StoryEditor

Behanie v zime (I.): Držte sa v teple

25.01.2010, 23:00
Mnohým bežcom sa okolie čuduje, že i napriek nepriaznivému počasiu v podobe vetra, studeného vzduchu, či snehu alebo dažďa behajú. Nemusí to totiž znamenať zmenu vašich tréningových dávok.

Mnohým bežcom sa okolie čuduje, že i napriek nepriaznivému počasiu v podobe vetra, studeného vzduchu, či snehu alebo dažďa behajú. Nemusí to totiž znamenať zmenu vašich tréningových dávok.

Je pravda, že telo vďaka krátkym dňom, včasnému stmievaniu a celkovo pochmúrnemu počasiu, má tendenciu uložiť sa do zimného spánku. Nie je však nič lepšie, ako sa tomu nepoddať a zlepšiť si kondičku a byť pripravený jar, či leto, kedy vyzlečieme kabáty a oblečieme plavky pri najbližšom jazere.

Pozor na teplotu a vietor
Akonáhle začne fúkať silný vietor, ľahko vás zbaví zohriatej vrstvy, ktorá by vám mala za iných okolností zabezpečovať komfort pri behu. Samotný beh – pohyb, vytvára chladný vietor, pretože sa zvyšuje celkový pohyb chladného vzduchu okolo vášho tela. Ak je teda teplota pod nulou, či silný studený vietor, určite radšej navštívte fitnescentrum a využite bežecký pás.

Ruky a nohy udržujte v teple
Približne 30 % telesnej teploty uniká práve z povrchu nôh a rúk. Pri miernejšom chlade použite rukavice, ktoré odvádzajú vlhkosť (existujú špeciálne bežecké). Palčiaky sú tou správnou voľbou počas dní, kedy ručička teplomera príliš vysoko nevystúpila, pretože sa vám zohrievajú prsty navzájom.

Veľa bežeckých tenisiek je konštruovaných tak, aby zabezpečili dostatočnú cirkuláciu vzduchu. V chladom období to je však niekedy až bolestné, keď prsty na nohách omŕzajú a vy musíte odbehnúť ešte svojich pár kilometrov. Zabezpečte si termo ponožky, avšak najskôr sa uistite, že vám ich hrúbku tenisky dovolia, aby ste predišli prípadným pľuzgierikom.

Do behania!


Inšpirovali sme sa článkom z portálu running.about.com

menuLevel = 2, menuRoute = rungo/aktuality, menuAlias = aktuality, menuRouteLevel0 = rungo, homepage = false
22. október 2024 07:38