráždeniu bolestivých receptorov a oslabeniu celého svalu. Práve v tomto okamihu sa môžu vyskytnúť kŕče. Akékoľvek ďalšie namáhanie či posilňovanie takého svalu vedie iba k zhoršeniu poruchy a zväčšeniu bolesti.

Pomáha teplo aj mráz
V rámci prvej pomoci pri náhle vzniknutom kŕči môžete postihnutý sval mierne a opatrne natiahnuť a uvoľniť. Dlhodobo sa však nezaobídete bez „režimových opatrení“, ako je úprava jedálnička, doplnenie vitamínov a iontov a dostatočný príjem tekutín.

K uvoľneniu príslušného svalu účinne prispieva, ak si na postihnuté miesto priložíte teplé zábaly alebo obklady. K ďalším prostriedkom, ktoré je možné jednoznačne odporučiť, patrí kúpeľ celého tela v čo najteplejšej vode a sauna. Dbajte však na to, aby ste tieto teplé procedúry zásadne nepoužívali v období, keď súčasne trpíte akútnym zápalom alebo svalovým poranením.

Ako vhodný prostriedok pre regeneráciu svalov po fyzickej námahe môžete s úspechom využiť čiastočnú aj celotelovú chladovú terapiu v tzv. kryokomore. Pri pôsobení chladu dochádza najskôr k zníženiu prekrvenia kože a následnému ochladeniu hlbšie uložených tkanív. Vďaka tomu sa znižuje bolestivosť tkanív, potlačujú sa zápalové reakcie a stimuluje sa aktívna činnosť imunitného systému organizmu. Pôsobenie chladu zlepšuje rozsah kĺbovej pohyblivosti. Po krátkodobom extrémnom ochladení sa rozšíria cievy, zlepší sa látková výmena a prebehne aj reflexná relaxácia svalov.

Pri starostlivosti o svalstvo po prekonanom kŕči, respektíve pri jeho liečbe, bude veľkým prínosom, ak sa necháte vymasírovať alebo využijete niektoré ďalšie fyzioterapeutické prostriedky a postupy, napríklad terapiu ultrazvukovú či laserovú, techniky mäkkých tkanív a ďalšie.

Pri masáži by mal ten, kto ju vykonáva, brať do úvahy možnú príčinu vzniku kŕčov a podľa toho voliť primeranú silu, rýchlosť a intenzitu masážnych hmatov. Cieľom tohto postupu je zabrániť tomu, aby došlo k ďalšiemu poškodeniu masírovaného svalu. Masér by mal na relaxáciu používať pomalší rytmus a plochý tlak. Vždy citlivo vnímajte vlastné telo a neaplikujte nič, čo vám nie je príjemné a pociťujete to negatívne.

menuLevel = 2, menuRoute = rungo/aktuality, menuAlias = aktuality, menuRouteLevel0 = rungo, homepage = false
25. apríl 2024 07:22